tromaktiko: Κύπρος: «20ή μέρα στο ψυγείο» – Πρώτο θύμα λαθών ο 14χρονος Γιώργος

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Κύπρος: «20ή μέρα στο ψυγείο» – Πρώτο θύμα λαθών ο 14χρονος Γιώργος



Ανατροπές σε δυο υποθέσεις που προκάλεσαν τον συγκλονισμό, έφεραν στο φως τα εγκληματικά λάθη και τις...
παραλείψεις της Πολιτείας σε ιατροδικαστικές υποθέσεις.

Η υπόθεση της Πετράνας Μίλκοβα, που κλείνει 18 μέρες στο ψυγείο ενός νεκροτομείου, περιμένοντας μια τελική ιατροδικαστική γνωμάτευση, αλλά και η ανατροπή στον θάνατο ενός τρίμηνου βρέφους (συνελήφθησαν οι γονείς του με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας), επαναφέρουν τις υποθέσεις εγκληματικών παραλείψεων.

Σε μια ιστορική αναδρομή του σήμερα, ο Πολίτης αναφέρεται στα τρία ιατροδικαστικά λάθη του παρελθόντος.

Αρχή γίνεται με τον 14χρονο Γιώργο Χατζηδημήτρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο χειρουργικό τραπέζι του ΓΝ Λευκωσίας. Στην υπόθεση, ένορκη κατάθεση είχε δώσει η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, η οποία είχε απορρίψει το περιεχόμενο δυο γραπτών καταθέσεων της Αστυνομίας, στις οποίες η ίδια είχε εξηγήσει τα αίτια θανάτου του 14χρονου. Τότε είχε τεθεί σε δίμηνη διαθεσιμότητα η ιατροδικαστής.

Το 2004, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους αποφάνθηκε, σε αυτοψία, ότι ο Αριστοκλής Πατρόκλου δεν ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας, για να διαπιστωθεί στο νεκροτομείο ότι το σώμα του είχε σκάγια. Ως δικαιολογία, ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι η περιοχή είχε λάσπες και το σκότος της νύκτας τον οδήγησε σε λανθασμένη εκτίμηση.

Τελευταία υπόθεση λάθους είναι αυτή της Χριστίνας Καλαϊτζίδου, η οποία εντοπίστηκε το 2012 νεκρή στο διαμέρισμά της. Η Ελένη Αντωνίου τότε, αφού απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, ανέφερε ως αιτία θανάτου τραύματα που προκλήθηκαν από πυρκαγιά από αναμμένο τσιγάρο. Οι γονείς της, οι οποίοι την παρέλαβαν για ταφή στη Θεσσαλονίκη, εξασφάλισαν διάταγμα εκταφής. Κατά τη νέα νεκροτομή, διαπιστώθηκε ότι ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας. Την είχε πνίξει ο εν διαστάσει σύζυγός της.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!