tromaktiko: Έξι παγίδες στην εμφάνισή μας που μας προσθέτουν χρόνια

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Έξι παγίδες στην εμφάνισή μας που μας προσθέτουν χρόνια



Από την Δέσποινα Σάμψων
Πρέπει να ντυνόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας; Σε μια εποχή που τρέχει γρήγορα, η...
στιλιστική αυστηρότητα δεν βρίσκει πια γόνιμο έδαφος. Αλλά από την άλλη, η αξιοπρέπεια και η αισθητική μετράνε πάντα στις τελικές αποφάσεις της γκαρνταρόμπας μας

Λάθη; Παραλείψεις; Αδιαφορία για τη μόδα; Ή απλώς, κάτι που μας βολεύει χρόνια; Όπως κι αν τις ονομάσουμε, υπάρχουν μερικές συγκεκριμένες επιλογές σε ρούχα, αξεσουάρ και συνήθειες που μας δείχνουν μεγαλύτερες από την ηλικία μας – όποια κι αν είναι. Ποια λάθη καλό είναι να αποφεύγουμε;

Πρέπει να ντυνόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας; Σε μια εποχή που τρέχει πιο γρήγορα από κανόνες και πρωτόκολλα, η στιλιστική αυστηρότητα δεν βρίσκει πια γόνιμο έδαφος. Άλλωστε αυτό που μετράει δεν είναι τόσο η ηλικία όσο το σώμα, η διάθεση και η ικανότητα μίας γυναίκας να υποστηρίξει με την εικόνα της και τον τρόπο ζωής της ένα συγκεκριμένο στιλ.

Ποιος μπορεί να μας πει να καταργήσουμε τις στενές γραμμές των παντελονιών ή τις μίνι φούστες, αν διαθέτουμε από τη φύση μας λεπτά και γυμνασμένα πόδια; Ποιος κανόνας απαγορεύει το έντονο χρώμα στα χείλη, αν αυτό συνεχίζει και φωτίζει την επιδερμίδα μας και υποστηρίζεται από ένα πρόσωπο που δεν έχει χάσει τη φρεσκάδα του; Η μόδα δεν μπορεί να υπακούει σε βαρετά «πρέπει»! Αλλά από την άλλη, η αξιοπρέπεια και η αισθητική μετράνε πάντα στις τελικές αποφάσεις της γκαρνταρόμπας μας.

Ειδικά ο χώρος εργασίας απαιτεί να τηρούνται κάποιες λεπτές ισορροπίες: Η κομψότητα, η άνεση και η θηλυκότητα είναι ζητούμενα σε αντίθεση με την ακρότητα, το «χύμα» ή το υπερβολικά σέξι look. Από την άλλη πλευρά, είμαστε τα πιο τυχερά εργαζόμενα κορίτσια στον κόσμο γιατί μπορεί μεν τα εισοδήματά μας από τις δουλειές μας να μην μας εκτινάσσουν στα πιο πλούσια αλλά δεν χρειάζεται να υπακούμε σε συγκεκριμένο dress-code με βαρετά ταγιέρ και πολύ ψηλά τακούνια. Το chic athleisure με προσεγμένες λεπτομέρειες μας βγάζει ασπροπρόσωπες στην πλειονότητα της επαγγελματικής κατεύθυνσής μας. Αν, ωστόσο, δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και επιμένουμε να κυκλοφορούμε σαν την Δούκισσα της Κορνουάλης με το παρασόλ, καλό είναι να γνωρίζουμε 6 μικρά λάθη που μας δείχνουν μεγαλύτερες και πώς να τα αποφύγουμε.

