tromaktiko: Apple και Facebook αρνούνται πως παρέχουν «άμεση πρόσβαση» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Apple και Facebook αρνούνται πως παρέχουν «άμεση πρόσβαση» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ



Οι εταιρείες Apple Inc και Facebook Inc αρνήθηκαν αμφότερες τις εικασίες ότι παρέχουν σε... κυβερνητικές υπηρεσίες «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές τους, μετά από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσινγκτον Πόστ.

Η εφημερίδα ανέφερε την Πέμπτη ότι ο αμερικανικός Εθνικός Οργανισμός Ασφάλειας (NSA) και το FBI «έχουν άμεση πρόσβαση στους κεντρικούς διακομιστές 9 κορυφαίων εταιρειών του Διαδικτύου», μέσω ενός άκρως απόρρητου προγράμματος, με την ονομασία PRISM. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες κάνουν «εξαγωγή» ηχητικών δεδομένων, βίντεο, φωτογραφιών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εγγράφων και αρχείων σύνδεσης, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς

Ο επικεφαλής του Facebook σε θέματα ασφαλείας, Τζο Σάλιβαν, δήλωσε: «Δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους διακομιστές του Facebook. Όταν ζητείται από την εταιρεία να παράσχει δεδομένα ή πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα άτομα, εμείς εξετάζουμε προσεκτικά κάθε τέτοιο αίτημα, συμβουλευόμαστε τους ισχύοντες νόμους και παρέχουμε τις πληροφορίες εφόσον αυτό απαιτείται από το δίκαιο».

Παρομοίως, ο εκπρόσωπος της Apple, Στιβ Ντόουλινγκ, δήλωσε: «Δεν έχουμε ακουστά το PRISM. Δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους σέρβερ μας και οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία ζητά πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες μας, πρέπει να έχει δικαστική εντολή». Ερωτηθείς εάν η Apple έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα συλλογής δεδομένων της NSA και του FBI, η εταιρεία αρνήθηκε να απαντήσει.

Επίσης και η εταιρεία Yahoo Inc, ανακοίνωσε ότι δεν παρέχει σε κυβερνητικές υπηρεσίες «άμεση πρόσβαση» στους κεντρικούς διακομιστές των συστημάτων ή των δικτύων της.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω ενός αμερικανικού κυβερνητικού προγράμματος επιτήρησης, που «παρακολουθεί» τους διακομιστές των συστημάτων μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών, έχουν ως «στόχο» μόνο μη αμερικανούς πολίτες που ζουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο αμερικανικός νόμος που επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, δεν επιτρέπει την «παρακολούθηση» αμερικανών πολιτών ή προσώπων που διαμένουν στις ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Αυτό το πρόγραμμα πήρε πρόσφατα εκ νέου εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο, μετά από εκτεταμένες συζητήσεις και συνεδριάσεις», είπε. «Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω αυτού του προγράμματος αποτελούν τις πιο σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες και χρησιμοποιούνται για την προστασία του έθνους κατά πιθανών απειλών».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες κάνουν «εξαγωγή» ηχητικών δεδομένων, βίντεο, φωτογραφιών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εγγράφων και αρχείων σύνδεσης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα 9 εταιρείες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων είναι οι Apple, Facebook, Google και Microsoft.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!