tromaktiko: Πόσο διαρκεί μια τάση της μόδας;

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Πόσο διαρκεί μια τάση της μόδας;



Έχουμε συνηθίσει να ακούμε και να βιώνουμε πως μια τάση ζει, γεννιέται και πεθαίνει σε έξι μήνες...
Θέλετε να μάθετε πόσο έχει αλλάξει ο ρυθμός της μόδας;

Oι σχεδιαστές αγκομαχούν, λαχανιάζουν, τρέχουν, ακυρώνονται. Εκτός από τις γυναικείες συλλογές, ετοιμάζουν και ανδρικές, συχνά και παιδικές, αλλά και αξεσουάρ και αθλητικά ρούχα, τώρα πλέον και resort, ενδιάμεσες κολεξιόν για το αιώνιο καλοκαίρι ή μια απόδραση για σκι.

Οι τάσεις πλέον έρχονται για να μείνουν και να διαρκέσουν χρόνια. Και μπορεί οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των οίκων να μην το παραδέχονται, γιατί δεν τους συμφέρει εμπορικά, όμως η πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτή.

Γιατί υπάρχουν σταθερές αξίες που είναι αδιαπραγμάτευτες. Τα μανίκια και οι τονισμένοι ώμοι είναι της μόδας εδώ και αρκετές σεζόν. Το ίδιο ισχύει και για τα υπερμεγέθη ρούχα που είναι unisex,  γιατί μπορούν να φορεθούν από άνδρες και γυναίκες με την ίδια ευκολία.

Δεν είναι σίγουρα όπως παλιά που επικρατούσε η δικτατορία του μίνι ή του μάξι, των εμπριμέ ή της αυστηρής μονοχρωμίας. Τώρα φοράμε παντελόνια καμπάνα ή κολάν ξανά και ξανά, και δεν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ντεμοντέ.

Αυτό ήταν μέχρι σήμερα το μανιφέστο της μόδας, που αλλάζει κι αυτό, μάλλον για να κάνουμε οικονομία, δυνάμεων και χρημάτων. Αν η Αλέξις Ντέξτερ-Ντόλμπι-Κάρινγκτον φορούσε βάτες στη δεκαετία του '80 στη Δυναστεία για να εμπνεύσει σχεδιαστές του σήμερα, την Πρώτη Κυρία της Αμερικής, Melania Trump, αλλά και τον Olivier Rousteing για τον Balmain, εμείς γιατί να μην υιοθετήσουμε το στιλ των τονισμένων ώμων, χωρίς ενοχές;

Τι άλλο δεν αλλάζει, τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια;  Το μήκος της φούστας, μέχρι το γόνατο, αλλά και πιο κάτω. Η δημοτικότητα της καμπαρντίνας. Το μαύρο φυσικά. Το βελούδο. Τα υπερμεγέθη σκουλαρίκια. Τα τακούνια. Μια τάση μπορεί να πεθάνει γρήγορα, η αληθινή μόδα όμως θέλει χρόνια για να δοκιμαστεί στα αλήθεια. Κι εμείς αυτή τη μόδα αγαπάμε και θέλουμε να φοράμε. Ϊσως γιατί κανείς πλέον δεν έχει την πολυτέλεια να ψωνίζει κάτι για να το …πετάξει μετά από έξι μήνες.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!