tromaktiko: Τέσσερα διατροφικά ψέματα που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σιλουέτα σου!

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Τέσσερα διατροφικά ψέματα που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σιλουέτα σου!



Καθημερινά διαβάζουμε τι πρέπει να τρώμε και τι όχι, τι μας κάνει καλό, τι μας παχαίνει, τι μας ομορφαίνει και...
τι χαλάει την επιδερμίδα μας. Υπάρχουν, όμως, μερικά διατροφικά ψέματα που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη…σιλουέτα σου.

Κάνει καλό το βούτυρο ή όχι; Μπορώ να πίνω smoothies και χυμούς αν δεν έχουν ζάχαρη; Και τελικά πόσα αυγά μπορώ να τρώω; Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα και διατροφικά ψέματα που δυσκολεύουν τη ζωή μας. Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αλήθεια λοιπόν!

Τα 4 διατροφικά ψέματα και…όλη η αλήθεια!

Αν τρως πολλά αυγά, τότε βλάπτεις την υγεία σου
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να φάνε πολλά αυγά λόγω χοληστερόλης, που θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά παρά τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ο Dr Lambert εξηγεί ότι τα αυγά δεν μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί, τα αυγά οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα καλής χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυγά είναι ένα τέλειο φαγητό δεδομένου ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και μοναδικά αντιοξειδωτικά! Τι άλλο θέλεις;

Τα φυτικά έλαια είναι υγιή

Σύμφωνα με τον Lambert, Ο ισχυρισμός ότι τα φυτικά έλαια είναι υγιή, δεν είναι όλη η αλήθεια! Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πολυακόρεστα λίπη μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι θεωρούν ότι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, είναι υγιή.  Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πολυακόρεστων λιπών, κυρίως ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Ενώ παίρνουμε τα ωμέγα-3 από τα ψάρια, οι κύριες πηγές ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι από επεξεργασμένους σπόρους και φυτικά έλαια. Είναι σημαντικό, όμως, να έχουμε ισορροπία αυτών των δύο. Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα φυτικά έλαια είναι επικίνδυνα είναι επειδή υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία.

Το κρέας σου κάνει κακό

Πολλά από τα κρέατα που υπάρχουν τώρα και πωλούνται στο supermarket δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που έτρωγαν οι πρόγονοί μας, τώρα το κρέας επεξεργάζεται πολύ περισσότερο. Ο Lambert αναφέρει τη μεγαλύτερη μελέτη για τη δίαιτα και τις ασθένειες που έχει ποτέ αναλάβει και ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναφέρει το 2013 ότι για τους 448.568 συμμετέχοντες το επεξεργασμένο κρέας αύξησε τον κίνδυνο θανάτου , ενώ δεν παρατηρήθηκε κανένα αποτέλεσμα για το ακατέργαστο κόκκινο κρέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ καλό να τρως ακατέργαστο, καλά μαγειρεμένο κόκκινο κρέας μια φορά την εβδομάδα, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και είναι φορτωμένο με πρωτεΐνες και λίπη που κάνουν καλά στην υγεία μας.

Όλες οι θερμίδες είναι ίσες

Μερικοί άνθρωποι λένε πως αν θέλεις να χάσεις βάρος, τότε απλά πρέπει να παίρνεις λιγότερες θερμίδες. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς αυτό που τρως είναι πιο σημαντικό από τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνεις. Διαφορετικά τρόφιμα περνούν από διαφορετικές μεταβολικές οδούς στο σώμα και τα τρόφιμα που τρώμε μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τις ορμόνες που ρυθμίζουν πότε και πόσο τρώμε, καθώς και την ποσότητα των θερμίδων που καίμε.

Η κατανάλωση πρωτεϊνών θα μειώσει την όρεξη σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα θερμίδων από υδατάνθρακες, επειδή η πρωτεΐνη έχει υψηλό δείκτη κορεσμού. Απ’ την άλλη σκέψου πόσο εύκολο είναι να καταναλώσεις 400 θερμίδες παγωτό, συγκριτικά με 400 θερμίδες μπρόκολο!
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!