tromaktiko: Ερντογάν, ο φρικτός ψυχασθενής

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ερντογάν, ο φρικτός ψυχασθενής



Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης
Ο χαρακτηρισμός ανήκει στον Τούρκο παίκτη του ΝΒΑ (New York Knicks)...
Ενές Καντέρ με αφορμή τα λόγια  του Τούρκου προέδρου προς ένα εξάχρονο κοριτσάκι βουτηγμένο στα κλάματα πως «θα ήταν πολύ τιμητικό να γίνει μάρτυρας  αν θυσίαζε την ζωή του στο πεδίο της μάχης» προσθέτοντας μάλιστα πως «κρατούσε στην τσέπη της μια σημαία με την οποία θα την τύλιγαν, αν γινόταν μάρτυρας» (25 Φεβρουαρίου 2018, Καχράμανμαρας).


Αυτά τα εξωφρενικά συμβαίνουν στην σημερινή Τουρκία από ένα «φρικτό ψυχασθενή» όπως εύστοχα χαρακτηρίζει τον Ρ. Τ. Ερντογάν ο Τούρκος μπασκετμπολίστας.

Μια απλή ματιά στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών θα μας πείσει εύκολα πως τα πεπραγμένα ολόκληρης της «Φαμίλιας Ερντογάν» δείχνουν ότι έχουν όλοι τους ξεφύγει από κάθε θεμιτό όριο.

19 Φεβρουαρίου 2018: Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ στην Άγκυρα, ο «φριχτός ψυχασθενής» βρήκε πρόσφορο έδαφος να πουλήσει εκδούλευση τονίζοντας πως «Η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής». Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ είχε δηλώσει από την Άγκυρα πως «Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ΠΓΔΜ». Και στους δύο, απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες (23/2/2018): «Η Ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας».

Ο «φριχτός ψυχασθενής» πριν από τρείς εβδομάδες είχε δηλώσει πως «η Τουρκία δεν θα δεχθεί ποτέ να εισέλθει στο ΝΑΤΟ η χώρα αυτή με όνομα που δεν θα συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία». Λες και του πέφτει λόγος…

21 Φεβρουαρίου 2018: Ο γαμπρός του ψευτο-σουλτάνου της Τουρκίας, βουτηγμένος μέχρι τον λαιμό σε σκάνδαλα διαφθοράς, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ, ισχυρίστηκε τα εξής: «Η ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ σημαντική και η Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια ενώ είναι προσηλωμένη στο να ασκεί μία εποικοδομητική πολιτική όσον αφορά τη Βόρεια Κύπρο, την ίδια ώρα η Νότια Κύπρος με την ένταξή της στην Ε.Ε. δημιουργεί τετελεσμένα. Δεν ασκεί μόνο μονομερή πολιτική στο νησί αλλά και στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ… Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς γεωτρήσεις ούτε θα δεχθεί τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο»! Το διακεκριμένο μέλος της «Φαμίλιας Ερντογάν» προσπαθεί αδέξια να μας πείσει πως… η ημέρα είναι νύχτα!

22 Φεβρουαρίου 2018: Εντολή κράτησης της συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Ντιλσάτ Ακτάς και άλλων δώδεκα στελεχών του κόμματος εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας. Ο επίσημος ισχυρισμός είναι ότι «προσπαθούν να δημιουργήσουν συρράξεις καλώντας τον κόσμο στους δρόμους». Φυσικά, η Τουρκία στο εσωτερικό της βράζει, παρά τις καθημερινές θεατρικές παραστάσεις του «φριχτού ψυχασθενή»…

24 Φεβρουαρίου 2018: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση, λίγες μέρες μετά την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ των κρατών – μελών της Ε.Ε. στην Σόφια όπου κάλεσε τους ομολόγους του να συμπεριλάβουν στους όρους διεύρυνσης της ΕΕ την «αποδοχή του δικαίου της θάλασσας», κωδικοποίησε τις θέσεις της Ελλάδος ως εξής:

