tromaktiko: Nakamoto Satoshi: Γιατί δεν μάθαμε ποτέ ποιος ανακάλυψε το Bitcoin

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Nakamoto Satoshi: Γιατί δεν μάθαμε ποτέ ποιος ανακάλυψε το Bitcoin



Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που μια καινοτομία δεν συνοδεύεται από το όνομα του ανθρώπου που την ανακάλυψε. Ή μάλλον, για να ...
είμαστε ακριβής, δεν συνοδεύεται με το πραγματικό όνομα του ανθρώπου που την ανακάλυψε.

Ο Satoshi Nakamoto εμφανίζεται ως ο εφευρέτης του Bitcoin, τον Νοέμβριο του 2008.

Το Bitcoin αποτέλεσε μία καινοτόμο μέθοδο άντλησης κεφαλαίων από το επενδυτικό κοινό, κατά την οποία ένα πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, παρέχει εικονικό νόμισμα ως αντάλλαγμα για επίσημα αναγνωρισμένα νομίσματα (πχ ευρώ).

Η πρώτη έκδοση του προγράμματος λογισμικού bitcoin κυκλοφόρησε το 2009. Ο Nakamoto εργάστηκε με με μια ομάδα ανθρώπων, αλλά ελήφθησαν μέτρα ώστε να μην αποκαλυφθεί ποτέ τίποτα προσωπικά για εκείνον και ο τελευταίος που είχε επαφή μαζί του την άνοιξη του 2011, είπε ότι ο Nakamoto «ασχολούνταν πλέον με άλλα πράγματα».

Αλλά ήταν Ιάπωνας, σωστά; Λένε πως είναι καλό να μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του. Ή μήπως θα έπρεπε;
"Satoshi" σημαίνει "ξεκάθαρη σκέψη, γρήγορη πνευματική- σοφή ". Το "Naka" μπορεί να σημαίνει "μέσο, ​​μέσα ή σχέση". Το "Moto" μπορεί να σημαίνει "προέλευση" ή "ίδρυμα".

Αυτά τα πράγματα θα ίσχυαν για τον άνθρωπο που ίδρυσε ένα κίνημα, σχεδιάζοντας έναν έξυπνο αλγόριθμο. Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι κάθε λέξη έχει πολλές πιθανές σημασίες.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν ήταν Ιάπωνας ή όχι. Στην πραγματικότητα, είναι μάλλον άστοχο να υποθέσουμε ότι ήταν στην πραγματικότητα «αυτός».

Το χρησιμοποιούμε απλά και μόνο ως φράση, αλλά είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ψευδώνυμο και «αυτός» θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν «αυτή» ή ακόμα και «αυτοί».

Ξέρει κανείς λοιπόν ποιος ήταν ο Nakamoto;

Όχι, αλλά οι τεχνικές... ντετέκτιβ που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να μαντέψουν είναι μερικές φορές πιο ενδιαφέρουσες από την απάντηση. Ο Joshua Davis του «The New Yorker» πίστευε ότι ο Satoshi Nakamoto ήταν ο Michael Clear, πτυχιούχος φοιτητής κρυπτογραφίας στο Trinity College του Δουβλίνου.

Έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας 80.000 λέξεις από τα online γραπτά του Nakamoto και αναζητώντας γλωσσικές ενδείξεις. Υποπτεύονταν επίσης τον Φιλανδό οικονομικό κοινωνιολόγο και πρώην κατασκευαστή παιχνιδιών Vili Lehdonvirta.

Και οι δύο έχουν αρνηθεί όμως πως είναι οι εφευρέτες του bitcoin. Ο Michael Clear αρνήθηκε δημοσίως πως είναι Satoshi στη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Ιστού το 2013.

Ο Adam Penenberg της FastCompany είχε ήδη αμφισβητήσει αυτή την υπόθεση όμως, υποστηρίζοντας αντ 'αυτού ότι ο Nakamoto μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τρία άτομα: ο Neal King, ο Vladimir Oksman και ο Charles Bry. Αυτό το συμπέρασμα το έβγαλε γράφοντας μοναδικές φράσεις από την έκθεση bitcoin του Nakamoto στο Google, για να διαπιστώσει αν χρησιμοποιήθηκαν οπουδήποτε αλλού.

