tromaktiko: Σκουπίδια... χρυσάφι

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Σκουπίδια... χρυσάφι



Επιμέλαια: Χαρά Τζαναβάρα
Με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα και φορολογικά κίνητρα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να...
κάνει πράξη τις διαπιστώσεις ότι «τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα» και ότι η αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας μπορεί να φέρει έσοδα και κυρίως ευκαιρίες απασχόλησης, μέσα από μικρές επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα.

Η εθνική στρατηγική για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, που έχει ήδη εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π), τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος έως τις 26 Ιουνίου.

«Η κυκλική οικονομία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο ανορθόδοξο οικονομικό μοντέλο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο, στο οποίο θα συσταθεί εκτελεστική γραμματεία και θα λειτουργήσει Παρατηρητήριο.

Το πρόγραμμα δεν περιορίζεται μόνο στα οικιακά σκουπίδια, που η Ελλάδα συνεχίζει να θάβει χωρίς προηγούμενη ανακύκλωση, ενώ η Ευρώπη ήδη προωθεί Οδηγία κατάργησης της ταφής υπολειμμάτων.

Στοχεύει στη δημιουργία νέων προϊόντων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πιο φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και στην οικονομία στη χρήση πρώτων υλών.

Προβλέπονται ειδικές δράσεις για τη μείωση της απώλειας αλλά και της σπατάλης στα τρόφιμα, κυρίως σε αγροτικά προϊόντα, μέσα από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Στον κατασκευαστικό τομέα πρέπει να δημιουργηθεί πλαίσιο για την αξιοποίηση των εκσκαφών και των μπάζων που σήμερα καταλήγουν στις χωματερές, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αναπλάσεις παλιών λατομείων.

Αλλαγές προωθούνται στη νομοθεσία για τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, το λεγόμενο «γκρι» νερό, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε βιομηχανικές ή λιμενικές χρήσεις, αλλά και στο πότισμα χώρων πράσινου.

Για τις άνυδρες περιοχές, με έμφαση στα νησιά, προωθούνται μέτρα για προσωρινή αποθήκευση των νερών της βροχής.

Στον τομέα της ενέργειας δίνεται έμφαση στα βιοκαύσιμα που θα προέρχονται από επεξεργασία φυσικών υλικών ή το βιοαέριο από απόβλητα, τα οποία θα μπορούν καλύψουν τις ανάγκες μικρών επιχειρήσεων ή και οικισμών, μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Για την υλοποίηση των στόχων, το υπό διαβούλευση σχέδιο δράσεων προβλέπει δύο «εργαλεία»:

● Τη θέσπιση του νέου θεσμού της μεσιτείας, που μπορεί ασκηθεί από την τοπική ή περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ιδιώτες. Θα αποτελούν μέρος της προσπάθειας συγκέντρωσης υλικών και πόρων και θα έχουν την ευθύνη για τη συγκέντρωση τιμών προσφοράς και ζήτησης στην αγορά των δευτερογενών υλικών.

● Τη λειτουργία «Πράσινων Κέντρων», τα οποία αποτελούν μετεξέλιξη των «Πράσινων Σημείων» που έχουν θεσμοθετηθεί αλλά δεν έχουν λειτουργήσει στους περισσότερους δήμους. Πρόκειται για χώρους μέσα στις πόλεις όπου θα γίνεται η συγκέντρωση των υλικών ανακύκλωσης, αλλά θα ενισχυθούν με την παρουσία δομών που θα τα διαχειρίζονται.

Το «κλειδί» για την υλοποίηση των μέτρων είναι η χρηματοδότηση. Πολλές δράσεις μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχουν κι άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Horizon που διαθέτει γι' αυτόν τον σκοπό 5,5 δισ. ευρώ. Προτείνονται επίσης φορολογικά κίνητρα, που αφορούν κυρίως τη μη επιβολή ΦΠΑ σε διάφορες δράσεις, όπως η δωρεά τροφίμων, που ήδη εφαρμόζεται στη Σουηδία.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!