tromaktiko: Το πιο επικίνδυνο πράγμα που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τις αλλεργίες στα φιστίκια

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Το πιο επικίνδυνο πράγμα που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τις αλλεργίες στα φιστίκια



Η φροντίδα ενός παιδιού με τροφικές αλλεργίες – ειδικά στα φιστίκια – δεν είναι εύκολο...

Εκτός από τη φροντίδα ότι το σπίτι τους πρέπει να είναι απαλλαγμένο από πιθανά αλλεργιογόνα, ένας γονέας παιδιού με αλλεργίες πρέπει επίσης να προσέχει στο σχολείο, στα πάρτι γενεθλίων, σε ραντεβού για παιχνίδι και, σύμφωνα με μία μελέτη, θα προσέχει κάθε επιφάνεια του σπιτιού να έχει καθαριστεί από πρωτεΐνες φυστικιών τις τελευταίες 110 ημέρες – πράγμα που αποτελεί τρομακτικό γεγονός για όσους έχουν σοβαρές αλλεργίες όπου αντδρούν μέσω της επαφής ή της εισπνοής του αλλεργιογόνου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, εξέτασε την επιμονή των αλλεργιογόνων φυστικιών σε μια επιφάνεια τραπεζιού για να ελέγξει αν και πόσο το αλλεργιογόνο θα παραμείνει σε μια ακάθαρτη επιφάνεια με την πάροδο του χρόνου. Οι απαντήσεις; Ναι, παραμένει και όχι, το αλλεργιογόνο δεν υποβαθμίζεται όσο περνά ο καιρός!

Για το πείραμα, οι ερευνητές τοποθέτησαν ομοιόμορφα 5 ml φυστικοβούτυρου σε 77,5 τετραγωνικά εκατοστά που προηγουμένως ήταν απαλλαγμένα από αλλεργιογόνα και σε πέντε ξεχωριστές θέσεις. Κάθε θέση δοκιμάστηκε σε διαφορετικές περιοχές κατά τη διάρκεια 10 ημερών, χωρίς να καθαριστεί η επιφάνεια και τα αλλεργιογόνα ήταν παρόντα κάθε φορά. Όχι μόνο αυτό, αλλά σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια του πειράματος η ποσότητα των αλλεργιογόνων δεν φαίνεται να μειώνεται με οποιονδήποτε τρόπο – πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος με σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια έρθει σε επαφή με την επιφάνεια, θα μπορούσε να έχει μια αντίδραση ακόμη και 110 ημέρες αφότου το φιστικοβούτυρο ήρθε σε επαφή με την επιφάνεια.

Πρόσφατα, η ιστορία μιας μητέρας που επέτρεψε στο μικρό παιδί της να φάει σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ σε ένα πολυκατάστημα δέχτηκε άσχημη κριτική. Όσο σκληρές κι αν ήταν οι επικρίσεις, η ενημέρωση για τους κινδύνους στους οποίους έθεσε άλλα παιδιά που μπορεί να είναι αλλεργικά στα φιστίκια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ήταν εξαιρετικά έγκυρη.

«Το αλλεργιογόνο των αράπικων φιστικιών είναι πολύ ισχυρό,» αναφέρει η μελέτη. «Ο ενεργός καθαρισμός των επιφανειών που έχουν μολυνθεί με φιστίκια απομακρύνει εύκολα υπολείμματα φυστικιών και τα αλλεργιογόνα. Ο τακτικός καθαρισμός των επιφανειών πριν και μετά το φαγητό θα πρέπει να ενισχυθεί ως μέτρο ασφάλειας για όλα τα άτομα με αλλεργία στα φυστίκια.»

Η Δρ Purvi Parikh, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Allergy & Asthma Network, επιβεβαίωσε τα ευρήματα της μελέτης στο POPSUGAR: «Το βασικό σημείο είναι να μην υποθέσουμε ότι εάν μια επιφάνεια σκουπιστεί το αλλεργιογόνο θα φύγει – στην πραγματικότητα θα επιμείνει εάν δεν χρησιμοποιηθεί κάποιο προϊόν καθαρισμού. Ορισμένες αλλεργίες με φυστίκια είναι τόσο σοβαρές ώστε όχι μόνο το άγγιγμα, αλλά ακόμα και η εισπνοή πρωτεΐνης [φυστικιού] μπορεί να προκαλέσει αντίδραση … Μια αλλεργία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και αυτό συχνά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε η Purvi Parikh.

Είτε το παιδί σας έχει αλλεργία είτε όχι, σκεφτείτε τι τους επιτρέπετε να τρώνε δημόσια, πού το τρώνε και πώς καθαρίζετε μετά από το φαγητό τους. Χρησιμοποιείτε μαντηλάκια καθαρισμού ταξιδιού για γρήγορο και αποτελεσματικό καθάρισμα και προσπαθήστε να αποφύγετε τις συσκευασίες σνακ που περιέχουν κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων όπως ξηροί καρποί, γάλα και αυγά.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!