tromaktiko: Η Wall Street αρχίζει να θυμίζει το τέλος της φούσκας των Dotcom

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η Wall Street αρχίζει να θυμίζει το τέλος της φούσκας των Dotcom



Του Panos Mourdoukoutas 
Με το ένα μάτι στη Fed, η Wall Street αρχίζει να μοιάζει όπως κατά τις τελευταίες ημέρες της φούσκας των dotcom στις αρχές της δεκαετίας...
του 2000. Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας έχουν υποστεί sell off, καθώς η νοοτροπία του να αγοράζει κανείς μετοχές που έχουν υποχωρήσει, αρχίζει να ξεθωριάζει. Εν τω μεταξύ, οι πιο "παραδοσιακές" μετοχές πραγματοποιούν ράλι.

Προχθές η μετοχή της Powershare QQQ Trust υποχωρούσε κατά 0,50%, της Apple κατά 0,60%, ενώ της Fedex και της United States Steel ενισχύονταν κατά 2,41 και 1,77% αντίστοιχα.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ο Nasdaq ήταν ένας καλός δείκτης για να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις οι επενδυτές. Η Powershare QQQ Trust είχε ενισχυθεί κατά 39,46% σε σχέση με τα κέρδη 28,96% του SPDR S&P 500. Οι δημοφιλείς μετοχές όπως αυτές της NVIDIA και της Tesla είχαν ακόμη καλύτερες αποδόσεις, κερδίζοντας 713,10% και 43,10% αντίστοιχα. Οι επενδυτές καλωσόριζαν τις ειδήσεις που επιβεβαίωναν τη δυναμική αυτών των μετοχών. Τα sell offs ήταν περιορισμένα και ακολουθήθηκαν από άμεσες επανατοποθετήσεις, καθώς κάθε μικρή υποχώρηση της αγοράς αντιλαμβανόταν σαν μία ευκαιρία να αγοράσουν οι επενδυτές περισσότερες μετοχές στις εταιρείες αυτές.

Αλλά τώρα, αυτό το μοτίβο φαίνεται να καταρρέει. Οι δημοφιλείς μετοχές διαπραγματεύονται χαμηλότερα, παρόλο που ανακοίνωσαν ικανοποιητικά έσοδα και αύξηση κερδών. Η Applied Optoelectronics, για παράδειγμα, ανακοίνωσε "άλμα” 112,01% στα τριμηνιαία έσοδα και άνοδο 4271,10% στα τριμηνιαία κέρδη, αλλά έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας της.

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό μπορεί να είναι μόνο μια σύντομη παύση στο ράλι των μετοχών της τεχνολογίας. Αλλά μπορεί να είναι και κάτι πιο σοβαρό. Όπως και κατά τις τελευταίες ημέρες της εποχής του dotcom, όταν οι επενδυτές "χειροκροτούσαν” κάθε εταιρική έκθεση που επιβεβαίωνε το momentum της αγοράς. Οι δημοφιλέστερες μετοχές διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν σε λίγες μέρες ή ακόμα και ώρες, ενώ τα μικρής έκτασης sell offs της αγοράς ακολουθήθηκαν από νέα υψηλά.

Ωστόσο, η αποτίμηση της αγοράς σήμερα δεν είναι τόσο "τραβηγμένη” όσο ήταν το 2000. Στην πραγματικότητα, η αποτίμηση της Applied Optoelectronics είναι πολύ χαμηλή για μια τεχνολογική εταιρεία.

Παρ 'όλα αυτά, τα ράλι στον κλάδο της τεχνολογίας συνήθως οδηγούνται από το momentum. Και το momentum έρχεται και φεύγει με το "εύκολο χρήμα” και τις ευνοϊκές πολιτικές της Ουάσινγκτον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις τόσο της Ουάσινγκτον όσο και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!