tromaktiko: Ευθύνεται το αντι-εμβολιαστικό κίνημα για την αναζωπύρωση της ιλαράς παγκοσμίως;

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Ευθύνεται το αντι-εμβολιαστικό κίνημα για την αναζωπύρωση της ιλαράς παγκοσμίως;



Της Γιάννας Σουλάκη
Πολλές νεαρές μητέρες έχουν γίνει κατά καιρούς δέκτες συμβουλών από γνωστούς ή φίλους, σχετικά με την επικινδυνότητα των εμβολίων...
“Μην εμβολιάζετε τα παιδιά σας, γιατί τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό”

Είναι αλήθεια ή ψέμα, και πόσο σχετίζεται κάτι τέτοιο, με την έξαρση της ιλαράς που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια κοινότητα;

Μόλις χθες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του, τάχθηκε κατά του αντι-εμβολιαστικού κινήματος, αποδίδοντας σ'αυτό την έξαρση της ιλαράς: "Οι συνέπειες του αντι-εμβολιαστικού κινήματος, τα πλοκάμια του οποίου έχουν φθάσει μέχρι την Ελλάδα, έκαναν την εμφάνισή τους. Η ιλαρά – μία ¨ξεχασμένη¨ νόσος για πολλά χρόνια, η οποία είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών – φαίνεται ότι αναζωπυρώθηκε και στη χώρα μας", αναφέρουν χαρακτηριστικά με μέλη του ΠΙΣ.

Η έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα

Τα στοιχεία στην Ελλάδα, κάνουν λόγο για 100 κρούσματα, που δηλώθηκαν από τις αρχές Μαϊου έως τις 3 Σεπτεμβρίου του 2017, τη στιγμή που κατά τα έτη 2014-2015 είχε δηλωθεί μόλις 1 κρούσμα, ενώ 2016, κανένα.

Από τα 100 περιστατικά τα 58 χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ τα 8 παρουσίασαν επιπλοκές (πνευμονία, κερατίτιδα, βρογχίτιδα, εγκεφαλίτιδα). Μέχρι στιγμής, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.Τα 89 περιστατικά αφορούσαν παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών. 11 κρούσματα ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό ελληνικής υπηκοότητας, ήταν ενήλικες ηλικίας 25-44 ετών (10 κρούσματα).

Από τα 100 δηλωθέντα κρούσματα, η εμβολιαστική κατάσταση έγινε γνωστή για τα 98.

Από αυτά:

93 κρούσματα δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα

5 κρούσματα είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της ιλαράς
Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

Οπως βλέπετε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά κυρίως σε Ρομά, ελληνικής υπηκοότητας, γεγονός που υποδεικνύει, κατά τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι “η ευρεία διασπορά της νόσου γίνεται σε θύλακες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (όπως είναι οι Ρομά)”.
Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

 Από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία είναι προφανές, ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, είναι αυτή που πυροδότησε την επανεμφάνιση της ιλαράς. Αν και στη χώρα μας η έξαρση εντοπίζεται σε πληθυσμιακή ομάδα που δεν εμβολιάζει τα παιδιά της, όπως φαίνεται περισσότερο από αμέλεια παρά για λόγους πεποιθήσεων, παρ'όλα αυτά δεν συμβαίνει το ίδιο και στις υπόλοιπες χώρες.

Η επιδημία της ιλαράς στην Ευρώπη

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ: «Στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα κατά την περίοδο 2016-2017 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ουκρανία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ιταλία, Ρουμανία). Οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρουμανία και η Ιταλία».
Εμβόλια και ιστορίες συνωμοσίας

Η ιλαρά -που ακόμα και σήμερα ενδημεί σε πολλά μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου- εξαλείφθηκε από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες χάρη στα νέα εμβόλια που αναπτύχθηκαν, στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Η ασθένεια εμφανίστηκε και πάλι πρόσφατα, καθώς πριν από αρκετά χρόνια, πολλοί άνθρωποι – οι περισσότεροι από αυτούς μορφωμένοι και υψηλής οικονομικής επιφάνειας – άρχισαν να αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή να παραλείπουν τις δόσεις του εμβολίου. Τα συνδυασμένο τριπλό εμβόλιο MMR κατά της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, που κυκλοφόρησε το 1971, άρχισε στα τέλη της χιλιετηρίδας να ενοχοποιείται για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών (όπως ο αυτισμός) και να γίνεται στόχος θεωριών συνωμοσίας.

