tromaktiko: 8 συνηθισμένα χαρακτηριστικά στο μωρό που μας αγχώνουν

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

8 συνηθισμένα χαρακτηριστικά στο μωρό που μας αγχώνουν



Συχνά οι νέοι γονείς αγχώνονται με κάποιες. Μετά από έναν πολύωρο τοκετό, εξαντλημένη, παίρνετε επιτέλους στην αγκαλιά σας το...
νεογέννητο μωρό σας. Και εκεί που θα περιμένατε να αντικρίσετε το ομορφότερο πλάσμα του κόσμου, ανακαλύπτετε ότι κρατάτε… ένα μικρό εξωγήινο. Μην ανησυχείτε: τα «παράξενα» χαρακτηριστικά του είναι, πιθανότατα, απόλυτα φυσιολογικά και πολύ συνηθισμένα.

1. Κυρτά ποδαράκια. Φανταστείτε ότι το μωρό σας πέρασε εννέα μήνες στριμωγμένο στην κοιλιά σας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν τα ποδαράκια του να μοιάζουν ελαφρώς… στραβωμένα. Μην ανησυχείτε: θα ισιώσουν με την πάροδο του χρόνου.

2. Λευκά σπυράκια. Δεν είναι ακριβώς βρεφική ακμή, αλλά μικρά στίγματα σε λευκό ή ίσως και κίτρινο χρώμα, που εντοπίζονται συνήθως στη μύτη, το πιγούνι και τα μάγουλα. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να αντιμετωπίσετε το λεγόμενο κεχρίο: θα εξαφανιστεί από μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες.

3. Ακμή. Αυτά τα σπυράκια σε κόκκινο χρώμα μπορεί να υπάρχουν στο δερματάκι του μωρού από τη στιγμή της γέννας ή να εμφανιστούν μερικές εβδομάδες αργότερα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε είναι να προστατεύσετε το μωρό σας, όσο μπορείτε, από την εφίδρωση και να καθαρίζετε το προσωπάκι του με ένα ήπιο σαπούνι, με ταμποναριστές κινήσεις, χωρίς να το τρίβετε.

4. Τρίχωμα στο σώμα. Το αξιαγάπητο μωρό σας είναι ένα μικρό… λυκάκι; Το χνούδι είναι αρκετά συνηθισμένο στα μωρά και συνήθως εντοπίζεται στους ώμους, στην πλάτη, στα χέρια, ακόμα και στα αυτιά του! Αναπτύσσεται στη μήτρα για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία σώματος του εμβρύου και μετά τον τοκετό εξαφανίζεται από μόνο του. Δεν θα χρειαστεί λοιπόν να κάνετε στο μωρό σας αποτρίχωση.

5. Γρατζουνιές. Κι όμως, ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί με γρατζουνιές. Κι αυτό γιατί τα νύχια του μεγαλώνουν αρκετά ακόμα και μέσα στη μήτρα, όπου φυσικά δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις κινήσεις του με αποτέλεσμα, συχνά, να αυτοτραυματίζεται. Μετά τη γέννα, επειδή τα νύχια του συνεχίζουν να μεγαλώνουν γρήγορα και πολύ, φροντίστε να τα κόβετε όσο πιο τακτικά μπορείτε με ειδικό νυχοκόπτη.

6. Ασταμάτητο φτέρνισμα. Τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας, μπορεί να βαρεθείτε να του λέτε «γείτσες!». Κι αυτό γιατί τα νεογέννητα έχουν ακόμα λίγο αμνιακό υγρό να αποβάλουν και, επιπλέον, δεν είναι συνηθισμένα στα μικροσκοπικά σωματίδια του αέρα που εισέρχονται στους αεραγωγούς τους τώρα που βρίσκονται πλέον εκτός μήτρας.

7. Ρυτίδες. Είναι πιο έντονες στα μικρότερα και πρόωρα μωρά, αλλά δεν απουσιάζουν ούτε από τα τελειόμηνα. Για την ακρίβεια, όλα τα βρέφη έχουν μικροσκοπικές ρυτίδες στα χέρια και τα πόδια τους, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί: σύντομα θα… ξανανιώσουν σαν τον Μπέντζαμιν Μπάτον!

8. Κωνικό κεφάλι. Μετά το φυσιολογικό τοκετό, το κεφάλι πολλών νεογέννητων είναι τόσο μακρόστενο που θυμίζει Άλιεν. Μέσα σε λίγες μέρες, θα αρχίσει να επανέρχεται στο κανονικό σχήμα του.

9. Πιτυρίδα. Στα βρέφη ονομάζεται νινίδα και οφείλεται στην ξηρή επιδερμίδα του κρανίου τους. Είναι αβλαβής και συνήθως εξαφανίζεται μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να λούζετε πιο συχνά το μωρό σας, με ένα ήπιο βρεφικό σαμπουάν.

10. Αλλήθωρα μάτια. Ο στραβισμός είναι απόλυτα φυσιολογικός σε ένα νεογέννητο. Σχεδόν πάντα με την πάροδο του χρόνου, καθώς το μωρό εξασκεί τους μυς των ματιών του, αποκαθίσταται από μόνος του.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!