tromaktiko: Η γυναικολογική πάθηση που χτυπάει "καμπανάκι" για ψυχικές διαταραχές

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Η γυναικολογική πάθηση που χτυπάει "καμπανάκι" για ψυχικές διαταραχές



Νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να φωτίσει άγνωστες -μέχρι σήμερα- επιπτώσεις μιας όχι...
σπάνιας γυναικολογικής πάθησης. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) έχουν αυξημένο κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές κι ως εκ τούτου θα πρέπει να επαγρυπνούν και να ελέγχουν μια τέτοια πιθανότητα. Επιπλέον, γυναίκες με αυτή την πάθηση είναι πιθανότερο να γεννήσουν παιδιά με αυτισμό και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) χαρακτηρίζεται από παραγωγή ανδρικών παραπάνω από το φυσιολογικό, πυελικό πόνο, ακανόνιστο κύκλο, αυξημένη τριχοφυΐα, αύξηση βάρους και υπογονιμότητα. Επηρεάζει το 7-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 17.000 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (από τη Βρετανία). Οι γυναίκες αυτές ήταν πιθανότερο να διαγνωστούν με προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή και διατροφικές διαταραχές, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν το εν λόγω σύνδρομο.

Παιδιά γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είχαν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν αυτισμό και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας σε σύγκριση με άλλα παιδιά.

«Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από τις πιο συνηθισμένες γυναικολογικές παθήσεις που επηρεάζει νεαρές γυναίκες και δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία στην επίπτωση που έχει στην ψυχική υγεία», εξηγεί ο Δρ Αλεντ Ρις, συγγραφέας της μελέτης και μέλος του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Ο δρ. Ρις επισημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης καθώς οι επιστήμονες εντόπισαν μόνο μια σύνδεση μεταξύ του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και προβλημάτων στην ψυχική υγεία.

«Είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν εξετάσει τις ανεπιθύμητες ψυχικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε αυξημένη ευαισθητοποίηση, πρώιμη διάγνωση και νέες θεραπείες», δήλωσε ο δρ. Ρις.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, με ημερομηνία ηλεκτρονικής δημοσίευσης 10/04/2018.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!