tromaktiko: Άγαρ-άγαρ, η φυτική εναλλακτική ζελατίνη

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Άγαρ-άγαρ, η φυτική εναλλακτική ζελατίνη



Προερχόμενο από ένα είδος κόκκινων φυκιών από τη...
Νοτιοανατολική Ασία, το άγαρ άγαρ είναι ένα δημοφιλές συστατικό της ασιατικής κουζίνας εδώ και αιώνες. Σήμερα, είναι πιο φημισμένο ως μια χορτοφαγική και vegan εναλλακτική λύση της ζωικής ζελατίνης.

Tο άγαρ-άγαρ, ή απλά άγαρ που στα Μαλαισιανά η λέξη σημαίνει «ζελέ», είναι ένα ξηρό εκχύλισμα από κόκκινα θαλάσσια άλγη τα οποία περιέχουν διαλυτές ίνες. Είναι ένας ζελατινώδης πολυσακχαρίτης που χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικός και παχυντικός παράγοντας για το πήξιμο πολλών προϊόντων διατροφής, όπως τα ζελέ, οι σούπες, οι σάλτσες, τα επιδόρπια, τα παγωτά και πολλά άλλα. Βρίσκει χρήση και ως διαυγαστικό μέσο στη ζυθοποιία και ως υλικό επίχρισης του χαρτιού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό και ως κατασταλτικό της όρεξης Αποτελεί μια δημοφιλή χορτοφαγική εναλλακτική λύση της ζελατίνης, η οποία παρασκευάζεται από οστά, δέρμα και συνδετικό ιστό ζώων. Στην ΕΕ, η σήμανσή του φέρει την ένδειξη E406. Για να παρασκευάσουν το άγαρ, τα φύκια πρώτα βράζονται, στη συνέχεια ψύχονται, καθαρίζονται και τελικά ξηραίνονται. Στην αγορά βρίσκεται σε διάφορες μορφές όπως νιφάδες, σκόνη ή κόκκους.

Οφέλη για την υγεία

Το άγαρ δεν έχει θερμίδες, δεν περιέχει υδατάνθρακες, ζάχαρη και λίπος και είναι πλούσιο σε ίνες (80%). Είναι απαλλαγμένο από άμυλο, σόγια, καλαμπόκι, γλουτένη, σιτάρι, γάλα, αυγό και συντηρητικά. Απορροφά γλυκόζη στο στομάχι, διέρχεται γρήγορα μέσω του πεπτικού συστήματος και εμποδίζει το σώμα να συγκρατεί και να αποθηκεύει το υπερβολικό λίπος. Οι ιδιότητες απορρόφησης του νερού βοηθούν επίσης στην εξάλειψη των αποβλήτων από το σώμα. Το άγαρ απορροφά τη χολή, προκαλώντας έτσι το σώμα να διαλύσει περισσότερη χοληστερόλη. Περιέχει ασβέστιο, ιώδιο, φώσφορο και σίδηρο. Απορροφά τη γλυκόζη και χωνεύεται γρήγορα, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει το σώμα από την αποθήκευση περιττών λιπών και σακχάρων. Λειτουργεί ως ένα ελαφρύ καθαρτικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει διάφορες πεπτικές διαταραχές.

Ένα χρήσιμο υποκατάστατο της ζελατίνης

Το άγαρ είναι το τέλειο υποκατάστατο της παραδοσιακής ζελατίνης. Το γεγονός ότι παρασκευάζεται από μια φυτική πηγή, το καθιστά κατάλληλο για χορτοφαγικές και vegan δίαιτες και άλλους διατροφικούς περιορισμούς. Δεν έχει γεύση, οσμή και κανένα χρώμα, στοιχεία που διευκολύνουν περαιτέρω τη χρήση του. Πήζει πιο σταθερά από τη ζελατίνη και παραμένει σταθερό ακόμη και όταν η θερμοκρασία αυξάνεται. Αν και το άγαρ είναι ένα μεγάλο υποκατάστατο της ζελατίνης, μην περιμένετε να έχετε τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα όταν κάνετε την αντικατάσταση σε μια συνταγή. Πρώτον, δεν δίνει την ίδια υφή. Η ζελατίνη προσφέρει μια «κρεμώδη» υφή ενώ το άγαρ δίνει μια πιο σταθερή. Είναι επίσης πολύ πιο ισχυρό από τη ζελατίνη: 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη άγαρ είναι ισοδύναμο με 8 κουταλάκια του γλυκού σκόνη ζελατίνης.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το άγαρ πρέπει πρώτα να διαλύεται σε νερό (ή άλλο υγρό όπως γάλα, χυμοί φρούτων, τσάι, απόθεμα) και έπειτα να βράζεται. Θα πήξει όταν τα συστατικά αρχίσουν να κρυώνουν. Δεν μπορείτε να προσθέσετε νιφάδες άγαρ ή σκόνη όπως είναι κατευθείαν στο φαγητό σας.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!