tromaktiko: Η απειλή του Meltdown για υπολογιστές και smartphones

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Η απειλή του Meltdown για υπολογιστές και smartphones



Σε συναγερμό έχει τεθεί ο κλάδος της τεχνολογίας για να αντιμετωπίσει «σφάλμα» στον σχεδιασμό των chip που καθιστά...
υπολογιστές και smartphones ευάλωτα σε επιθέσεις χάκερ.

Το συγκεκριμένο «σφάλμα», που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούνιο από ερευνητή της Google, θα μπορούσε να εκθέσει σχεδόν όλους τους χρήστες υπολογιστών στον κίνδυνο κλοπής ευαίσθητων δεδομένων, όπως passwords.

Ηδη η Intel, τα chip της οποίας βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα PC και πολλούς servers δήλωσε πως εργάζεται για να λύσει το πρόβλημα. Το ίδιο και η ARM Holdings που κατέχει ανάλογη θέση στην αγορά των smartphone, ενώ αποκαλύπτεται ότι από το «σχεδιαστικό πρόβλημα» επηρεάζεται και η AMD, αμερικανική εταιρεία που επίσης κατασκευάζει chip.

Για να λυθεί το θέμα αναμένεται να απαιτηθεί ένας συνδυασμός αλλαγών τόσο στο λογισμικό, όσο και στο hardware.

Το «τρωτό σημείο» που έγινε γνωστό ως Meltdown, επιτρέπει σε ένα πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή να μπει στην κεντρική μνήμη του λειτουργικού συστήματος και να αποκτήσει έτσι πρόσβαση σε δεδομένα που δεν θα έπρεπε.

Αν και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να λυθεί με αναβάθμιση λογισμικού το «σχεδιαστικό λάθος» στο chip ανοίγει δρόμους και για άλλου τύπου επιθέσεις, προειδοποιούν ειδικοί. Για να υπάρξει πλήρης προστασία ίσως απαιτηθούν αλλαγές στο «firmware» που περιλαμβάνεται στις συσκευές.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!