tromaktiko: Να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να τρως υδατάνθρακες κάθε μέρα

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να τρως υδατάνθρακες κάθε μέρα



Μπορεί να συνηθίζεις να τους κατηγορείς για ορισμένα κιλά που σε βαραίνουν κατά καιρούς, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι όλοι οι...
υδατάνθρακες φορτωμένοι με θερμίδες.

Εάν προσπαθήσεις να τους μειώσεις σημαντικά, τότε, εκτός από γεύση, θα χάσεις και τις παρακάτω ευεργετικές τους ιδιότητες.

1. Ηρεμία και χαλάρωση
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στο ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά με βρόμη, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και στις γλυκοπατάτες βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης. Πρόκειται για χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας, ρυθμίζει τη διάθεση και την όρεξή μας, ενώ παράλληλα βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου.

2. Αδυνάτισμα με γεύση
Τυπικά οι υδατάνθρακες περιέχουν 4 θερμίδες/γραμμάριο. Οι περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το μπρόκολο, η κόκκινη, η πράσινη και η κίτρινη πιπεριά, τα φασόλια, το καλαμπόκι και το καστανό ρύζι, δεν έχουν πολλές θερμίδες, ενώ είναι γευστικές και απολαυστικές.

Συνιστώμενη καθημερινή δόση: μία φέτα ψωμί ή 1/3 του φλιτζανιού ρύζι ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα δημητριακά.

3. Καλύτερη πέψη
Οι υδατάνθρακες είναι πηγές φυτικών ινών. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες σε βοηθούν να αισθάνεσαι χορτάτη, διευκολύνουν την πέψη και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, ενώ οι διαλυτές που βρίσκονται στη βρόμη, στο καρότο, το μήλο κ.ά. δημιουργούν ένα είδος ζελ το οποίο βοηθά στη μείωση απορρόφησης χοληστερόλης από τον οργανισμό. Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 21-25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

4. Περισσότερη ενέργεια
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή «καυσίμου» για τους μυς, ενώ ευνοούν ταυτόχρονα τον εγκέφαλο, τους αδένες, τα κόκαλα, τις ορμόνες και την καρδιά σου. Μερικά σνακς που θα σου δώσουν έξτρα ενέργεια είναι τα κράκερ ολικής αλέσεως με βούτυρο καρυδιού ή οι φέτες φρούτων που είναι βουτηγμένα σε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

5. Φυσική θεραπεία
Η αφθονία βιταμινών που προσφέρουν, όπως Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ) και C, σε συνδυασμό με τα μέταλλα, το μαγγάνιο, τον ψευδάργυρο, αλλά και το σίδηρο και το φυλλικό οξύ, μπορεί και καταπολεμά φυσικά τις ασθένειες. Και για του λόγου το αληθές, η λουτεΐνη, που εντοπίζεται στο σπανάκι, βοηθά στην προστασία της όρασης, το λυκοπένιο της ντομάτας δρα ενάντια στον προστάτη και τα καροτενοειδή της γλυκοπατάτας χαρίζουν μακροζωία.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!