Μια από αυτές τις φράσεις, "υπολογιστικά απίθανο να αντιστραφεί", εμφανίστηκε σε μια αίτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έκαναν αυτά τα τρία άτομα για την ενημέρωση και τη διανομή κλειδιών κρυπτογράφησης. Το domain bitcoin.org που αρχικά χρησιμοποίησε ο Satoshi για να δημοσιεύσει την έκθεση είχε καταχωρηθεί τρεις ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Επίσης είχε καταγραφεί στη Φινλανδία και ένας από τους συγγραφείς του διπλώματος ευρεσιτεχνίας είχε ταξιδέψει εκεί έξι μήνες πριν. Όλοι τους όμως αρνούνται οποιαδήποτε σχέση μαζί του.
Σε κάθε περίπτωση, όταν καταχωρήθηκε το bitcoin.org στις 18 Αυγούστου 2008, ο άνθρωπος που το καταχώρισε χρησιμοποίησε στην πραγματικότητα μια ιαπωνική υπηρεσία ανώνυμης εγγραφής και το έκανε χρησιμοποιώντας ιαπωνική ISP. Η εγγραφή για τον ιστότοπο μεταφέρθηκε στη Φινλανδία στις 18 Μαΐου 2011, γεγονός που αποδυναμώνει κάπως τη θεωρία της Φινλανδίας.

Άλλοι πιστεύουν ότι ήταν ο Martii Malmi, ένας προγραμματιστής που ζει στη Φινλανδία και ασχολήθηκε με το bitcoin από την αρχή.

Ένα ακόμα όνομα που έχει εμπλακεί είναι αυτό του Jed McCaleb, ενός εραστή της ιαπωνικής κουλτούρας και κάτοικο της Ιαπωνίας, ο οποίος ήταν ο συνιδρυτής του συστήματος πληρωμών Ripple και αργότερα του Stellar.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες πληροφορικής Donal O'Mahony και Michael Πιρς είναι στην πραγματικότητα ο Satoshi, με βάση ένα έγγραφο που συνέταξαν σχετικά με ψηφιακές πληρωμές, μαζί με τον Hitesh Tewari και το οποίο βασίζεται σε ένα βιβλίο που επίσης έγραψαν μαζί. Οι O'Mahony και Tewari επίσης μελέτησαν στο Trinity College, όπου ο Michael Clear ήταν φοιτητής.

Οι Ισραηλινοί μελετητές Dorit Ron και η Adi Shamir του Ινστιτούτου Weizmann ισχυρίστηκαν πως υπάρχει μια σχέση μεταξύ Satoshi και Silk Road, το web site μαύρης αγοράς το οποίο καταργήθηκε από το FBI, τον Οκτώβριο του 2013. Είχαν σημειώσει πως υπήρξε σύνδεση μεταξύ μιας διεύθυνσης που υποτίθεται ότι ανήκει στον Satoshi και στον ιστότοπο. Ο ερευνητής ασφάλειας Dustin D. Trammell όμως στον οποίο ανήκει η διεύθυνση αρνήθηκε επίσης ότι ήταν ο Satoshi.

Τον Μάιο του 2013, ο πρωτοπόρος στο Internet, Ted Nelson έριξε ένα ακόμα όνομα στο... τραπέζι: Τον Ιάπωνα καθηγητή μαθηματικών Shinichi Mochizuki, παρόλο που ο παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία που είχε δεν ήταν και ιδιαίτερα πειστικά.

Τον Φεβρουάριο του 2014, ο Leah McGrath Goodman του Newsweek ισχυρίστηκε ότι είχε εντοπίσει τον πραγματικό Satoshi Nakamoto. Ο Dorian S Nakamoto αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή ότι έχει κάποια σχέση με το bitcoin και τελικά προσέλαβε έναν δικηγόρο και δημοσίευσε μια επίσημη δήλωση για το θέμα αυτό.

Ο Hal Finney, ο Michael Weber, ο Wei Dai και αρκετοί άλλοι προγραμματιστές ήταν μεταξύ εκείνων των οποίων τα ονόματα συνδέθηκαν με το bitcoin σε δημοσιεύματα, εκθέσεις και συζητήσεις στο διαδίκτυο. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Aston University πιστεύουν ότι ο πραγματικός δημιουργός του bitcoin είναι ο Nick Szabo, βασισμένοι στην ανάλυση της Λευκής Βίβλου Bitcoin.

Ο Dominic Frisby, ένας κωμικός και συγγραφέας, υποστήριξε επίσης ότι ο δημιουργός του BitGold Szabo ήταν ο πιο πιθανός υποψήφιος να είναι ο Satoshi στο βιβλίο του "Bitcoin: Το μέλλον των χρημάτων". Η λεπτομερής ανάλυση του περιελάμβανε τη γλωσσολογία της συγγραφής του Satoshi, το επίπεδο των τεχνικών δεξιοτήτων στην C ++, αλλά ακόμη και τα πιθανά γενέθλια του.

