tromaktiko: Η dream team των κερδοφόρων επιχειρήσεων

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Η dream team των κερδοφόρων επιχειρήσεων



Του Δημήτρη Παφίλα
Υψηλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις δείχνουν τα μεγέθη του 2017 για μια εντεκάδα εισηγμένων εταιρειών που διένειμαν ήδη τα «δώρα» τους...
Μεγάλοι όμιλοι, αλλά και μικρότερες εταιρείες ξεχωρίζουν τόσο για τις μερισματικές αποδόσεις όσο και για τριψήφιες αποδόσεις στις μετοχές!

Καίτοι τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών κρατούν βαλτωμένο το Χρηματιστήριο δίχως συναλλαγές, το 2017 οι εισηγμένες με τα μεγέθη τους μεταδίδουν μηνύματα μακροπρόθεσμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης σε ένα όχι και τόσο ευνοϊκό περιβάλλον επιχειρηματικότητας. Εν μέσω, λοιπόν, ραγ­δαίων και ταχύτατων αλλαγών στον επιχειρηματικό χάρτη λόγω της πώλησης δανείων, κάποιοι επιχειρηματίες θυμίζουν ότι το Χρηματιστήριο είναι πρωτίστως ανάπτυξη και κέρδη με οφέλη που διαχέονται στην κοινωνία μέσω της εταιρικής ευθύνης. Τα οφέλη εξάλλου θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερα αν δεν επικρατούσε μια ιδεοληψία λίγων σε βάρος του συνόλου.

1 Υγεια
Απόδοση 285%

Σε πολύφερνη νύφη έχει μετατραπεί ο όμιλος νοσοκομείων Υγεία, κι αυτό αντικατοπτρίζεται στη μετοχή του, που από τις αρχές του χρόνου έχει αποδώσει 285%. Αιτία της ανόδου είναι ότι πολλοί επενδυτές διέγνωσαν μια στρεσαρισμένη αποτίμηση λόγω της κρίσης, ενώ άλλοι ποντάρουν σε συγκέντρωση. Τα αποτελέσματα στο 9μηνο ήταν ΕBITDA 19,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ. Το Υγεία, που αποτελεί συμμετοχή της ΜIG (Τράπεζα Πειραιώς), προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε., που προσέφερε 0,45 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το Dromeus Fund απέκτησε το 2,7% των μετοχών.

2 ΟΠΑΠ
Υψηλά μερίσματα και μακροπρόθεσμη αξία

Υψηλές αποδόσεις εμφανίζει ο ΟΠΑΠ την ώρα που αναπτύσσει επενδύσεις στο δίκτυο των πρακτορείων του. Ενα μέρος των οφελών από τις επενδύσεις διαφάνηκε στο 9μηνο, καθώς τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 48 εκατ. ευρώ και τα έσοδα προ εισφορών σε 1 δισ. ευρώ. Τα VLTs αρχίζουν να αποδίδουν, ενώ συνεχίζονται οι επενδύσεις στο Live Στοίχημα και στις μηχανές αυτόματης εξυπηρέτησης (SSTB). Το 2016 διένειμε μέρισμα 0,72 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αποφάσισε και έκτακτο μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος έχει αποδώσει 16% από τις αρχές του χρόνου.

3 Μotor Oil
Στις 50 εταιρείες του 2018 με άνοδο 45%

Οι αποδόσεις της ανάγκασαν τους αναλυτές να την εντάξουν στις 50 διεθνείς εταιρείες που χρήζουν προσοχής για το 2018. Με νέο ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών 76% στις πωλήσεις, η Μotor Oil του oμίλου Βαρδινογιάννη αναδείχθηκε για ακόμα μία φορά το πιο σύνθετο διυλιστήριο της περιοχής. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων στο 9μηνο ανήλθαν σε 227 εκατ. ευρώ, έναντι της χρήσης του 2017 διανεμήθηκε μέρισμα 0,30 ευρώ, ενώ ο τίτλος έχει αποδώσει 45%.

4 ΕΛ.ΠΕ.
Ανοδος 63%

Οι επενδύσεις και ο σχεδιασμός των τελευταίων ετών αποδίδουν, καθώς η εταιρεία οδεύει προς καθαρά κέρδη ΕBITDA άνω των 800 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος περιλήφθηκε στις 100 ισχυρότερες ενεργειακές εταιρείες παγκο­σμίως. Το 2017 εμφάνισε ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών και στο 9μηνο τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ήταν 313 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διένειμε μέρισμα 0,35 ευρώ και από τις αρχές του χρόνου η μετοχή της έχει αποδώσει 63%.

