tromaktiko: Πικάντικα κεμπάπ με πάπρικα και σουμάκ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Πικάντικα κεμπάπ με πάπρικα και σουμάκ



Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας
Το σουμάκ δίνει στον κιμά μια κάπως όξινη και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Δοκιμάστε το!..

Υλικά

900 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά (κατά προτίμηση λιπαρή)
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
2 κουτ. γλυκού σουμάκ, σε σκόνη
1 ντοματάκι από κονσέρβα, πολτοποιημένο στον πολυκόφτη
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας πετιμέζι
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

8 πίτες για σουβλάκια
20 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
20 ντοματάκια, το καθένα σε 4 κομμάτια
τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις και να σφίξει το μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μεγάλα, μακρουλά κεμπάπ γύρω από μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια. Τα σφίγγουμε καλά με την παλάμη μας, ώστε να σταθεροποιηθούν. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 10 - 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου.

Σερβίρισμα: Βγάζουμε τα κεμπάπ και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο ταψί απλώνουμε τις πίτες, τις λαδώνουμε ελαφρώς και τις ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό, ίσα να ζεσταθούν. Βγάζουμε τις πίτες από το φούρνο, απλώνουμε σε καθεμία το κεμπάπ, αφαιρώντας το καλαμάκι και μοιράζουμε το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε, τυλίγουμε, αν θέλουμε, την πίτα και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας: Ένα Tempranillo είτε από τη Ριόχα είτε από τη Βόρεια Ελλάδα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!