tromaktiko: Κύπρος: Πρόχειρες λύσεις και για τα λύματα των πλοίων

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Κύπρος: Πρόχειρες λύσεις και για τα λύματα των πλοίων



Επιμέλεια: Σπύρος Σωτηρίου
Υπό έγκριση ακόμα το χερσαίο σύστημα άντλησης λυμάτων στα λιμάνια...
Υπό έγκριση βρίσκεται ακόμα το χερσαίο σύστημα άντλησης λυμάτων τόσο στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού όσο και στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα προβλήματα και οι αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στον έλεγχο και στην εφαρμογή των κανονισμών σχετικά με τη διαχείριση λυμάτων, ειδικότερα στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, με τη χρήση ιδιωτικών βυτιοφόρων.

Στην ουσία οι Αρχές εξακολουθούν να εφαρμόζουν πρόχειρες λύσεις, με το πρόβλημα της ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής από τα πλοία να υφίσταται. Σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΠΑΚ για τα αίτια της ρύπανσης της θάλασσας του Κόλπου της Λεμεσού, τα λύματα από τα πλοία είναι η βασικότερη αιτία της ρύπανσης. Να υπενθυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι οι ακτές της Λεμεσού γέμισαν με λύματα από τα πλοία.

Θέμα «υψηλού ενδιαφέροντος» η θαλάσσια ρύπανση

Σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ο τέως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, απαντά ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου, το τελευταίο διάστημα καταβάλλει αρκετές προσπάθειες σχετικά με την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού ρύπανσης στις λιμενικές περιοχές που διαχειρίζεται. Η θάλασσα ρύπανση αποτελεί ένα από τα θέματα υψηλού ενδιαφέροντος για την Αρχή Λιμένων Κύπρου, σημειώνει ο υπουργός προσθέτοντας ότι το καλοκαίρι του 2017, τόσο στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού όσο και στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, έχει γίνει εγκατάσταση ενός χερσαίου ολοκληρωμένου συστήματος άντλησης των λυμάτων από τα πλοία, το οποίο έχει επιθεωρηθεί από το Σ.Α.Λ.Α. και αναμένεται η σχετική έγκριση για απευθείας απόρριψη των λυμάτων εντός του δικτύου.

Η υφιστάμενη κατάσταση στα λιμάνια της Κύπρου

Ο υπουργός παραθέτει στην απάντησήτου, πίνακα στον οποίο γίνεται περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με τον τρόπο συλλογής, μεταφοράς και τελικής διάθεσης λυμάτων από τα πλοία ανά λιμενική περιοχή.

Συγκεκριμένα στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού έχει γίνει εγκατάσταση (4) τεσσάρων πλαστικών δεξαμενών χωρητικότητας 8 (m3) κυβικών μέτρων η καθεμία (συγκοινωνούντα δοχεία) και ενός συστήματος άντλησης των λυμάτων από τις δεξαμενές σε βυτίο. Στο εν λόγω σύστημα έχει εγκατασταθεί ροομετρητής τόσο στην αρχική δεξαμενή που θα γίνεται καταμέτρηση της ροής όσο και στην έξοδο των λυμάτων. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω σύστημα έχει γίνει με βάση τις προδιαγραφές και τις οδηγίες του ΣΑΛΑ. Το σύστημα αυτό έχει ήδη επιθεωρηθεί και από λειτουργούς του ΣΑΛΑ και αναμένουμε την έγκριση για απευθείας απόρριψη των λυμάτων στο δίκτυο του ΣΑΛΑ.

Στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού έγινε εγκατάσταση ενός σταθερού ολοκληρωμένου συστήματος άντλησης από τα σκάφη, το οποίο και θα εξυπηρετεί τα σκάφη που ελλιμενίζονται στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού. Το εν λόγω σύστημα έχει συνδεθεί απευθείας πάνω στο σύστημα του ΣΑΛΑ, αφού θα εξυπηρετεί περιορισμένο αριθμό σκαφών τα οποία απορρίπτουν όπως έχει διαπιστωθεί μόνο αστικά λύματα.

