tromaktiko: «Θερμό» επεισόδιο θέλει η Τουρκία: Οι ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και το αυστηρό μήνυμα της ΕΕ

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

«Θερμό» επεισόδιο θέλει η Τουρκία: Οι ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και το αυστηρό μήνυμα της ΕΕ



Μάθημα… εξωτερικής πολιτικής από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Μποζντάγ τη στιγμή που τουρκικά μαχητικά παρενοχλούσαν το πρωθυπουργικό Σινούκ στη Ρω...
– Στο «κάδρο» των εκβιασμών ξανά οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί – Ευρωβουλή προς Άγκυρα: «Όσο απειλείτε την Ελλάδα, δεν μπαίνετε στην ΕΕ»

Σε ρόλο τιμητή των πάντων και με υπέρμετρη αλαζονεία για τη «μεγαλοψυχία» και τη δήθεν μακροθυμία που επιδεικνύει η χώρα του απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, εμμένοντας στα περί υποστολής της ελληνικής σημαίας από τη νήσο Μικρός Ανθρωποφάς, κοντά στους Φούρνους. Παράλληλα, απείλησε τη χώρα μας με «ανεπιθύμητα περιστατικά» στο Αιγαίο κατηγορώντας τη για «προβοκατόρικη» στάση.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο στη γείτονα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο και ανέφερε χαρακτηριστικά: «ύψωσαν την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα και εμείς την κατεβάσαμε».

Παράλληλα, ο Μποζντάγ κάλεσε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις «προβοκατόρικες» και «επιθετικές» ενέργειες, προκειμένου να αποφευχθούν «ανεπιθύμητα περιστατικά γύρω από τα νησιά του Αιγαίου».

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες. Εμείς ευχόμαστε να συνεχιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας. Οι καλές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο», σημείωσε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Εδώ, προφανώς, κολλάει άψογα η παροιμία: «Φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Γιατί, τι άλλο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, όταν το καθεστώς Ερντογάν, με δεδομένη την εχθρική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας, ευνοεί την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και επιτρέπει την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από την ακριτική Ρω στη Ρόδο;

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς όρια η προκλητικότητα των Τούρκων: Παρενόχλησαν το Σινούκ που μετέφερε τον Τσίπρα
Προφανώς, η Άγκυρα τελεί υπό σύγχυση: Ο κατηγορούμενος γίνεται κατήγορος και θεωρεί ότι έχει και δίκιο, έστω κι αν αυτά που λέει δεν ευσταθούν.

Υπό το πρίσμα αυτό, έγιναν και οι δηλώσεις του κ. Μποζντάγ, ο οποίος επέμεινε στο «παραμύθι» του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι Τούρκο βατραχάνθρωποι ανέβηκαν στο Μικρό Ανθρωποφά και κατέβασαν την ελληνική σημαία. Κι όλο αυτό, παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, όπως επιβεβαίωσε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Φούρνων.

Διαβάστε σχετικά:

Δήμαρχος Φούρνων στο Newsbomb.gr: «Δεν κατέβηκε η ελληνική σημαία - Κυματίζει κανονικά»
Νέος εκβιασμός για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Για να καταλάβει κανείς το αλλοπρόσαλλο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αρκεί να σταθεί στις εκβιαστικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, ο οποίο χθες, αναφερόμενος στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, απείλησε με τη μη έκδοση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η FETO είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που προβλέπουν οι συμφωνίες. Αρχικά είχαν δοθεί υποσχέσεις για την έκδοση των τρομοκρατών, δεν τήρησαν τη συμφωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε την έκδοση των μελών FETO. Εάν η Ελλάδα κάνει ένα θετικό βήμα, θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και για τις δύο χώρες. Αν δεν κάνει θετικό βήμα, η Τουρκία θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο».

Ωστόσο, δέκα ημέρες νωρίτερα, ήταν ο ίδιος ο κ. Μποζντάγ, ο οποίος σε δηλώσεις του προς τουρκικά ΜΜΕ δήλωνε πως «οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν είναι αντικείμενο ανταλλαγής»

Διαβάστε σχετικά:

Μποζντάγ: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν είναι αντικείμενο ανταλλαγής
«Σουρωτήρι» το Αιγαίο με νέες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά
Την ίδια στιγμή, οκτώ παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και δύο εμπλοκές προχώρησαν την Τρίτη (17/04/2018), πέντε τουρκικά αεροσκάφη, σε βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ.

Τα πέντε αεροσκάφη, ένα έρευνας και δύο ζεύγη F -16, προέβησαν επίσης σε πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο F.I.R. Αθηνών.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν και δύο εμπλοκές στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου όπου βρισκόταν το Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τη Ρω στη Ρόδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΓΕΕΘΑ, δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Όπως αναφέρουν οι επιτελείς του Πενταγώνου τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Ηχηρό μήνυμα ΕΕ προς Τουρκία: Σταματήστε να απειλείτε την Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Reuters, ο Μπεκίρ Μποζντάγ αποφάσισε να τα βάλει και με τις Βρυξέλλες, ισχυριζόμενος πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει με δίκαιο ή αντικειμενικό τρόπο την Τουρκία.

Το πολιτικό «κλαψούρισμα» του Τούρκου αντιπροέδρου έχει, ωστόσο, την εξήγησή του, καθώς των δηλώσεών του είχε προηγηθεί η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σε αυτή, οι Ευρωπαίοι εταίροι καλούσαν την τουρκική κυβέρνηση να άρει άμεσα την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εκφράζοντας ανησυχίες για την κατάσταση του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια, ωστόσο, ανησυχία εξέφρασε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε την Άγκυρα να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να εγκαταλείψει την οδό των προκλήσεων και των απειλών σε βάρος της χώρας μας, εάν επιθυμεί να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!