tromaktiko: Η Apple φωνάζει «USA, USA» αλλά οι μέτοχοι δεν... χορεύουν

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Η Apple φωνάζει «USA, USA» αλλά οι μέτοχοι δεν... χορεύουν



The Lex Column
Δεν θα σκεφτεί κάποιος παρακαλώ τους μετόχους; Η Apple δεν βρήκε καθόλου χώρο γι’ αυτούς στον ύμνο των 1.100 λέξεων για την...
Αμερική. Ούτε «μερίσματα» ούτε «επαναγορές» κάνουν την εμφάνισή τους, έστω μία φορά.

Αντ’ αυτού, η Apple ανακοίνωσε ότι επενδύει σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ. Μια νέα πανεπιστημιούπολη της Apple θα ξεφυτρώσει σε μια μυστηριώδη τοποθεσία των ΗΠΑ. Θα υπάρξουν 20.000 νέες αμερικανικές θέσεις εργασίας (συγγνώμη, Σεντζέν). Περίπου 30 δισ. δολάρια θα εισρεύσουν σε αμερικανικές κεφαλαιουχικές δαπάνες μέσα σε πέντε χρόνια και θα υπάρξει πληρωμή φόρου επαναπατρισμού κεφαλαίων ύψους 38 δισ. δολαρίων, «ο μεγαλύτερος που έγινε ποτέ». Συνολικά, η Apple εκτιμά ότι θα ρίξει 350 δισ. δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ, μέσα σε πέντε χρόνια.

Αν και μπορεί να φαίνεται ανησυχητικά γενναιόδωρο, οι μετοχές της Apple είχαν μέτρια άνοδο. Τι μπορούν να δουν οι επενδυτές πίσω από τις λέξεις; Υπάρχει ένα διακριτικό και διακριτό μήνυμα εκτός από αυτό που είναι για δημόσια κατανάλωση;

Το πιο προφανές: η πληρωμή φόρου είναι τόσο μεγάλη, λόγω των τεράστιων κερδών της Apple, τα οποία παρήγαγαν 252 δισ. δολάρια σε μετρητά εκτός χώρας (όπως αναφέρθηκε πρόσφατα, μετά τις πωλήσεις iPhone του τέταρτου τριμήνου, ο αριθμός πρέπει να είναι σήμερα κοντά στα 270 δισ. δολάρια). Ακόμη και μετά την καταβολή του φόρου 38 δισ. δολαρίων, μένουν ακόμη περίπου 230 δισ. δολάρια σε μετρητά.

Ενώ ο Tim Cook μπορεί να «πιστεύει βαθιά στη δύναμη της αμερικανικής ευφυίας», δεν είναι σαφές ότι την υποστηρίζει πολύ περισσότερο από πριν. Η Apple αναφέρει ότι θα ξοδέψει περίπου 55 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε Αμερικανούς προμηθευτές φέτος, μετά τα 50 δισ. δολάρια πέρυσι: Εάν αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης του 10% συνεχιστεί, οι δαπάνες για προμηθευτές θα ανέλθουν συνολικά στα 335 δισ. δολάρια μέσα σε πέντε χρόνια, ακόμη και χωρίς καμία σταδιακή ώθηση.

Έτσι, ο «κράχτης» των 350 δισ. δολαρίων μπορεί να περιλαμβάνει μόνο 3 δισ. δολάρια ετησίως, σε καθαρές νέες επενδύσεις.

Ακόμη και αν οι αμερικανικές δαπάνες αποδειχθούν υψηλότερες, περισσεύουν πολλά χρήματα. Και παρά την επιθυμία και τη σκέψη των επενδυτών τραπεζών, η Apple μάλλον δεν θα πάει «για ψώνια» για τις Νetflix και  Tesla.

Τα 104 δισ. δολάρια του χρέους της πιθανότατα θα μειωθούν, αν και η Apple θα μπορούσε να το υποστηρίξει, καθώς τα κέρδη της, πριν από τόκους, φόρο, απόσβεση, απομείωση, είναι πάνω από 70 δισ. δολάρια.

Στη συνέχεια, μπορούν να ξεκινήσουν τα ιδιαίτερα μερίσματα και οι γενναιόδωρες επαναγορές. Ο κ. Cook είχε δηλώσει προηγουμένως: «Δεν θέλουμε να θησαυρίσουμε».

Πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια διαθέσιμα. Οι μέτοχοι μπορούν να αντέξουν με ένα δελτίο Τύπου για τις αμερικανικές επενδύσεις, εάν τα πραγματικά χρήματα έρχονται προς τον δρόμο τους.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!