Στο Λιμάνι Λάρνακας τουλάχιστον για τα μεγάλα σκάφη, παράδοση λυμάτων γίνεται σε αδειοδοτημένα βυτιοφόρα, με συνεννόηση των σκαφών με τους αδειούχους διαχειριστές αποβλήτων από το κρηπίδωμα. Η συλλογή λυμάτων από το αγκυροβόλιο γίνεται από την εταιρεία VGN Sludges Ltd.

Στο Λιμάνι Πάφου υπάρχει σύστημα, όπου τα λύματα από σκάφη παραδίδονται απευθείας από τα σκάφη μέσω συστήματος σωληνώσεων που ετοίμασε η ΑΛΚ, στο σύστημα του ΣΑΠΑ (Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου). Στο Λιμάνι Λατσιού ο υπουργός μιλά για δημιουργία δεξαμενής και υποδομής υποδοχής λυμάτων ή σύναψη συμφωνίας με ιδιωτικό βυτιοφόρο που θα εξυπηρετεί την Αρχή η οποία θα χρεώνει κατευθείαν τα σκάφη. Η κοστολόγηση διαφέρει αναλόγως της λύσης.

Στο Λιμάνι Βασιλικού τουλάχιστον για τα μεγάλα σκάφη, παράδοση λυμάτων γίνεται σε αδειοδοτημένα βυτιοφόρα, με συνεννόηση των σκαφών με τους αδειούχους διαχειριστές αποβλήτων από το κρηπίδωμα. Η συλλογή λυμάτων από το αγκυροβόλιο γίνεται από την εταιρεία VGN Sludges Ltd.

Από το αγκυροβόλιο το μεγαλύτερο πρόβλημα ρύπανσης

Το αγκυροβόλιο του λιμένος Λεμεσού αποτελεί την κύρια αιτία δημιουργίας της ρύπανσης που παρατηρείται στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, σύμφωνα με δηλώσεις (25 Ιουλίου 2017 στο ΚΥΠΕ) του επικεφαλής της ομάδας του ΤΕΠΑΚ που είχε εκπονήσει τη μελέτη για τα αίτια της ρύπανσης της θάλασσας του Κόλπου της Λεμεσού, καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Κώστας Κώστα.

Ο κ. Κώστα είχε πει μάλιστα ότι ο νυν δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, του είχε ζητήσει να τον ενημερώσει για τα ευρήματα της μελέτης εξ ου και στις 6 Μαρτίου 2017 του απέστειλε σχετική επιστολή με τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης και τα μέτρα που προτείνονταν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μέτρα τα οποία, όπως είπε, δεν εφαρμόστηκαν.

Με βάση τα αποτελέσματα των χημικών, φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της μελέτης, η κυριότερη πηγή εκπομπής ρυπογόνων ουσιών στη θαλάσσια περιοχή μελέτης είναι η ράδα (αγκυροβόλιο) του λιμένος Λεμεσού. Σημειώνεται ότι τα πλοία που είναι προσωρινά σταθμευμένα στο αγκυροβόλιο του λιμένος Λεμεσού φαίνεται να είναι μια σημαντική πηγή απόρριψης οργανικών ρύπων (αστικού τύπου λύματα) στην περιοχή μελέτης.

Τα λύματα ξεβράζονται στις ακτές

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο (αυτά που διακρίνονται από το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού) περιμένοντας τη σειρά τους να μπουν στο λιμάνι Λεμεσού, δεν ελέγχονται εάν δουλεύουν κανονικά οι βιολογικοί τους σταθμοί, με αποτέλεσμα τα λύματα να απορρίπτονται στη θάλασσα και ακολούθως να οδηγούνται από τα κύματα προς τις ακτές της παραλίας των λουομένων.

Πολύ πιθανό είναι επίσης το ενδεχόμενο να φθάνουν στην ακτή και τα απόβλητα πλοίων που βρίσκονται στα ανοιχτά της θάλασσας. Τα πλοία που βρίσκονται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την ακτή δικαιούνται να ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους στη θάλασσα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!