Στο βιβλίο του Nathaniel Popper, το «Digitial Gold», που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2015, ο Popper αποκαλύπτει ότι σε μια σπάνια συνάντηση σε μια εκδήλωση, ο Szabo αρνήθηκε και πάλι ότι ήταν ο Satoshi.
Στη συνέχεια, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015, το περιοδικό Wired and Gizmodo ισχυρίστηκε ότι είχε εντοπίσει τον Nakamoto, τονίζοντας πως πρόκειται για τον αυστραλιανό επιχειρηματία Craig S Wright.

Ανέφερε πως την πληροφορία την έδωσε «μια ανώνυμη πηγή κοντά στον Wright», ο οποίος παρείχε στο περιοδικό μια σειρά από emails και άλλων εγγράφων που αποδείκνυαν τον ρόλο του Wright στη δημιουργία του bitcoin. Το Gizmodo δημοσίευσε μια σειρά εγγράφων, ενώ κατέβαλε και προσπάθειες για να εξασφαλίσει συνεντεύξεις ατόμων που βρίσκονταν κοντά σε αυτόν. Η ιδέα ότι η σχέση Wright-Satoshi δεν είναι παρά μια φάρσα όμως, υποστηρίχτηκε έντονα από τους παρατηρητές, αφού οι δημοσιευόμενες αποδείξεις δεν ήταν τελικά πειστικές.

Ως επί το πλείστον, όλοι αυτοί οι πιθανοί Satoshi επέμεναν ότι δεν είναι ο Nakamoto.

Τι γνωρίζουμε λοιπόν γι 'αυτόν;

Ένα πράγμα που γνωρίζουμε, βασισμένο σε συνεντεύξεις με ανθρώπους που δούλεψαν μαζί του σε πρώιμο στάδιο στην ανάπτυξη του bitcoin, είναι ότι μελέτησε πολύ προσεκτικά και διεξοδικά το σύστημα.

Πόσο πλούσιος είναι;

Μια ανάλυση του Sergio Lerner, μιας αρχής για το bitcoin και την κρυπτογραφία, υποδηλώνει ότι ο Satoshi είχε δημιουργήσει μια περιουσία περίπου 1 εκατομμυρίου αχρησιμοποίητων bitcoins. Το αποθεματικό αυτό θα ανερχόταν σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη συναλλαγματική ισοτιμία του Νοεμβρίου 2013.

Τι κάνει τώρα;

Κανείς δεν ξέρει τι κάνει πλέον ο Satoshi, αλλά σε ένα από τα τελευταία ηλεκτρονικά μηνύματα που έστειλε σε έναν προγραμματιστή λογισμικού, με ημερομηνία 23 Απριλίου 2011, δήλωσε: «Ασχολούμαι πλέον με άλλα πράγματα. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλά χέρια με τον Gavin και τους υπόλοιπους».

Εργάστηκε για την κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Υπάρχουν φήμες, φυσικά. Οι άνθρωποι έχουν ερμηνεύσει το όνομά του ως «κεντρική νοημοσύνη», αλλά οι άνθρωποι θα δουν ό, τι θέλουν να δουν. Αυτή είναι άλλωστε η φύση των θεωριών συνωμοσίας.

Το προφανές ερώτημα είναι γιατί κάποιος κυβερνητικός οργανισμούς θα ενδιαφερόταν να δημιουργήσει κρυπτογράφηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ανώνυμος μηχανισμός διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα οι γερουσιαστές και το FBI να έχουν συμβάλει σε κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πιθανή τρομοκρατία και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι θεωρίες συνωμοσίας θα έχουν κάποια απάντηση και σε αυτό, αλλά είναι αλήθεια πως δεν φαίνεται πιθανό.

Ίσως όμως δεν έχει και σημασία. Ο κύριος προγραμματιστής Jeff Garzik λέει επ' αυτού: «Ο Satoshi δημοσίευσε ένα σύστημα ανοιχτού κώδικα και ήξερε πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να γνωρίζει ο κόσμος ποιος ήταν ή να του έχει εμπιστοσύνη ή ακόμα και να νοιάζεται για τις γνώσεις του», επισημαίνει.«Ο πηγαίος κώδικας μίλαγε για τον εαυτό του».

Επιπλέον, ήταν έξυπνο να χρησιμοποιήσει ένα ψευδώνυμο, υποστηρίζει, επειδή αναγκάστηκαν οι άνθρωποι να επικεντρωθούν στην ίδια την τεχνολογία παρά στην προσωπικότητα πίσω από αυτήν. Στο τέλος της ημέρας, το bitcoin είναι τώρα πολύ μεγαλύτερο από τον Satoshi Nakamoto.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!