1. Λάθος συνδυασμοί των παλαιότερων ρούχων
Αποτέλεσμα; Ένα συνολικό λουκ που θυμίζει ένα αλλόκοτο πλάσμα από το παρελθόν!
Η λύση: Τα ρούχα από περασμένες δεκαετίες δεν είναι απλώς γοητευτικά. Δείχνουν και βαθιά αγάπη για τη μόδα. Όμως, όταν φοράμε κάτι ρετρό, φροντίζουμε όλα τα υπόλοιπα να συμβαδίζουν με την εποχή μας. Για παράδειγμα, αν επιλέξουμε την πουά μεταξωτή μπλούζα με φιόγκο της μητέρας μας, απορρίπτουμε τα υπερβολικά κρεπαρισμένα μαλλιά ή να την συνδυάσουμε με μια συντηρητική μίντι φούστα και πέρλες αλλά προτιμάμε ένα νεανικό χτένισμα και πιθανόν τον συνδυασμό της με τζιν. Το total look από τα 50s ή τα 60s δημιουργεί την εντύπωση ενός αλλόκοτου πλάσματος που πιθανότερο είναι να παίζει σε ταινία παρά να ακολουθεί τη μόδα. Ο έξυπνος συνδυασμός κομματιών από το παρελθόν με σύγχρονα αξεσουάρ είναι που θα απογειώσει το προσωπικό στιλ.

2. Κακή εφαρμογή των ρούχων
Αποτέλεσμα; Ρούχα που δεν είναι στα μέτρα μας, μας δείχνουν γερασμένες και παραιτημένες από τη ζωή!
Η λύση: Κρέμονται πάνω μας τα σακάκια; Τα μανίκια περισσεύουν; Μήπως τα κουμπιά της μπλούζας μας κινδυνεύουν να εκτιναχθούν; Πατάμε τα μπατζάκια από το παντελόνι μας; Όλα αυτά αποτελούν λεπτομέρειες που δείχνουν αδιαφορία και μας δείχνουν αυτομάτως γερασμένες και παραιτημένες από τη ζωή. Κι όμως είναι πολύ απλό να ζητήσουμε τη μετατροπή των ρούχων μας. Ακόμα κι αν ένα κατάστημα δεν υποστηρίζει υπηρεσία επιδιόρθωσης, είναι απλό να απευθυνθούμε στα δεκάδες μαγαζιά με επιδιορθώσεις ρούχων που έχουν ανοίξει εξειδικευμένες μοδίστρες σε κάθε γειτονιά και φροντίζουν να φέρουν ένα αγαπημένο μας κομμάτι στα μέτρα μας. Ειδικά, τα ρούχα που είναι υπερβολικά φαρδιά αποτελούν μία από τις χειρότερες παγίδες που ισοδυναμούν με το στιλ μιας συντηρητικής μεγαλοκοπέλας. Η σωστή εφαρμογή που αγκαλιάζει τις καμπύλες του σώματος χωρίς να προκαλεί, το κατάλληλο μήκος σε παντελόνια και φούστες που αναδεικνύει τα πόδια μας και τα μανίκια που ξεκινούν από το σωστό ύψος στους ώμους και καταλήγουν εκεί που πρέπει,  είναι στοιχεία που αντανακλούν το κέφι μας για τη συνολική μας εικόνα.

3. Εμμονή με παλιά κομμάτια
Αποτέλεσμα; Αντανακλάμε μία νοοτροπία που μοιάζει «γεροντική»
Η λύση: Ναι, η κρίση μας υποχρέωσε να περιορίσουμε τις δαπάνες και δεν μπορούμε να ανανεώνουμε συχνά την γκαρνταρόμπα μας. Ωστόσο, όταν επιμένουμε να φοράμε συνεχώς τα ίδια κομμάτια-κλειδιά κάθε σεζόν, δείχνουμε πράγματι μεγαλύτερες και ελαφρώς… φθαρμένες όσο κι αυτά! Τις περισσότερες φορές δεν είναι η έλλειψη χρημάτων που δεν μας αφήνει να αποχωριστούμε τις στραβοπατημένες μπεζ μπαλαρίνες μας αλλά η γεροντίστικη συνήθεια να φοράμε ένα βολικό παπούτσι που το θεωρούμε πια παντόφλα στα πόδια μας… Αυτή η νοοτροπία είναι που μας πάει πίσω. Απαλλασσόμαστε, λοιπόν, από ό,τι φοράμε κάθε μέρα επί 10 χρόνια. Είτε είναι παπούτσια ή ένα τζιν που το έχουμε πλύνε-βάλε, καιρός είναι να αλλάξουμε συνήθειες και να αγαπήσουμε άλλα καινούρια ρούχα σε πιο σύγχρονο κόψιμο που θα μας δείχνουν αυτομάτως ανανεωμένες, μοντέρνες και κυρίως νεότερες.