Οι επόμενοι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου συνδέονται με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ξέρετε και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτούς τους «τσαμπουκάδες» στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία έχει κάνει πολλαπλή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου … Η Τουρκία παρενέβη παρανόμως με ναυτικές ασκήσεις σε ξένη ΑΟΖ … Παραβιάζει τη συνθήκη του Διεθνούς Δικαίου για την άσκηση των ελευθεριών στην ανοικτή θάλασσα … Η Τουρκία δεν είναι αρμόδια να εκδίδει NAVTEX σε ξένες περιοχές… Η παρεμπόδιση του Ιταλικού πλοίου της ΕΝΙ αποτελεί παράνομη παρεμπόδιση στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων από ένα κράτος, αλλά είναι και μια παραβίαση του Δικαίου, γιατί παρεμποδίζει την ελεύθερη πλεύση πλοίου… Παραβίασε το άρθρο 77 της Σύμβασης του Δικαίου της Θαλάσσης όσον αφορά τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας… Παραβίασε και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου εν γένει με την απειλή και με την επιδίωξη εκδίωξης μιας κινητής πλατφόρμας  που έκανε δοκιμαστική γεώτρηση σε μη αμφισβητούμενη περιοχή.
Ήταν πολύ σοβαρή η δήλωση που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. 23/2/2018), όπου καταδίκασε την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την παραβίαση του Δικαίου της Θαλάσσης. Είναι μια πολύ πιο αυστηρή δήλωση από αυτή του 1996, την τότε περίπτωση των Ιμίων.
Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί και να σκεφτεί ότι «η Ελλάδα δεν είναι Συρία ούτε Ιράκ»…. Δεν μπορεί με τον ίδιο τρόπο να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά τα δίκαια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον τρόπο που το κάνει στη Μ. Ανατολή. Η Ελλάδα είναι μια οργανωμένη χώρα, διαθέτει όλα τα μέσα για να υπερασπισθεί τα σύνορα και τα εδάφη της.
Η Τουρκία πρέπει να απαντήσει στον εαυτό της αν θέλει να έχει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά ή αν έχει τη διάθεση να «εκτουρκίσει» την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να την ξεχάσει. Είναι θέμα της Τουρκίας λοιπόν κατά πόσο επιθυμεί να γίνει ευρωπαϊκή χώρα και να αφήσει αυτού του είδους τις παραβιάσεις, τους τσαμπουκάδες, του Διεθνούς Δικαίου… Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πρώτος εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Τουρκίας, η οποία έχει πάρα πολλά οικονομικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.
Η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη, με πάρα πολλές εσωτερικές αντιθέσεις και αντιφάσεις… Έχει περιοχές και τομείς της οικονομίας φεουδαρχικού τύπου και περιοχές που είναι ανεπτυγμένου καπιταλισμού, έχει εθνικά προβλήματα, ιδιαίτερα με τους Κούρδους, έχει θρησκευτικές συγκρούσεις, ιδιαίτερα με τους Αλεβίτες. Μέσα σε αυτό το σύστημα των αντιφάσεων και αντιθέσεων, έχει προστεθεί και η αντίφαση της στρατιωτικής της ηγεσίας, που από την μια πλευρά είναι γεμάτη αλαζονεία λόγω Συρίας και Ιράκ και νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και από την άλλη, έχει μια ανασφάλεια και ένα φόβο, τόσο λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος που έγινε το καλοκαίρι του 2016, όσο όμως και εκ του γεγονότος ότι στην επίθεση στην Αφρίν δεν κάνει τον περίπατο που είχε υπολογίσει να κάνει…
Το Κυπριακό είναι ένα θέμα παράνομης κατοχής, παραβίασης του διεθνούς νόμου σε όλες του τις πλευρές, απέναντι στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κύπρου…
Οι Τούρκοι προσπαθούν από το 1996, άλλοτε να χαρακτηρίζουν τα νησιά και το Αιγαίο ως γκρίζα και άλλοτε να τα χαρακτηρίζουν ως δικά τους… Η αντιπολίτευση είναι πολύ χειρότερη η οποία «καταγγέλλει» – σε εισαγωγικά για εμάς – ότι έχει παραδώσει, από το 2005 μέχρι σήμερα, δεκάδες νησιά της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια. Δηλαδή ότι νησιά που κατοικούνται εδώ και χιλιετηρίδες από Έλληνες, που ανήκουν βάσει όλων των διεθνών νόμων και κανόνων στην Ελλάδα, που είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους διεθνείς χάρτες και διεθνείς συνθήκες ότι είναι ελληνικά, ότι αυτά δήθεν τα κατέλαβαν τα τελευταία 10 χρόνια, εμείς και οι προηγούμενες συγκυβερνήσεις. Πρόκειται για ένα ψέμα που φτιάχνει συνείδηση στον τουρκικό λαό που δεν είναι καθόλου καλό. Και, δεύτερον, πρόκειται για ένα ψέμα που χρησιμοποιείται εκατέρωθεν ενόψει των εκλογών… Αυτές οι επιδείξεις δυνάμεις, αν συνεχίσουν τις εντατικοποιήσεις, δεν καταλήγουν σε καλό ούτε για αυτόν που το κάνει… Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε σε αυτήν την συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει εντάσεις στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία θα πρέπει να συνέλθει, να κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν είναι καμιά χώρα στην οποία μπορεί να κάνει διάφορους περιπάτους, που έχουν στο μυαλό τους, ούτε διάφορες καταλήψεις..
24 Φεβρουαρίου 2018: Η Τουρκία με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, το Μάϊο, αγνοεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και δείχνει ότι η Ουάσιγκτον επιμένει να πλήττει την ειρήνη. Μόνο η Τουρκία μπορεί να περιφρονεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο ή την Συρία. Κανένας άλλος δεν έχει τέτοιο δικαίωμα…

