tromaktiko: Η απόλυτη συνταγή για ζουμερούς γίγαντες

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Η απόλυτη συνταγή για ζουμερούς γίγαντες



Της Μαριαλένας Τερζή
Οι γίγαντες είναι το απόλυτο ελληνικό, χειμερινό φαγητό! Στην παρακάτω συνταγή θα δείτε...
βήμα-βήμα πώς να τους φτιάξετε με ντομάτα, κρεμμυδάκι και μαϊντανό έτσι ώστε να γίνουν ζουμεροί κι αφράτοι.


2 κούπες φασόλια γίγαντες (φουσκωμένα σε κρύο νερό αποβραδίς)

3 μέτριες ντομάτες

3 μέτρια κρεμμύδια

3 καρότα

3 κλωνάρια σέλερι η σέλινο

300 γραμμάρια σπιτική σάλτσα ντομάτας

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

1 ματσάκι μαϊντανό

Αλάτι και πιπέρι

Ελαιόλαδο

Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο

Βάζετε να βράσουν τα φασόλια σε μπόλικο νερό μαζί με τα καρότα και το σέλερι, που τα έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια, και 1/4 κούπας ελαιόλαδο. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά στο 3, σκεπάστε και αφήστε τα να σιγοβράσουν 2-2,5 ώρες.

Βήμα 2ο

Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και κόβετε τις ντομάτες σε ροδέλες μαζί με την φλούδα. Τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 3ο

Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και σοτάρετέ τα με λίγο ελαιόλαδο. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τα κι αφήστε τα να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά.

Έπειτα, προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και λίγο αλάτι και αφήστε τα σκεπασμένα σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να βράσουν τα φασόλια.

Βήμα 4ο

Μόλις οι γίγαντες χυλώσουν, ρίξτε τους σε ένα βαθύ ταψί φούρνου. Προσθέστε μια… γυροβολιά ελαιόλαδο. 

Βήμα 5ο

Επόμενη στρώση είναι τα κρεμμύδια, ο μαϊντανός φρέσκος και ψιλοκομμένος, η ρίγανη και η ντομάτα.
Βήμα 6ο

Ρίχνετε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι από πάνω και ψήνετε στον φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα η ντομάτα και να παραμείνει ζουμερό το φαΐ χωρίς να στεγνώσει -45 λεπτά το πολύ!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!