tromaktiko: Πώς θα επηρεάσουν οι γερμανικές εκλογές τις μετοχές και το ευρώ

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς θα επηρεάσουν οι γερμανικές εκλογές τις μετοχές και το ευρώ



Της Ελευθερίας Κούρταλη
Τον τελευταίο χρόνο, η νευρικότητα των αγορών γύρω από τις εκλογές στην Ευρώπη ήταν "κανόνας". Οι εκλογές στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία, που απειλούσαν να...
φέρουν τα εθνικιστικά, αντιευρωπαϊκά κόμματα στην εξουσία, αντιμετωπίστηκαν ως γεγονότα κινδύνου και οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν όταν οι ψηφοφόροι αποδείχθηκαν λιγότερο ευρωσκεπτικιστές από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν. Ωστόσο, οι γερμανικές εκλογές δεν προκαλούν ιδιαίτερη νευρικότητα ούτε φόβο στις αγορές. Οι επενδυτές είναι σίγουροι ότι θα προκύψει μία ακόμη κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Angela Merkel, όπως προβλέπεται από τις δημοσκοπήσεις.

"Το αποτέλεσμα είναι πολύ σίγουρο: κοιτάζοντας τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η  Merkel θα παραμείνει στην εξουσία και από τη σκοπιά των διεθνών επενδυτών, αυτό είναι το εξαιρετικά σημαντικό", όπως σημειώνει ο Benjardin Gärtner, επικεφαλής της Union Investment.

"Η Merkel έχει πολλούς υποστηρικτές μεταξύ των διεθνών επενδυτών στην Ασία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ένας πυλώνας σταθερότητας στη Γερμανία και την ευρωζώνη", όπως προσθέτει.

Πάντως, η Γερμανία έχει το δικό της ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, το Alternative für Deutschland (AfD), το οποίο αναμένεται να έχει πολύ καλύτερη πορεία από ό,τι στις τελευταίες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό (10%) από αυτό που είχε σημειώσει το 2013. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν το θεωρούν αυτό ως απειλή για τη σταθερότητα.

"Εάν υπάρξει έκπληξη και το AFD κερδίσει πολύ περισσότερες ψήφους από το αναμενόμενο, μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση του αντιευρωπαϊκού λαϊκιστικού συναισθήματος, αλλά αυτή είναι μία πολύ μικρή πιθανότητα", σημειώνει ο Rory Bateman, επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών της Schroders.

"Τα κυρίαρχα κόμματα είναι υπέρ της ΕΕ και η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό. Η Merkel έχει πάει καλά στην εκλογική εκστρατεία, έχοντας ξαναβρεί την εικόνα μιας πολύ ήρεμης και ελεγχόμενης ηγεσίας", όπως προσθέτει.

Βusiness as usual στις αγορές

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η συνέχιση του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του CDU της Μerkel και των σοσιαλδημοκρατών του SPD. Ένας άλλος συνδυασμός θα μπορούσε να είναι ένας τριπλός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Merkel, συμπεριλαμβανομένου του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) και των Πρασίνων, αλλά οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των τελευταίων δύο το καθιστούν λιγότερο πιθανό.

"Αν κερδίσει η Merkel θα είναι business as usual στις αγορές", όπως σημειώνει ο Phil Dicken, επικεφαλής των ευρωπαϊκών μετοχών στην Columbia Threadneedle. "Ακόμη και μια εκπληκτικά καλή εμφάνιση για το SPD δεν θα δημιουργούσε προβλήματα”.

Το τελευταίο διάστημα, η περίοδος σχετικής πολιτικής σταθερότητας που κυριαρχεί και αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη οδηγεί πολλούς επενδυτές να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στην περιοχή, με τις ροές των funds να έχουν απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ και πολλές μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η JP Morgan και η UBS να τηρούν οverweight στάση στην Ευρώπη.

"Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια ευκαιρία στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέρει επειδή ο εκλογικός κύκλος έχει λειτουργήσει υπέρ των επενδυτών", σημειώνει ο Dicken.

"Πριν από έναν χρόνο είχαμε την προοπτική των αυστριακών προεδρικών εκλογών, τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, τις ολλανδικές, τις γερμανικές και ενδεχομένως τις ιταλικές εκλογές, οπότε υπήρχε πολύς φόβος για το αποτέλεσμα της κάλπης, με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού να χτυπά την ανάπτυξη της περιοχής. Τελικά τα αποτελέσματα ήταν φιλικά προς τις αγορές και αυτό βοήθησε στο ράλι των μετοχών".

Το ευρώ και ο… Schauble

Πάντως, ανεξάρτητα από το ποιος θα καταλήξει στον συνασπισμό, οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν αναμένεται να έχουν κάποια έντονη αντίδραση βραχυπρόθεσμα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Η αγορά συναλλάγματος έχει αποτιμήσει τη νίκη Merkel. Οπότε δεν αναμένεται κάποια έντονη κίνηση στο νόμισμα και αναμένεται να κινηθεί ανοδικά όταν επιβεβαιωθεί ότι η καγκελάριος εξασφάλισε τέταρτη θητεία.