26 Φεβρουαρίου 2018: Ήταν η σειρά της Αρμενίας να βρεθεί στο στόχαστρο του «φριχτού ψυχασθενούς» ο οποίος, σε μια ακόμα εμπρηστική ομιλία του, μίλησε για «σφαγή εκατοντάδων γυναικών και παιδιών του Αζερμπαιτζάν από τους Αρμένιους τον Φεβρουάριο του 1992». Μίλησε ακόμα για «το είκοσι τοις εκατό των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν» τα οποία «παραμένουν υπό την κατοχή της Αρμενίας» συμπληρώνοντας πως «Η Τουρκία συμπάσχει βαθύτατα με τους αδερφούς της στο Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη βίαιη επίθεση και τη σφαγή που υπέστησαν πριν από 26 χρόνια». Για την γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, κουβέντα… Για την βίαιη επίθεση της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κατοχή του 38% των εδαφών της, κουβέντα…

Την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «φριχτό ψυχασθενή» υπογράμμισε «την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πως «η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα ψήφισμα 2401/24.2.2018 του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο του Συριακού εδάφους, περιλαμβανομένου του Αφρίν και πρέπει να εφαρμοστεί παντού και από όλους χωρίς καθυστέρηση». Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…

27 Φεβρουαρίου 2018: Μεγάλη περιοδεία, μέχρι τις 2 Μαρτίου, ξεκίνησε ο «φριχτός ψυχασθενής» με πρώτο σταθμό την Αλγερία όπου τον «υποδέχτηκε», με μια συγκλονιστική ανοιχτή επιστολή, ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Kamel Daoud στην οποία, μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρει: «Κύριε Ερντογάν, δεν σας καλωσορίζουμε στην χώρα μας, εξ΄ ονόματος  όλων όσων φυλακίσατε, δολοφονήσατε και βασανίσατε… Κύριε Ερντογάν είστε ανεπιθύμητος στην Αλγερία… Μετατρέψατε την όμορφη Τουρκία σε μια αγορά για τους συντρόφους, τους συνεργάτες, τη δυναστεία σας και μια απέραντη φυλακή για τους αντιπάλους σας… Η Ιστορία θα σας θυμάται για τους θανάτους που προκαλέσατε, για τους ανθρώπους που φυλακίσατε, για τις εκκαθαρίσεις που κάνατε, για τη διαφθορά, τα πολεμικά αεροσκάφη, τα Δικαστήρια που λειτουργούν υπό τις εντολές του σαραγιού σας…»

Την ίδια μέρα, άλλα μέλη της «Φαμίλιας Ερντογάν» έβαλαν στο στόχαστρο την Τσεχία γιατί τόλμησε να μην τους παραδώσει «αμέσως» τον πρώην ηγέτη του Συριακού Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) Σάλεχ Μούσλιμ τον οποίο κατηγορούν «για δολοφονίες».

28 Φεβρουαρίου 2018: Μετά την Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δια της εκπροσώπου του State Department, κάλεσαν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το ομόφωνο ψήφισμα των δεκαπέντε κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός 30 ημερών σε όλη την επικράτεια της Συρίας. Ο «φριχτός ψυχασθενής» βέβαια, δια στόματος εξαπτέρυγων, διακήρυξε πως «η απόφαση αυτή δεν θα έχει καμιά επίδραση στην Τουρκική επιχείρηση», αλλά δεν αποκλείεται να το ξανασκεφτεί αν λάβουμε υπ΄ όψη πως μόνο την 27η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», στο μέτωπο του Αφρίν σκοτώθηκαν τριάντα ένας Τούρκοι στρατιώτες και ανατινάχτηκαν τρία Τουρκικά τεθωρακισμένα. Καλές οι θριαμβολογίες για «προέλαση» και «κατάληψη» του Αφρίν, αλλά τα φέρετρα που καταφθάνουν συνεχώς στην Τουρκία, άλλα δείχνουν…

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Το καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει στην γειτονική Τουρκία ο «φριχτός ψυχασθενής» έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Αυτό-προσδιορίζεται  «παγκόσμια δύναμη» και γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όλους τους κανόνες που εξασφαλίζουν την παγκόσμια ειρήνη. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα παγκόσμιο πειρατή που μέσα στην ψυχική του ασθένεια, ζει σε ένα δικό του κόσμο. Η ώρα όμως που θα προσγειωθεί απότομα στον κόσμο της σημερινής πραγματικότητας δεν μπορεί να είναι πλέον μακριά…
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!