tromaktiko: Φρέντυ Γερμανός: Η εθνική γλώσσα της Ελλάδας είναι το γάβγισμα. Το μίσος είναι το εθνικό χόμπι της φυλής

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Φρέντυ Γερμανός: Η εθνική γλώσσα της Ελλάδας είναι το γάβγισμα. Το μίσος είναι το εθνικό χόμπι της φυλής



Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
ΚΛΙΚ Ιουλίου 1993....

Τίτλος... Eλλάδα: Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω.

Στην ερώτηση : “Τί είναι η πατρίδα μας” απαντούν:  Άρης Δαβαράκης, Λάκης Γαβαλάς, Ανδρέας Βουτσινάς, Τζώνης Καλημέρης, Άννα Βέλτσου, Νίκος Δήμου, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Σταμάτης Κραουνάκης, Φωφώ Βασιλακάκη, Κώστας Λαλιώτης, Κ. Τζούμας, Νίκος Αλέφαντος, Εριέττα Μαυρουδή, Κώστας Τζώρτζης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Τάκης Παπάς, Βασίλης Τσιλιχρήστος, Έλλη Χατζιώτη, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Φρέντυ Γερμανός, Ανδρέας Λουκαίδης, Αλκέτας Παναγούλιας, Άννα Βίσση.

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί “Τί είναι η Ελλάδα για εσάς;”

Αν έπρεπε να πω την άποψή μου για το τί είναι η πατρίδα μου για εμένα, θα έλεγα πως η Ελλάδα είναι η χώρα που με μεγάλωσε, εκεί που έζησαν και ζουν οι πιο αγαπημένοι μου... Είναι το μέρος που αγαπώ, που κυριαρχεί στις παιδικές μου αναμνήσεις, αυτό που με ώθησε να μάθω για την ιστορία της, όπως και για το τί υπάρχει πέρα από τα σύνορά της.

Κλείνοντας τα μάτια μου σκέφτομαι την Ελλάδα του ήλιου, της θάλασσας, της τέχνης, του πολιτισμού, των γραμμάτων...

Ανοίγοντάς τα, ξέρω πως η πραγματικότητα είναι δυστυχώς διαφορετική... Ο όμορφος τόπος μας, η “μάνα” σπουδαίων μορφών, το σταυροδρόμι έμπνευσης και δημιουργίας, αφέθηκε σε λάθος χέρια. Και ρημάζει...

“Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.” είπε κάποτε ο σπουδαίος Οδυσσέας Ελύτης.

Άραγε, πόσο έχει αλλοιωθεί η κατά Ελύτη “ελληνικότητα”; Πόσο διαφορετικές είναι σήμερα οι συνθήκες; Η γη με τους καρπούς της, η θάλασσα, η εργατικότητα, η παραγωγικότητα, η ανάπτυξη, πόσο μας χαρακτηρίζουν ακόμα; Τί έχει απομείνει από τη μοναδικότητα της φυσιογνωμίας της χώρας μας; Πόσο διαφορετική είναι η Ελλάδα που εκείνος “ονειρεύτηκε”; Tί μπορούμε να ξαναφτιάξουμε;

Όπως και τότε που έγραφε αυτά τα σπουδαία λόγια ο Ελύτης, έτσι και τώρα, μια γονατισμένη Ελλάδα έχουμε απέναντί μας... Ποιά είναι η βασική διαφορά του τότε με το σήμερα; Ότι δυστυχώς, φτάσαμε στο 2017 και δεν υπάρχουν πια “Ελύτηδες” να την ανασυνθέσουν και να την σηκώσουν... H Eλλάδα, όμως, θα βρει τον τρόπο και θα τα καταφέρει.

Aς δούμε τι είπε ο Φρέντυ Γερμανός για τη χώρα μας...

“Η ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα. Είναι ένα ντέρμπι. Από την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου ως την εποχή της Βάνας Μπάρμπα, οι μισοί Έλληνες μισούν τους άλλους μισούς. Το μίσος είναι το εθνικό χόμπι της φυλής. Χωρίς μίσος ο Έλληνας είναι μισός.

Το εθνικό νόμισμα της Ελλάδα είναι η δραχμή, που είναι νόθο τέκνο απ’την παράνομη συμβίωση του Όθωνα με την Εθνική μας Οικονομία. Έκτοτε, όλοι έχουν τη δραχμή του κλότσου και του μπάτσου. Ακόμα και οι μπάτσοι...

Η εθνική γλώσσα της Ελλάδας είναι το γάβγισμα. Όλοι γαβγίζουν σήμερα. Οι πολιτικοί γαβγίζουν. Οι οπαδοί γαβγίζουν. Τα κανάλια μας γαβγίζουν. Ίσως καθιερωθεί και το γάβγισμα στα σχολεία -φτάνει να βρεθεί το μονοτονικό γάβγισμα. Μόνο οι σκύλοι δεν γαβγίζουν στην Ελλάδα: Όσοι γάβγισαν, γάβγισαν. Δεν μπορεί να γαβγίζει ο καθένας στη χώρα αυτή...”
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!