tromaktiko: Απεβίωσε ο «αυτοκράτορας» της γαλλικής κουζίνας Πωλ Μποκύς

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Απεβίωσε ο «αυτοκράτορας» της γαλλικής κουζίνας Πωλ Μποκύς



Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ...
εξέφρασε την βαθύτατη λύπη του για τον θάνατο του «πάπα» της γαλλικής γαστρονομίας
Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε σήμερα ο «αυτοκράτορας της γαλλικής κουζίνας», Πωλ Μποκύς. 
   
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, εξέφρασε την βαθύτατη λύπη του για τον θάνατο του «πάπα» της γαλλικής γαστρονομίας.


Κάθε βράδυ συνέρρεαν στο εστιατόριο του στη Λυών ορδές γευσιγνωστών αλλά και ανθρώπων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης που ήθελαν να μυηθούν στα μυστικά της μαγειρικής φαντασίας του.

Πιάτο-σήμα κατατεθέν: η σούπα από μαύρη τρούφα που ο σεφ πρωτοέφτιαξε ειδικά για τον τέως Γάλλο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν το 1975. Το κόστος της: 90 ευρώ.
«O κύριος Πολ» δε υπάρχει πια, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro».

Ο Μποκύς ταν μία φανταστική προσωπικότητα, αυτός ο μεγάλος μάγειρας, που βραβευόταν με τριπλό αστέρι για περισσότερα από 50 χρόνια, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην υψηλή γαστρονομία της Γαλλίας.

Ο Γάλλος υπουργός Ζεράρ Κολόμπ μίλησε επίσης για την απλότητα που είχε ως άνθρωπος αλλά και την γενναιοδωρία του.

«Ο πάπας των γαστρονομίας μας άφησε», έγραψε στο Twitter.

Ισχυριζόταν πολλές φορές ότι ήταν «τρίγαμος», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συνολικά είχε τρεις γυναίκες στη ζωή του.

Στον αριστερό του χέρι είχε ένα τατουάζ με κόκκορα. Πολύπλοκος χαρακτήρας με στόχο να προωθήσει τη γαλλική τεχνογνωσία στο εξωτερικό, ένας άνθρωπος με πολλές γυναικείες κατακτήσεις, αλλά και βαθιά προσηλωμένος στη σύζυγο και τις δύο συντρόφου του.

Ο «Sir Paul» ακολούθησε πιστά τις ιδέες του. Γι΄αυτόν το "το θάρρος ήταν η πίστη.Ήταν αφοσιωμένος στη γεύση,το καλό φαγητό και τους φίλους».

Η αρχή του ήταν ότι, πρώτα βλέπουμε τι υπάρχει στην αγορά και ύστερα αποφασίζουμε τι συνταγή θα κάνουμε. Οι περισσότεροι ξεκινούν αντίστροφα. «Αν μια νοικοκυρά φεύγει από το σπίτι για να αγοράσει γλώσσες και δεν αλλάξει γνώμη, ακόμη κι όταν δει ωραίους στους μπακαλιάρους στους πάγκους, που γυαλίζουν κι έχουν το μάτι ζωηρό, ή ωραιότατα λυθρίνια και γυρίσει στο σπίτι με γλώσσες κατώτερης ποιότητας, τότε η επιτυχία του γεύματός της είναι αμφίβολη».

Η περιοχή της Λυών, απ΄ όπου κατάγεται, θεωρείται η κοιτίδα της γαλλικής κουζίνας. Αλλά δεν είναι μόνο η γεωγραφική παράδοση του γενέθλιου τόπου.Είναι και η οικογενειακή παράδοση. Στην οικογένεια του Μποκύς βρίσκει κανείς μαγείρους επί επτά γενιές. Η οικογένεια μετακινήθηκε σε μια φάρμα, στις όχθες του ποταμού Σον, όπου άρχισε να λειτουργεί το εστιατόριο Μποκύς. Ο Πωλ Μποκύς, που γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1926, μπήκε από πολύ μικρός στην περιπέτεια της κουζίνας. Ξεκίνησε το 1942, σε ηλικία 16 ετών (η καλύτερη ηλικία για να γίνεις μαθητευόμενος), σε ένα μικρό εστιατόριο της Λυών, που δεν ανήκε στην οικογένειά του. Θυμάται ο ίδιος: «Ήταν πόλεμος, δεν υπήρχε τίποτα φαγώσιμο και έπρεπε να τα βγάλουμε πέρα με τις εμπλοκές της μαύρης αγοράς και με τις δυσκολίες να βρούμε τα απαιτούμενα. Αυτό αποδείχτηκε εφόδιο, με βοήθησε πολύ, έτσι έμαθα να κάνω σχεδόν τα πάντα σ΄ αυτό το επάγγελμα». Έπρεπε να έρθεΙ η δεκαετία του 1960 για την καθιέρωση. Ο πρώτος τίτλος ΜΟF (Μeilleurs Οuvriers de France en cuisine), το τρίτο αστέρι Μισλέν το 1965 και η μικρή αυτοκρατορία στην περιοχή της Κολόνζ.

-Η επιθυμία του νέου για τον Πωλ Μποκύς δεν περιορίζεται μόνο στην κουζίνα. Οι τρεις γυναίκες του Μποκύς (μία σύζυγος, δύο συντρόφισσες) είναι άλλο κεφάλαιο, που μαρτυρεί την επιθυμία για ανανέωση. Από τη σύζυγό του Ρεμόντ, απέκτησε την κόρη του Φρανσουάζ. Από τη συντρόφισσά του Ρεμόν απέκτησε τον γιο του Ζερόμ, ο οποίος ακολουθώντας την παράδοση της οικογενειακής επαγγελματικής διαδοχής είναι και αυτός σεφ. Προτού αφήσει την τελευταία του πνοή ζούσε με την πολύ νεότερή του, Πατρισιά Ζιζά. Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο σεφ στην αγγλική εφημερίδα «Daily Τelegraph», τον Δεκέμβριο του 2005, είχε πει ότι «ζούμε πάρα πολύ για να έχουμε μόνο μία γυναίκα».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!