4. Γυαλιά πρεσβυωπίας από το φαρμακείο
Αποτέλεσμα; Να θυμίζουμε ασπρόμαυρες φωτογραφίες της γιαγιά μας
Η λύση: Οκ, η όρασή μας δεν είναι πια αυτή που είχαμε παλιότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκελετός των γυαλιών μας θα πρέπει να θυμίζει ασπρόμαυρες φωτογραφίες γιαγιάδων. Τα φαρμακεία μπορεί να έχουν εξαιρετικές επιλογές σε δερμοκαλλυντικά αλλά στους σκελετούς των γυαλιών που θα χρησιμοποιήσουμε για να διαβάσουμε ένα έγγραφο, ακόμα υστερούν. Η καλύτερη επένδυση η επίσκεψη σε οφθαλμίατρο για την κατάλληλη συνταγή και μετά η έρευνα αγοράς των πιο κολακευτικών σκελετών οράσεως σε ενημερωμένα ως προς τη μόδα καταστήματα οπτικών. Τα γυαλιά ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες της μόδας κάθε σεζόν και οι εταιρείες προσφέρουν πια τόσο όμορφα και ταυτοχρόνως κομψά κομμάτια σε προσιτές τιμές που είναι κρίμα να χρεωνόμαστε χρόνια από μια λάθος απόφαση…

5. Ανύπαρκτα φρύδια
Αποτέλεσμα; Το πρόσωπο δείχνει μεγαλύτερο και από την πραγματική μας ηλικία.
Η λύση: Καθώς μεγαλώνουμε τα φρύδια μας πέφτουν και σταδιακά λεπταίνουν. Έχοντας όλες συμπληρώσει προϋπηρεσία ωρών με το τσιμπιδάκι στο χέρι, έχουμε ολοκληρώσει το «έγκλημα» αφήνοντας μια αντιαισθητική λεπτή γραμμή που θυμίζει υπέργηρες κυρίες που ονειρεύονταν την Μάρλεν Ντίτριχ. Η επίσκεψη σε μια ειδικό για τον σχηματισμό φρυδιών και μερικές απλές τεχνικές γεμίσματος με τα ειδικά σετ για φρύδια που κυκλοφορούν οι εταιρείες μακιγιάζ θα δείξουν αμέσως πιο φρέσκο το πρόσωπό μας.

6. Υπερβολές στο ντύσιμο
Αποτέλεσμα; Αντί να φαινόμαστε νεότερες, εκφράζουμε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να νεανίσουμε.
Η λύση: Είμαστε λεπτές; Νομίζουμε ότι μπορούμε να κυκλοφορούμε άνετα στον δρόμο με καυτά σορτς, το στομάχι έξω και πίρσινγκ όπως μια έφηβη στο εμπορικό κέντρο. Μας αρέσει το σέξι ντύσιμο; Πεταγόμαστε μέχρι το σούπερ μάρκετ σαν τη σερβιτόρα στο Λας Βέγκας με τα ¾ του στήθους έξω. Υπάρχει λόγος να φτάνουμε σε τέτοιες υπερβολές; Αν θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο φαινόμαστε πιο νέες, κάνουμε λάθος. Ακόμα κι αν ο σωματότυπός μας το υποστηρίζει, η απεγνωσμένη προσπάθεια να νεανίσουμε, ακυρώνει το προνόμιο να μην φαίνεται ακριβώς η ηλικία μας. Χωρίς να απορρίπτουμε επιλογές από τις πιο νεανικές τάσεις, μπορούμε να τις προσαρμόζουμε στην προσωπικότητά μας φροντίζοντας να δείχνει πιο ώριμο το προσωπικό μας κριτήριο για τη μόδα αφαιρώντας στοιχεία προκλητικότητας και ακρότητας που υποστηρίζονται – και δικαιολογούνται – μόνο μέχρι τα 20.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!