5 Μυτιληναίος
Εκρηξη κερδοφορίας

Σε νέα φάση πέρασε από το περασμένο καλοκαίρι ο όμιλος Μυτιληναίου ύστερα από την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ. Τα οφέλη αντικατοπτρίστηκαν μερικώς στο 9μηνο, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 123 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 641%. Με μία από τις πιο ανταγωνιστικές μονάδες αλουμινίου στη ΝΑ Ευρώπη και συμμετοχές σε παραγωγή και εμπορία ενέργειας, όπως και στα ενεργειακά έργα, ο όμιλος του κ. Ευάγγελου Μυτιλη­ναίου εκτιμάται ότι θα αποδώσει υψηλές μερισματικές αποδόσεις τα επόμενα χρόνια. Προετοιμάζει μάλιστα νέα επένδυση στην αλουμίνα, ύψους 400 εκατ. δολαρίων. Απο τις αρχές του χρόνου η μετοχή έχει αποδώσει 45%.

6 Βιοχάλκο
Turnaround στα μέταλλα

Σε ένα από τα μεγαλύτερα turnaround ομίλων εξελίσσεται η μητρική εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Στασινόπουλου. Στο εξάμηνο η Βιοχάλκο εμφάνισε καθαρά κέρδη 30 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 170 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους η μετοχή έχει αποδώσει 140%, καθώς δημιούργησε δύο νέα σχήματα Cenergy και ΕΛΒΑΛ - ΧΑΛΚΟΡ. Τη νέα χρονιά αναμένεται η εισαγωγή της εταιρείας ΑΕΕΑΠ Ακινήτων αλλά και αύξηση της διασποράς στην ΕΛΒΑΛ - ΧΑΛΚΟΡ.

7 Aegean Airlines
Επιδόσεις με υψηλά διαθέσιμα

Παραδοσιακά το τρίτο τρίμηνο είναι το πιο δυνατό της εταιρείας του επιχειρηματία Ευτύχη Βασιλάκη, καθώς η Aegean Airlines παρουσίασε κύκλο εργασιών 898 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά φόρων 71,7 εκατ. ευρώ (αύξηση 40%), αφού η επιβατική κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Η εταιρεία διατηρεί υψηλά διαθέσιμα 371 εκατ. ευρώ, μοίρασε μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο τίτλος έχει αποδώσει 21,3% (έως 13/12).

8 ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Χαρτοφυλάκιο σε τρεις τομείς

Υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από την τωρινή υποδεικνύουν τα μεγέθη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο σε κατασκευές, παραχωρήσεις και ενέργεια. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 88%, σε 47,2 εκατ., ευρώ, με ενοποιημένες πωλήσεις 840 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 690 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του χρόνου ο τίτλος έχει αποδώσει κατά 87%.

9 Κρι Κρι
Σταθερή με εξαγωγές

Το επόμενο επίπεδο αναζητά η σερραϊκή βιομηχανία γιαουρτιού και παγωτών Κρι Κρι, καθώς ήδη έχει κατοχυρώσει χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση 98-99 εκατ. ευρώ και ένα σοβαρό μερίδιο εξαγωγών σε ανεπτυγμένες αγορές (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία). Με συνολικό ενεργητικό 76 εκατ. ευρώ και εξαγωγές άνω του 70% των πωλήσεων, η εταιρεία του επιχειρηματία κ. Γιώργου Τσινάβου εμφάνισε στο εξάμηνο του 2017 καθαρά κέρδη 4,9 εκατ. ευρώ έναντι 3,6 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2016 η εταιρεία διένειμε μέρισμα 0,09 ανά μετοχή, ενώ ο τίτλος έχει αποδώσει 55% από τις αρχές του έτους.

10 Ικτίνος
Απόδοση 235% και 3 διανομές κερδών

Από τις πιο θετικές εκπλήξεις της χρονιάς ήταν η βιομηχανία μαρμάρων Ικτίνος, η οποία εκμεταλλεύεται άριστα τη ζήτηση από το εξωτερικό για ελληνικά μάρμαρα ποιότητας. Η Ικτίνος ανακοίνωσε στο 9μηνο καθαρά κέρδη 7,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 312%, μοίρασε στους μετόχους κέρδη παρελθόντων ετών 0,10 ευρώ, εξαγόρασε εγκαταστάσεις της Λαζαρίδης αντί 1,6 εκατ. ευρώ και, τέλος, αποφάσισε και τρίτη διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων. Από τις αρχές του χρόνου έως τις 13 Δεκεμβρίου η μετοχή απέδωσε 235%, γεγονός που αντανακλά τόσο τις εταιρικές εξελίξεις όσο και την αγορά ιδίων μετοχών. Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί μάλιστα ότι η μετοχή παραμένει υποτιμημένη διότι η αξία των λατομείων μαρμάρου δεν αποτυπώνεται αναλόγως στον ισολογισμό.

11 ΕΛΤΡΑΚ
Εκτακτο μέρισμα και απόδοση 169%

Θετική έκπληξη αποτέλεσε και η ΕΛΤΡΑΚ, καθώς αποφάσισε τη διανομή έκτακτου μερίσματος ύψους 0,68 ευρώ ανά μετοχή (από τα αποθεματικά), ενώ από τις αρχές του χρόνου ο τίτλος έχει αποδώσει 169%. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!