tromaktiko: Μετράει η χρονιά του τρύγου στο τελικό αποτέλεσμα του κρασιού;

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Μετράει η χρονιά του τρύγου στο τελικό αποτέλεσμα του κρασιού;



Τις επόμενες εβδομάδες, οι συλλέκτες κρασιού, οι εισαγωγείς, οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι συγγραφείς θα...
συρρέουν στο Μπορντό για "en primeurs", το ετήσιο τελετουργικό γευσιγνωσίας των κρασιών του προηγούμενου έτους.

Θα στροβιλίσουν το ακατέργαστο κρασί του 2017 στο ποτήριπου έχει μόλις τελειώσει τη δευτερογενή ζύμωση , θα το μυρίσουν, θα το γευτούν  και θα προβλέψουν πώς θα εξελιχθεί αυτό το κρασί σε δύο ή τρία χρόνια όταν κυκλοφορήσει στην αγορά - ή σε δύο ή τρεις δεκαετίες. Στη συνέχεια, οι κριτικές θα κυκλοφορήσουν και τα οινοποιεία θα ανακοινώσουν τις τιμές των κρασιών που οι έμποροι θα πληρώσουν τώρα για να τους παραδοθούν τα κρασιά όταν αυτά είναι έτοιμα για να κυκλοφορήσουν.

Δύο πράγματα είναι βέβαια: το Μπορντό, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, καταστράφηκε από τον παγετό στις αρχές του περασμένου έτους, οπότε δεν θα υπάρχει τόσο πολύ κρασί όσο συνήθως. Και οι τιμές δεν θα είναι εφικτές για τους περισσότερους από εμάς. Το πώς έχει πλασαριστεί κάθε τρύγος είναι αυτό που μετράει. 

Ενώ οι ελίτ των οίνων θα αγοραστούν από τους εμπόρους των en primeurs, εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να λιώσουμε τις σόλες μας στις τοπικές κάβες ή να επισκεφθούμε  όσο το δυνατόν περισσότερα από τα "petit chateau" του Bordeaux, για να βρούμε αξιόλογα κρασιά όπως αυτά των τρύγων 2015 και του 2016. Αφήστε τα ακριβά κρασιά στους συλλέκτες.

Οι σοδειές του 2015 και του 2016 συνδυάζουν την αφθονία με την υψηλή ποιότητα ωριμότητας, χάρη κυρίως στον καλό καιρό που είχε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Έτσι, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν για τα first growths και τα grand crus που κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ, εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να απολαύσουμε νόστιμα κρασιά για 15 ευρώ ή ακόμα χαμηλότερα.

Το κρασί είναι προϊόν που εξαρτάται από τον τόπο που παράγεται και τον τρύγο, με την ερμηνεία πάντα του οινοποιού.  Ένας αμπελώνας αναπτύσσει τις ίδιες ποικιλίες σταφυλιών στον ίδιο χώρο κάθε χρόνο, αλλά τα κρασιά είναι διαφορετικά λόγω του καιρού – αυτό είναι ο τρύγος κάθε χρόνου. Ένας ελαφρύς παγετός μπορεί να μειώσει την τελική σοδειά, μια χαλαζόπτωση τον Ιούλιο θα μπορούσε να αποδεκατίσει μια πολλά υποσχόμενη συγκομιδή, ενώ η ηλιοφάνεια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μπορεί να εξαλείψει τον κόπο μιας εποχής.

Ορισμένα γνωστά κρασιά δεν εξαρτώνται από το τρύγο. Η N.V σαμπάνια, το sherry, το tawny port είναι κλασσικά κρασιά που παράγονται από διαφορετικούς τρύγους διαφορετικών ετών και όμως έχουν μεγαλείο και συνέπεια.

Αλλά πόσο σημαντική είναι η σοδειά όταν αγοράζουμε κρασί; Για τους περισσότερους ανθρώπους, υποψιάζομαι ότι δεν είναι ένας παράγοντας, ή ίσως θεωρείται ως μια ημερομηνία φρεσκάδας περισσότερο, παρά ένας δείκτης ποιότητας. Η σύγχρονη οινοποίηση έχει βελτιωθεί στο σημείο που μπορεί να γίνει ένας βασικός οίνος με συνέπεια, παρά τον καιρό.

Το Μπορντό όμως μας αποδεικνύει ότι αξίζει να δίνουμε προσοχή στο έτος που αναγράφεται στην ετικέτα, ακόμη και σε καθημερινό επίπεδο. Πολλές φορές η διαφήμιση ενός τρύγου δεν σημαίνει πολλά πράγματα αλλά όταν μιλούν όλοι για αυτόν τον τρύγο σημαίνει ότι θα δώσει μεγάλα κρασιά σε όλα τα επίπεδα τιμών.

Τα κρασιά Bordeaux του ΄15 αλλά και του ΄16 που βγαίνουν τώρα στην αγορά είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Καλά κρασιά που προέκυψαν από δυνατούς τρύγους.

Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την περιοχή του Μπορντό που ονομάζεται Entre-Deux-Mers. Αυτό μεταφράζεται ως «Μεταξύ Δύο Θαλασσών», αλλά σημαίνει πραγματικά μεταξύ δυο ποταμών, του Garonne και Dordogne, που πλέουν βόρεια και Ανατολικά της πόλης του Μπορντό και ενώνονται στον Gironde πριν χυθούν στον Ατλαντικό. Τα ερυθρά κρασιά της περιοχής  χαρακτηρίζονται απλά Μπορντό, και κατά μέσο όρο μπορούν να είναι αρκετά απλοί οίνοι. Σε vintages όπως το 2015 και το 2016, μπορούν όμως να γίνουν εξαιρετικοί. Αυτή είναι η δύναμη του τρύγου.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!