tromaktiko: Το παζάρι Αργεντινής-ΔΝΤ και τα φαντάσματα από το παρελθόν

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Το παζάρι Αργεντινής-ΔΝΤ και τα φαντάσματα από το παρελθόν



Των Benedict Mander, Robin Wigglesworth και Shawn Donnan
Αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι συνομιλίες μπορούν να κρατήσουν έξι εβδομάδες...
Ποιες επιλογές έχει η κυβέρνηση Μάκρι. Οι επώδυνες μνήμες από την προηγούμενη εμπλοκή του Ταμείου. Οι φόβοι για ευρύτερη κρίση στις αναδυόμενες αγορές.

Η Αργεντινή ξεκίνησε και επίσημα συνομιλίες με το ΔΝΤ την Πέμπτη, καθώς επιδιώκει έκτακτη οικονομική στήριξη για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, μια αμφιλεγόμενη κίνηση σε μια χώρα με επώδυνες αναμνήσεις από την εμπλοκή του πολυμερούς δανειστή.

Ο Αργεντινός υπουργός Οικονομικών Νίκολας Ντουχόβνε αναμένεται να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να συζητήσουν μια «συμφωνία αμέσου ετοιμότητας» (standby arrangement) με το Ταμείο.

Η Αργεντινή αναζητεί και πάλι βοήθεια από το ΔΝΤ, μετά από μια σειρά δραστικών αυξήσεων των επιτοκίων που δεν κατάφεραν να διακόψουν την ελεύθερη πτώση του πέσο, ένα σοβαρό πλήγμα για μια χώρα που έκανε βήματα να ανακτήσει την αξιοπιστία της μετά από χρόνια στο περιθώριο των αγορών.

Σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει διεθνή στήριξη σε ένα από τα παραδοσιακά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής του Ταμείου -που θα περιλαμβάνει πιθανότατα αμφιλεγόμενους όρους και εποπτεία-, ο κ. Ντουχόβνε συναντήθηκε ακόμα με τον Ντέιβιντ Μάλπας, τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών που ειδικεύεται σε θέματα διεθνών σχέσεων.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι συνομιλίες μπορούν να διαρκέσουν έως και έξι εβδομάδες.

Αν και τα πρώτα δημοσιεύματα ανέφεραν πως η Αργεντινή επιδιώκει μια από τις «ευέλικτες πιστωτικές γραμμές» του ΔΝΤ, το πιο ευνοϊκό πρόγραμμα δανεισμού, αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσον θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Τα προγράμματα αυτά προορίζονται για χώρες που έχουν τις πιο ισχυρές οικονομίες.

Με το πιο παραδοσιακό πρόγραμμα «αμέσου ετοιμότητας», το ΔΝΤ προσφέρει μια προληπτική πιστωτική γραμμή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο και που τα κεφάλαια διάσωσης χορηγούνται σε δόσεις. Τα προγράμματα αυτά προϋποθέτουν ότι η χώρα που λαμβάνει τη στήριξη θα αποδεχθεί συγκεκριμένα μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους, ενώ θα πραγματοποιούνται συχνά επισκέψεις από μέλη του ΔΝΤ, για να επιβλέπουν τη συμμόρφωση με τους όρους. Στα προγράμματα «αμέσου ετοιμότητας» το Ταμείο «κάνει κανονικά την νταντά», σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ.

Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα, μαζί με τους όρους και την εποπτεία που προϋποθέτει, μπορεί να είναι πολιτικά ανέφικτο για την κυβέρνηση της Αργεντινής, δεδομένης της μεγάλης εχθρότητας κατά του ΔΝΤ στη χώρα. Πολλοί κατηγορούν το Ταμείο ότι επιδείνωσε την οικονομική κρίση της χώρας το 2001-2002.

«Οι Αργεντινοί νιώθουν μεγάλο άγχος και αβεβαιότητα. Θα επιλύσει το ΔΝΤ κάποιο από τα προβλήματά τους; Όχι, όλα θα γίνουν χειρότερα», έγραψε στο Twitter ο Ογκουστίν Ρόσι, Γερουσιαστής της αντιπολίτευσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη, ο Μάρκος Πένα, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε: «Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός με τις φήμες που κυκλοφορούν και την παραπληροφόρηση. Δεν υπήρξε κάποια αναφορά του ΔΝΤ στην επιβολή όρων ή για μια χορήγηση δανείου. Πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις που θα διεξαχθούν με πλήρη διαφάνεια».

Ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι κληρονόμησε ένα διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά έκανε βήματα για τη μείωση του. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ντουχόβνε μείωσε τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα του 2018 στο 3,2% από 2,7%, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους τρομοκρατημένους επενδυτές. Έχει αυξήσει τα επιτόκια 40% για να υπερασπιστεί το πέσο.

Με μια πιο ευνοϊκή συμφωνία, όπως μια ευέλικτη πιστωτική γραμμή, να φαίνεται ανέφικτη, ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να διακινδυνεύσει μια πολιτικά επώδυνη συμφωνία «αμέσου ετοιμότητας».

«Θα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία» προειδοποίησε ο Κλαούντιο Λοσέρ, ο Αργεντινός πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και νυν στέλεχος της Centennial Group. «Θα ασκήσει τεράστια πίεση στην κυβέρνηση» τόνισε. Άλλοι επισήμαναν πως οι όροι του ΔΝΤ μπορεί να αντανακλούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

«Το αίτημα για ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει πιο πολύ την εμπιστοσύνη των αγορών από ό,τι μια ευέλικτη γραμμή, η οποία απλώς δεν είναι αξιόπιστη, ενώ είναι καλύτερο να γίνεται αυτό τώρα παρά να προσπαθήσουν να κοροϊδέψουν τις αγορές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να καταλήξουν να προδίδουν τις προσδοκίες, διαβρώνοντας ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της ασκούμενης πολιτικής» έγραψε την Πέμπτη σε σημείωμα προς τους πελάτες ο Στιούαρτ Κουλβερχάουζ, αναλυτής στην Exotix Capital.

Ο κ. Πένια επισήμανε ότι η κα Λαγκάρντ επισκέφτηκε την Αργεντινή πριν από ένα μήνα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο έστειλε σήμα στήριξης στο οικονομικό πρόγραμμα του κ. Μάκρι.

«Δεν είναι αλήθεια ότι η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται και ότι είμαστε καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουμε τα γεγονότα. Η κυβέρνηση αυτή έμαθε από τα λάθη αυτά που οδήγησαν σε κρίσεις» στο παρελθόν, τόνισε ο ίδιος. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το «βαθμιαίο» οικονομικό πρόγραμμα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, πρόσθεσε.

Ο κ. Μάλπας υποβάθμισε το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης κρίσης στις αναδυόμενες αγορές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αργεντινής και την απόφαση της να προσεγγίσει το ΔΝΤ.

«Η κυβέρνηση Τραμπ έχει στηρίξει τον πρόεδρο Μάκρι και το μεταρρυθμιστικό οικονομικό του πρόγραμμα, το οποίο είναι προσανατολισμένο προς την απελευθέρωση της αγοράς, την ανάπτυξη μέσω των πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα και έχει βελτιώσει την κατάσταση στην Αργεντινή» τόνισε σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον ο κ. Μάλπας.

«Θα παρακολουθούμε από κοντά τις συζητήσεις με το ΔΝΤ. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μιλάμε για μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές. Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!