Θεωρίες που συνέδεαν το εμβόλιο MMR με τον αυτισμό, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε ένα άρθρο του 1998, στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet. Αργότερα, μετά από έρευνα του δημοσιογράφου Brian Deer της εφημερίδας Sunday Times αποκαλύφθηκε πως ο επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου, Andrew Wakefield, εξυπηρετούσε συμφέροντα και είχε παραβεί ηθικούς κώδικες. Το περιοδικό The Lancet αργότερα ανακάλεσε και ο Wakefield κρίθηκε ένοχος από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο, για σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα το Μάιο του 2010. Διαγράφτηκε από το ιατρικό μητρώο, κάτι που σήμαινε ότι δεν μπορούσε πλέον να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνά του ανακηρύχθηκε δόλια το 2011 από το περιοδικό The Lancet. Έτσι τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν πλέον την υπόθεση ότι το MMR διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην πρόκληση αυτισμού.

Δείτε όλη την ιστορία σε infographic:

Ωστόσο, η χαλκευμένη μελέτη για το MMR σε σχέση με τον αυτισμό, οδήγησε σε μειωμένη χρήση του εμβολίου και έτσι οι περιπτώσεις ιλαράς αυξήθηκαν δραματικά: το 2007 παρουσιάστηκαν 971 περιπτώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία (η μεγαλύτερη άνοδος που παρουσίαστηκε ποτέ σε περιστατικά ιλαράς, δεδομένου ότι άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1995), ενώ το 2005 το ξέσπασμα ιλαράς στην Ιντιάνα (πολιτεία των ΗΠΑ) αποδόθηκε σε παιδιά των οποίων οι γονείς αρνήθηκαν τον εμβολιασμό.

Κι ενώ τα επιστημονικά στοιχεία που προέκυψαν από εκεί και πέρα αμφισβητούν τη σύνδεση του εμβολίου με τον αυτισμό, ωστόσο, η προκατάληψη δεν έπαψε να υπάρχει. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που είναι πεπεισμένοι ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και βλαβερά για την υγεία μας κι ότι αποτελούν μέρος ενός σκοτεινού σχεδίου για την καταστροφή του πληθυσμού στο βωμό του κέρδους, καθώς προκαλούν καρκίνο, αυτισμό και επιληψία.

Η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο;

Είναι αλήθεια ότι η ιλαρά μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, αλλά συνήθως μόνο σε υποσιτισμένα άτομα, ή άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα, η ιλαρά δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει στον κόσμο, όμως, κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει από την ιλαρά από το 1992 και έπειτα, εκτός από το 1980, όπου δεκάδες θάνατοι αποδόθηκαν στην ασθένεια, οι οποίοι όμως, δεν αποδείχθηκαν ποτέ κλινικά.

Ωστόσο, οι επιπλοκές της ιλαράς είναι συχνές και κυμαίνονται από σχετικά ήπιες, όπως διάρροια, έως πιο σοβαρές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα του μέσου ωτός και εγκεφαλίτιδα (σπανιότερα υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα) και έλκος του κερατοειδούς (οδηγεί στη δημιουργία ουλών πάνω στον κερατοειδή). Οι επιπλοκές είναι συνήθως πιο σοβαρές σε ενήλικες που προσβάλλονται από τον ιό.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής, αλλά και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, μέλος και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, από πέρυσι είχε προειδοποιήσει για τις δυσάρεστες συνέπειες που θα εμφανιστούν από την άρνηση πολλών γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους:

«...Τα πρώτα κρούσματα της ιλαράς εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε άλλες χώρες, διότι σταμάτησαν οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους με το εμβόλιο της ιλαράς. Και είναι κρίμα αν σκεφτούμε τις συνέπειες. Ένα στα 300 παιδιά που νοσούν από ιλαρά χάνεται από πνευμονία, ένα στα 500 παθαίνει εγκεφαλίτιδα και ένα στα 1000 παθαίνει μηνιγγίτιδα. Απ΄ την άλλη πλευρά, παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να είναι μόνο απλές αλλεργικές αντιδράσεις. Και μόλις μία περίπτωση στο εκατομμύριο...».

Με πληροφορίες από ΚΕΕΛΠΝΟ, Washington Post, ScienceAllert, Wikipedia
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!