tromaktiko: Ρόντα, η «λευκή πόλη» των ταυρομάχων

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Ρόντα, η «λευκή πόλη» των ταυρομάχων



Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές πόλεις της Ισπανίας...H Ρόντα είναι μια γραφική ορεινή πόλη που στέκει αγέρωχη, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων από τον 9ο αιώνα.

Ιδρύθηκε αρχικά από τους Κέλτες τον 6ο π.Χ. αιώνα, που της έδωσαν το όνομα Arunda. Στην συνέχεια ήρθαν οι Φοίνικες για να εγκατασταθούν δίπλα στην Ρόντα, στο Acinipo, σήμερα γνωστό στους ντόπιους και ως Ronda la Vieja ή Παλιά Ρόντα.



Βρίσκεται στην επαρχία της Μάλαγα στην Ανδαλουσία και τη διασχίζει ο ποταμός Guadalevín χωρίζοντάς της στα δύο. Η πόλη κουρνιάζει πάνω στο φαράγγι El Tajo που ξεπερνάει τα 100 μέτρα σε ύψος.



Τρεις επιβλητικές γέφυρες συνδέουν τις δυο πλευρές της πόλης διευκολύνοντας την πρόσβαση των κατοίκων. Η Puente Nuevo ή αλλιώς Νέα Γέφυρα είναι η ψηλότερη με ύψος 120 μέτρων και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1793. Οι άλλες δύο είναι η Ρωμαϊκή Γέφυρα και η παλιά Γέφυρα.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την αρχαιότερη ίσως αρένα ταυρομαχιών της Ισπανίας, τη Plaza de toros. Κατασκευάστηκε το 1779 και αποτελεί μια από τις πιο κομψές κατασκευές τέτοιου είδους σε ολόκληρη τη χώρα.



Η αρένα διαθέτει πέντε σειρές θέσεων σε κάθε ένα από τα δύο επίπεδα, 136 κολόνες που σχηματίζουν 68 αψίδες, πέραν αυτών που ανήκουν στο βασιλικό θεωρείο και μια δίρριχτη στέγη με αραβικά κεραμίδια.

Η υπέροχη θέα από τα φρούριο της πόλης, τα μεσαιωνικά σπίτια και τα πανέμορφα παλάτια μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.



Στη πόλη διοργανώνεται και το τριήμερο φεστιβάλ Φέρια Γκογέσα με άρματα εποχής, ταυρομάχους, φλαμέγκο και διαγωνισμούς μουσικής και χορού.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!