tromaktiko: 15 πράγματα που δεν ξέρεις για τις αλλεργίες (αλλά πρέπει να μάθεις)

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

15 πράγματα που δεν ξέρεις για τις αλλεργίες (αλλά πρέπει να μάθεις)



Συνεργάστηκε ο Χρήστος Γρηγορέας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας 
Η σεζόν για φταρνίσματα, καταρροή, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα έχει ήδη ξεκινήσει. Αν ταλαιπωρείσαι κάθε χρόνο αυτή την εποχή, ξέρεις ήδη τα βασικά. Μήπως, όμως, φέτος είναι...
η χρονιά να μάθεις όλα αυτά που δε γνωρίζεις και θα σε βοηθήσουν να προσπεράσεις τις αλλεργικές εκδηλώσεις πιο γρήγορα;
Δες τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να μάθεις για τις αλλεργίες.
1. Το χρονικό της αλλεργίας

Για να εκδηλωθούν συμπτώματα αλλεργίας, συνήθως υπάρχει αυτό το αίτιο:
• Ατοπία Είναι η ύπαρξη προδιάθεσης για εκδήλωση
αλλεργικών παθήσεων.
Έκθεση στο αλλεργιογόνο, που θα προκαλέσει
στον οργανισμό:
• Ευαισθητοποίηση Παραγωγή, δηλαδή, των ειδικών IgE
αντισωμάτων.
Η επόμενη έκθεση θα προκαλέσει:
• Αλλεργία Που μπορεί να είναι άσθμα, τροφική αλλεργία,
αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα κ.ά.

2. Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι κόκκοι γύρης, οι μύκητες της ατμόσφαιρας, τα επιθήλια ζώων, τα φάρμακα, οι τροφές και τα δηλητήρια εντόμων.

3. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της ενδοοικιακής ρύπανσης –κυρίως από καπνό τσιγάρου– και της εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων στα παιδιά.

4. Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας γίνεται με βάση το ιστορικό και την εξέταση. Ο ειδικός αλλεργιολόγος θα εκτελέσει τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests) που δίνουν αποτέλεσμα σε 15-20 λεπτά. Σε μικρά παιδιά που δε συνεργάζονται μπορεί να δοθούν αιματολογικές εξετάσεις για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.

5. Για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας χρειάζεται να αποφεύγεις  το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, ενώ τα φάρμακα επιλέγονται με βάση τη βαρύτητα. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα αντιισταμινικά (από το στόμα ή ενδορινικά), ενδορινικά στεροειδή (ρινικά σπρέι για τη ρινική συμφόρηση, με αποτελέσματα και στα υπόλοιπα συμπτώματα) και αποσυμφορητικά (ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από 3 ημέρες, καθώς χάνεται η δράση τους).

6. Τα φάρμακα για τις αλλεργίες αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα αλλά όχι την αιτία τους που είναι η υπερευαισθησία του οργανισμού και η υπερβολική του αντίδραση στα αεροαλλεργιογόνα. Αυτό το κάνει η ανοσοθεραπεία, που ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο που ο οργανισμός αντιμετωπίζει το αλλεργιογόνο και απαλλάσσει τον ασθενή από τη χρήση φαρμάκων.

7. Η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας σε ένα παιδί είναι:
• 25-30%, όταν ένας γονέας είναι αλλεργικός.
• 60-75%, όταν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί.

8. Συνήθως οι αλλεργίες εκδηλώνονται μεταξύ της 2ης και 3ης δεκαετίας της ζωής μας.

9. Υπολογίζεται ότι 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ το 60% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα έχουν και συμπτώματα στα μάτια.

10. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται όταν ο επιπεφυκότας, δηλαδή η λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το μάτι και το εσωτερικό των βλεφάρων, παρουσιάζει φλεγμονή που προκαλείται από την επικάθιση αλλεργιογόνων κυρίως στην εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων.

Τα φάρμακα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι:

• Αντιισταμινικά Μπορούν να χρησι- μοποιηθούν σε κολλύριο ή σε χάπια.
• Σταθεροποιητές μαστοκυττάρων Κολλύρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με φακούς επαφής.
Τοπικά στεροειδή Σε μορφή κολλυρίου ή κρέμας, μόνο με συνταγή γιατρού.

11. «Κρατώντας το σπίτι καθαρό, αποφεύγω τις αλλεργίες;»
Όχι απαραίτητα! Η εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης επηρεάζεται μόνο από την έκθεσή σου σε συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Υπάρχει, μάλιστα, η επιστημονική βεβαιότητα ότι οι συνθήκες υπερβολικής αντισηψίας και απολύμανσης μπορούν να αποτελέσουν τον «καταλύτη» για την ανάπτυξη αλλεργίας σε άτομα με την κατάλληλη γενετική προδιάθεση, αφού διακόπτει την ωφέλιμη «επικοινωνία» με τα μη παθογόνα μικρόβια του περιβάλλοντός τους.

12. Αλλεργία στο… άγχος;

Έχει παρατηρηθεί ότι νοσήματα όπως το άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα και η κνίδωση παρουσιάζουν έξαρση κατά τις περιόδους υψηλού άγχους, πένθους, οικονομικών καταστροφών κ.λπ. Το μητρικό άγχος κατά τη διάρκεια της κύησης έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργικού άσθματος.

13 Οι αλλεργίες μπορεί να εξαπλώνονται
Ένας ασθενής που είναι αλλεργικός σε ένα δυο αλλεργιογόνα μπορεί με την πάροδο των ετών να αναπτύξει ευαισθητοποίηση σε πολλά επιπλέον.

Έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξηθεί οι αλλεργίες συγκριτικά με το παρελθόν, γεγονός που αποδίδεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στις βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης.

14.Τι είναι η ανοσοθεραπεία
Μακροχρόνια θεραπεία που αντιμετωπίζει το αίτιο της αλλεργίας. Διαρκεί 3-5 έτη, με μηνιαίους εμβολιασμούς ή σταγόνες κάτω από τη γλώσσα.
Έχει αποδειχθεί αποτελεσματική όταν έχει γίνει κατάλληλη επιλογή ασθενών.

15, Μάθε κι αυτό:
Σήμερα η διάγνωση είναι εφικτή και σχετικά εύκολη, ενώ οι διαθέσιμες θεραπείες είναι αρκετά αποτελεσματικές. Συμβουλεύσου τον αλλεργιολόγο σου.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!