tromaktiko: Ο πρώτος υπολογιστής από νανοσωλήνες άνθρακα

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ο πρώτος υπολογιστής από νανοσωλήνες άνθρακα



Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ πραγματοποίησαν επίδειξη του πρώτου λειτουργικού υπολογιστή με τρανζίστορ από νανοσωλήνες άνθρακα.



Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για μια νέα γενιά ταχύτερων και λιγότερο ενεργοβόρων ηλεκτρονικών συσκευών, αφήνοντας έτσι πίσω τη σημερινή «εποχή του πυριτίου». Η συρρίκνωση του πυριτίου σταδιακά αγγίζει τα φυσικά όρια της στα σημερινά μικροηλεκτρονικά κυκλώματα, γι' αυτό αναζητείται ένα νέο υλικό που θα «απογειώσει» και πάλι τις δυνατότητες των τσιπ.

Αν και ο υπολογιστής που φέρει το όνομα «Cedric» υπάρχει μόνο σε πρωτότυπη μορφή, οι ερευνητές σχεδιάζουν τη μετατροπή του σε μικρότερο, ταχύτερο και αποδοτικότερο μηχάνημα.

Οι νανοσωλήνες θεωρούνται πλέον ως ο φυσικός διάδοχος του πυριτίου. Ο «Cedric», τα τρανζίστορ του οποίου κατασκευάζονται αποκλειστικά από νανοσωλήνες άνθρακα, μπορεί να κάνει μόνο απλές εργασίες επεξεργασίας δεδομένων, καθώς διαθέτει επεξεργαστή μόλις ενός bit (αντίθετα με τα συνήθη 32 ή 64 bit των συμβατικών υπολογιστών), ταχύτητα 1 kHz και περιέχει μόλις 178 τρανζίστορ. Συνολικά, αποτελείται από δύο δισεκατομμύρια άτομα άνθρακα και κάθε τρανζίστορ του έχει κατασκευαστεί από ένα τεράστιο αριθμό νανοσωλήνων.

«Σε ανθρώπινους όρους, ο Cedric μπορεί απλώς να μετρήσει τα δάχτυλά του και να πει το αλφάβητο, όμως αποτελεί, με κάθε έννοια της λέξης, έναν υπολογιστή. Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να κάνει, αν έχει αρκετή μνήμη», δήλωσε ο Σούλακερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο υπολογιστής από άνθρακα μπορεί να εκτελέσει κάθε υπολογιστικό πρόβλημα. «Τρέχει» ένα βασικό λειτουργικό σύστημα και, όπως απέδειξε, δεν κάνει λάθη στις πράξεις του. «Οι άνθρωποι συζητούν για μια νέα εποχή ηλεκτρονικών από νανοσωλήνες άνθρακα, όμως ως τώρα υπήρχαν λίγα παραδείγματα. Ιδού πια η απόδειξη», δήλωσε ο ερευνητής καθηγητής Σουμπχασίς Μίτρα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!