Ωστόσο, μεσομακροπρόθεσμα, η σύνθεση της κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεάσει την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών ομολόγων και του ευρώ.

Αυτό θα συμβεί επειδή ο εταίρος του συνασπισμού μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η σύνθεση θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη στάση της Γερμανίας σχετικά με το πόσο περιθώριο μπορεί να δοθεί στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Εάν ο σημερινός υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ο Wolfgang Schauble του CDU, καταλήξει να εγκαταλείψει τη θέση του, το ποιο θα είναι το νέο πόστο του θα είναι επίσης ένας άλλος σοβαρός παράγοντας. Αναμένεται να επιδιώξει μία από τις πολλές προεδρίες της ΕΕ και της ευρωζώνης που θα "ανοίξουν" τα επόμενα χρόνια, όπως αυτή του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, εάν εγκριθεί η θέση αυτή.

Όπως σημειώνει η UBS, "οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν την προσοχή στραμμένη στο μέλλον του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και τις επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές θέσεις όπως η προεδρία της ΕΚΤ".

Τα σενάρια

"Εάν οι γερμανικές εκλογές οδηγήσουν σε νέα ηγεσία της Merkel, αυτό θα είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για τους επενδυτές", όπως σημειώνει ο Ken Odeluga, αναλυτής στην City Index. "Ενώ διάφοροι κλάδοι των αγορών θα επηρεαστούν από τον συνασπισμό που θα δημιουργηθεί, ο δείκτηςDAX θα ενισχυθεί και οι μετοχές της ευρωζώνης θα ωφεληθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα".

Ένας συνασπισμός μεταξύ του CDU και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος FDP που είναι υπέρ των επιχειρήσεων, θα ήταν το πιο φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα, ενώ μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες των μετοχών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Συνασπισμός CDU/CSU & FDP

Οι traders και οι αναλυτές συμφωνούν γενικά ότι ένας γάμος μεταξύ του CDU της Μέρκελ και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος - που υποστηρίζει φορολογικές περικοπές και περισσότερες δαπάνες για την εκπαίδευση - θα μπορούσε να ενισχύσει τον κλάδο της τεχνολογίας καθώς και τις μετοχές του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου και του real estate.

Η FDP επέκρινε την αδύναμη ψηφιακή υποδομή της Γερμανίας, το κακό κλίμα για τις start-up εταιρείες και τις πολύ περιοριστικές πολιτικές απορρήτου δεδομένων που λέει ότι εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ το CDU έχει δεσμευθεί στην επέκταση σε εθνικό επίπεδο των ευρυζωνικών δικτύων και των δικτύων 5G, με στόχο τις αγροτικές περιοχές.

Αυτός ο συνασπισμός επίσης υπόσχεται το μεγαλύτερο κίνητρο για τις εταιρείες κατασκευών και ακινήτων, όπως σημειώνει η Warburg Research. Έχουν δεσμευθεί για νέες οικιστικές μονάδες και μια σειρά μέτρων για να καταστήσουν ελκυστικότερη την ιδιοκτησία σπιτιών, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών απαλλαγών και επιδοτήσεων για οικογένειες.

Κερδισμένοι: Οι μετοχές των Deutsche Bank, Commerzbank, Deutsche Wohnen SE, Vonovia SE, Helma Eigenheimbau AG, Hypoport AG, RIB Software SE, United Internet, Siemens AG, SAP SE, Deutsche Telekom AG και Infineon Technologies, αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές να κερδίσουν έδαφος σε αυτό το σενάριο.

Συνασπισμός τύπου Τζαμάικα (CDU, FDP και Πράσινοι)

Ένας συνασπισμός τύπου "Τζαμάικα", ένα όνομα που αναφέρεται στα μαύρα, κίτρινα και πράσινα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικας που υπάρχουν και στα χρώματα των τριών κομμάτων, να και είναι ένας φιλικός για την αγορά συνασπισμός, θα αποτελέσει "άσχημα" νέα για τον κλάδο των αυτοκινήτων. Οι Πράσινοι επέκριναν την "απάντηση" της κυβέρνησης στο σκάνδαλο για τις εκπομπές ντίζελ που ξέσπασε το 2015 και υποσχέθηκαν την απαγόρευση κινητήρων εσωτερικής καύσης ως το 2030.

Ένας ακόμα μεγάλος συνασπισμός

Η συνέχιση του σημερινού "μεγάλου συνασπισμού" μεταξύ του CDU της Merkel και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Schulz θα μπορούσε επίσης να συνεχίσει να ωφελεί τις μετοχές και ειδικά τον κλάδο των τραπεζών και των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Μεταξύ των buys υπό αυτό το σενάριο, όπως σημειώνει η UBS, είναι οι μετοχές των DeutscheWohnen, Drillisch AG και Sixt SE. Σύμφωνα με την Warburg, θα επωφεληθούν οι Adler ModemarkteAG, Cewe Stiftung and Co. KGaA, Hornbach Baumarkt AG, Stroer SE and Co. KGaA, Tom Tailor Holding SE και Zalando SE.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!