tromaktiko: Ιρλανδία: Αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα φορώντας… μάσκα!

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Ιρλανδία: Αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα φορώντας… μάσκα!



Δεν ξέρουμε αν είναι καλό ή κακό και αν τα ζώα ταλαιπωρούνται περισσότερο αλλά η είδηση έρχεται από την Ιρλανδία. Όπως φαίνεται...
όμως, ούτως ή άλλως τις κρατούσαν κάτω από τεχνητό φως έως 18 ώρες τη μέρα.

Ιρλανδοί βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να κάνουν τις αγελάδες να παράγουν περισσότερο γάλα. Φοράνε στο κεφάλι των ζώων μια ειδική μάσκα που στέλνει τεχνητό φως στα μάτια τους και έτσι ενεργοποιούν την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή γάλατος από την αγελάδα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Δουβλίνου (University College Dublin) και της εταιρείας-τεχνοβλαστού Equilume που δημιούργησαν, με επικεφαλής τη δρα Μπάρμπαρα Μέρφι της Γεωπονικής Σχολής, ανέφεραν ότι η παραγωγή γάλατος από τις αγελάδες αυξάνεται κατά 9% περίπου.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν το 2012 να δοκιμάζουν τις μάσκες φωτοθεραπείας σε άλογα και τώρα έστρεψαν την προσοχή τους στις αγελάδες. Όπως είπε η Μέρφι, «τα αποτελέσματα της δοκιμής μας διάρκειας 12 εβδομάδων είναι πολύ ενθαρρυντικά από άποψη αύξησης της απόδοσης στην παραγωγή γάλατος». Στις σύγχρονες γαλακτοκομικές μονάδες, οι αγελάδες μένουν σε συνθήκες τεχνητού φωτός έως 18 ώρες τη μέρα κατά τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η νέα μάσκα με την ονομασία "Equilume Light Bovine Mask" καθιστά περιττή αυτή τη διαδικασία για τόσο πολύ χρόνο.

Οι μασκοφορεμένες αγελάδες δεν χρειάζεται πια να κρατούνται σε κλειστό τεχνητά φωτισμένο χώρο, αλλά μπορούν πλέον να τρώνε το γρασίδι τους σε ανοιχτό χώρο και παράλληλα να παράγουν περισσότερο γάλα. Το επόμενο βήμα θα είναι η μάσκα να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!