tromaktiko: Μάνη, ένα μέρος χίλιες ιστορίες

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Μάνη, ένα μέρος χίλιες ιστορίες



Όση ομορφιά έδωσε η φύση, άλλη τόση και ακόμα περισσότερη έφτιαξε το ανθρώπινο χέρι… στα βάθη των αιώνων, ένα μέρος χίλιες ιστορίες.

Σε όλη την Ελλάδα μας όπου κι αν βρεθείτε παντού υπάρχουν αρκετά αρχαία ευρήματα για να θαυμάσετε. Αυτό όμως που θα αντικρίσετε ταξιδεύοντας στην Μάνη είναι πραγματικά μαγικό. Βγαλμένη μέσα από τα παραμύθια, γεμάτη ζωντανή ιστορία! Αξιοθαύμαστη – απέραντη πολιτισμική ομορφιά. Δεν ξέρεις σε ποιο μέρος να πρωτοπάς και τι να απολαύσεις!!!

Μιλώντας γενικώς για Μάνη εννοούμε το μεσαίο «πόδι» της Πελοποννήσου που καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο.

Η Μάνη έχει έκταση 1.800 τετρ. χλμ. και είναι ένα επιβλητικότατο άγριο βραχώδες τοπίο. Εκεί θα βρείτε 250 χωριά και μικρούς οικισμούς, 98 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, 800 πυργόσπιτα, 7 κάστρα και πάνω από 1.000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.

Στη λίστα του ταξιδιωτικού CNN με τις 10 πιο εντυπωσιακές περιτειχισμένες μεσαιωνικές πόλεις σε όλο τον κόσμο βρίσκεται η Καστροπολιτεία του Μυστρά. Η πόλη του Μυστρά ιδρύθηκε το 1249 από ένα Φράγκο σταυροφόρο, τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίν.



Μετά την 4η σταυροφορία του 1204 ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο τρίτος ηγεμόνας της Αχαΐας Γουλιέλμος Β’ Βιλεαρδουίνος έχτισε το κάστρο του, στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, πάνω στο λόφο του Μυστρά (632μ.). Βρίσκεται 5χλμ. Βορειοδυτικά από την σημερινή Σπάρτη.



Η Βάθεια είναι ένα πυργοχώρι της περιοχής.



Στην Φιγαλεία, στα σύνορα μεταξύ Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας, υψώνεται σε υψόμετρο 1130 μέτρων ο επιβλητικός ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ο οποίος χτίστηκε τον 5ο π.Χ αιώνα ο Ικτίνος. Είναι ένα απ΄ τα καλύτερα διατηρημένα στον χρόνο μνημεία της αρχαίας Ελλάδας πάνω στο βράχο του όρους Κωτιλίου, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Βάσσες. Ο ναός αυτός περιστρέφεται.



Το Γύθειο είναι μια πανέμορφη πόλη στη Λακωνία με ένα γραφικότατο λιμάνι.



Αρεόπολη: Χτισμένη σε ξερό και γυμνό τοπίο, βρίσκεται στην είσοδο της Μάνης.



Στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου, βρίσκεται η Νεάπολη.



Τα σπήλαια του Διρού (Αλεπότρυπα, Καταφύγιο, Γλυφάδα), όπου η ξενάγηση γίνεται με βάρκα, αλλά και με τα πόδια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες τους είναι μοναδικοί.



Στα νοτιοανατολικά του οικισμού των Πετραλώνων, βρίσκεται η μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή ευρέως με την επωνυμία «Ανδρομονάστηρο». Είναι ένα εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα.



Τα Τσικαλιά είναι χωριό της Μέσα Μάνης του νομού Λακωνίας. Αποτελείται από την Πάνω Χώρα και την Κάτω Χώρα.



Μουντανίστικα: Μικρός ορεινός οικισμός (560m υψόμετρο, 18 κάτοικοι) του ΔΔ Τσικκαλιών του Δήμου Οιτύλου.



Μικρές λίμνες και καταρράκτες, που σχηματίζονται από τα νερά που διέρχονται μέσα από το Φαράγγι του Πολυλιμνίου.



Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, της βαλκανικής χερσονήσου.



Η Αρμενόπετρα είναι σημείο αναφοράς των ναυτικών. Η περιοχή λέγεται από τους ντόπιους Γυάλια.



Πώς θα πάτε:

Σε απόσταση 280 χλμ. Από την Αθήνα θα βρεθείτε στην όμορφη Μάνη μέσω Γυθείου καλύτερα.

Ένα άρθρο είναι πολύ λίγο για να περιγράψει τόσα πολλά αξιοθέατα. Θάλασσα, βουνά, κάστρα, ναοί. Όπου κι αν βρεθείτε ένα είναι σίγουρο. Με τόση ομορφιά γύρω σας σίγουρα θα περάσετε καλά!!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!