tromaktiko: Πώς θα αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια του αυτισμού στο παιδί

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Πώς θα αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια του αυτισμού στο παιδί



Αμέτρητες είναι oι αγωνίες των νέων γονιών, παρακολουθώντας την ανάπτυξη του παιδιού τους, την σωματική και την πνευματική του...
υγεία. Ο αυτισμός είναι οπωσδήποτε μία από αυτές, ειδικά αν το μωρό παρουσιάζει ασυνήθιστα συμπτώματα. Δείτε στο βίντεο ποια είναι αυτά και πώς θα αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια του αυτισμού από τους πρώτους κιόλας μήνες ζωής του παιδιού σας.

*Για να δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους, κάντε κλικ στην κάτω μπάρα του βίντεο, στο σημείο που λέει «υπότιτλοι». Στη συνέχεια πατήστε πάνω στα «Αγγλικά-transcript» για να σας βγάλει ένα νέο πεδίο που πάνω-πάνω λέει «Μετάφραση υποτίτλων». Στην συνέχεια επιλέξτε «Ελληνικά».*
Τα 11 χαρακτηριστικά σημάδια του αυτισμού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στενή παρακολούθηση του παιδιού σας και ιδιαίτερα η ακοή του, από μικρή ηλικία είναι σημαντική προκειμένου, αν τυχόν παρατηρήσετε κάτι που σας ανησυχήσει, να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρο.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ακόμα χαρακτηριστικά σημάδια που καλό είναι να παρατηρήσετε, όπως:

1. Δώστε προσοχή όταν το μωρό αρχίζει να προφέρει τους πρώτους του ήχους, αυτό πρέπει να γίνει γύρω στους 5 μήνες.

2. Παρατηρήστε την επαφή με τα μάτια, γύρω στους 6-9 μήνες. Όταν τα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν ως απάντηση στα χαμόγελα των γονιών τους, τα μωρά με αυτισμό τείνουν να αποφεύγουν να κοιτάζουν τους γονείς.

3. Όταν το μωρό σας κάνει έναν ήχο, κάντε και εσείς έναν για να δείτε αν θα σας τον ανταποδώσει. Τα μωρά με αυτισμό συνήθως δεν το κάνουν, όπως και δεν συμμετέχουν στο παιχνίδι του κρυφτού («κούκου-τσα»!)

4. Παρατηρήστε αν το μωρό σας ανταποκρίνεται όταν το φωνάζετε με το όνομά του. Θα πρέπει να αρχίσει να το κάνει γύρω στους 10 μήνες. Τα μωρά με αυτισμό συνήθως αγνοούν κάποιον που τα καλεί.

5. Προσέξτε την συμπεριφορά του μωρού σας στον πρώτο χρόνο της ζωής του. Από το στάδιο αυτό τα περισσότερα μωρά δείχνουν, κουνούν πράγματα, πιάνου πράγματα και προσπαθούν να μιλήσουν.

6. Υπολογίστε την ευαισθησία του μωρού σας στον ήχο και την αφή. Πολλά παιδιά με αυτισμό είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα σε δυνατούς θορύβους και δεν τους αρέσει να τα αγκαλιάζουν.

7. Προσέξτε πού εστιάζει: Εστιάζει σε ένα αγαπημένο αντικείμενο ή σε ένα συγκεκριμένο άτομο;

8. Παρατηρήστε αν κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις που συνδέονται με τον αυτισμό, όπως το να κουνιέται μπρος-πίσω.

9. Παρατηρήστε τον τρόπο του –στα παιδιά με αυτισμό δεν αρέσουν οι αλλαγές στις συνήθειές τους.

10. Παρακολουθήστε το λεξιλόγιό τους. Στους 18 μήνες τα περισσότερα μωρά μπορούν να πουν περί τις 12 λέξεις, ενώ τα παιδιά με αυτισμό δεν μπορούν.

11. Κάποια παιδιά με αυτισμό δείχνουν να αναπτύσσονται κανονικά μέχρι τους 18-24 μήνες και στην συνέχεια μειώνουν ή σταματούν την ανάπτυξη αυτή.

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια είναι σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρό σας. Ο αυτισμός είναι μία κατάσταση που μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!