tromaktiko: Πίσω στην Αθήνα οι θεσμοί: Όλη η ατζέντα των συζητήσεων - Τι προβλέπεται για το κοινωνικό μέρισμα

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Πίσω στην Αθήνα οι θεσμοί: Όλη η ατζέντα των συζητήσεων - Τι προβλέπεται για το κοινωνικό μέρισμα



Στην επικαιροποίηση των στοιχείων που έχουν να κάνουν με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων του μνημονίου...
προχωρούν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου να παρέχουν πλήρη ενημέρωση στους τέσσερις επικεφαλής.

Ο έλεγχος στο υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Τράπεζα της Ελλάδας και τα υπόλοιπα υπουργεία που έχουν να υλοποιήσουν μνημονιακές δράσεις θα κρατήσει μέχρι και την άφιξη των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, η οποία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.

Οι τεχνοκράτες των θεσμών έχουν στις σημειώσεις τους συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους θα ζητήσουν αναλυτικότερα στοιχεία αλλά και απαντήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την υλοποίηση των πολλών προαπαιτούμενων τα οποία παραμένουν ανοιχτά.

Σε πρώτο πλάνο των ελέγχων βρίσκεται η εξέλιξη των δημοσιονομικών στοιχείων. Οι εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος και του χρόνου, οι αποκλίσεις που καταγράφονται στο πεδίο των άμεσων φόρων και οι «τρύπες» που έχουν ανοίξει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα πρέπει να ελεγχθούν ώστε στη συνέχεια οι δανειστές να χαράξουν τη διαπραγματευτική γραμμή τους.

Έστω και αν οι θεσμοί και από την πλευρά των Ευρωπαίων και από την πλευρά του Ταμείου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητούν επιπλέον μέτρα, θα πρέπει να γνωρίζουν εάν είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Οι εκτιμήσεις αυτές θα κρίνουν πολλά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως για τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο στη διάρκεια του προγράμματος.

Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει και φέτος στη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα που σημειώθηκε. Ήδη οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι φέτος η απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβούλευση των δύο πλευρών και κοινή απόφαση και για το ύψος, αλλά και σε ποιους θα κατευθυνθεί το μέρισμα.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει από πέρυσι ότι δεν θα δοθεί και πάλι ως έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, αλλά θα κατευθυνθεί σε άλλες δαπάνες, όπως είναι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και κοινωνικά επιδόματα.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της δεύτερης υποδόσης καθώς οι δανειστές περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους τα οριστικά στοιχεία για τον τρόπο διάθεσης της πρώτης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να εγκριθεί από τους θεσμούς η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν και αυτά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για μερικές ημέρες (το πιο πιθανό έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας) και στη συνέχεια θα επιστρέψουν τον Νοέμβριο, προκειμένου να κρίνουν αν μπορεί η αξιολόγηση να κλείσει εντός του 2017.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!