tromaktiko: Ξεκινά η δημοπράτηση για τα ηλεκτρονικά διόδια στους Αυτοκινητόδρομους

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Ξεκινά η δημοπράτηση για τα ηλεκτρονικά διόδια στους Αυτοκινητόδρομους



Γράφει ο Νίκος Καραγιάννης
Δημοπρατείται σήμερα ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια για όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας με...
χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τις αρχές του 2019. Στόχος είναι να εξορθολογισθεί η τιμή των διοδίων καθώς θα υπάρχει χρέωση ανά χιλιόμετρο. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι και σύμφωνα με την ψηφισθείσα τροπολογία, η χρέωση διοδίων μπορεί να γίνεται: α) Ανά χιλιόμετρο χρήσης του δικτύου και β) αναλογικά, ανά χρονική περίοδο χρήσης του δικτύου, ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια, κ.α., με την επιφύλαξη του νομικού καθεστώτος που διέπει τις συμβάσεις παραχώρησης (σύστημα βινιέτας).

Ειδικά για τα φορτηγά που εισέρχονται στην χώρα θα εφοδιάζονται με βινιέτα (κάρτα διοδίων). Κατά συνέπεια, τα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα θα πληρώνουν διόδια στις εισόδους της χώρας, ώστε να μην διέρχονται με ανορθόδοξο τρόπο από τη χώρα μας και να υπάρχουν έσοδα για τη συντήρηση του δικτύου, όντας χρήστες του.

Επίσης αξίζει να επαναλάβουμε ότι στην ίδια νομοθετική παρέμβαση έχει θεσπιστεί η απαγόρευση διέλευσης από το παράπλευρο οδικό δίκτυο για οχήματα επαγγελματικής χρήσης, όταν αυτά υπερβαίνουν μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων, με σκοπό την ασφαλή διέλευση των οχημάτων και τη μείωση του μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων, «που σήμερα μας κοστίζουν πολλές ανθρώπινες ζωές».

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί σύντομα ο διαγωνισμός και το νέο σύστημα να λειτουργήσει από τις αρχές του 2019. Μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού θα προκύψει και ο τρόπος χρέωσης καθώς και το πως αυτό θα μπορέσει να εφαρμοστεί από τους οδηγούς που θα χρησιμοποιούν αυτούς τους δρόμους.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!