tromaktiko: Νέο είδος μπαρμπουνιού στις κυπριακές θάλασσες

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο είδος μπαρμπουνιού στις κυπριακές θάλασσες



Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και...
Περιβάλλοντος ενημερώνει το κοινό ότι πρόσφατα έχει κάνει την εμφάνισή του στα παράκτια νερά της Κύπρου ένα νέο είδος ψαριού της οικογένειας Mullidae (μπαρμπούνια), με την επιστημονική ονομασία Parupeneus forsskali και το οποίο έχει γίνει πιο γνωστό στους αλιείς και το κοινό με την κοινή ονομασία πετρομπάρμπουνο.

Το είδος αυτό είναι λεσσεψιανό. Είναι, δηλαδή, είδος ινδο-ειρηνικής προέλευσης που έχει επεκτείνει το εύρος εξάπλωσής του στη Μεσόγειο Θάλασσα, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Η πρώτη επίσημη αναφορά του στην Κύπρο αφορούσε ένα άτομο που αλιεύθηκε τον Αύγουστο 2014, σε βάθος 24 μέτρων στην περιοχή του Ακρωτηρίου Πύλα και, έκτοτε, οι πληθυσμοί του φαίνεται να έχουν αυξηθεί ραγδαία και να έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της παράκτιας ζώνης. Το πετρομπάρμπουνο είναι το πέμπτο είδος της οικογένειας Mullidae στα νερά μας, μαζί με τα δύο τοπικά είδη, μπαρμπούνι (Mullus surmuletus) και στρίλια (Mullus barbatus barbatus) και τα δυο λεσσεψιανά τουρκομπάρμπουνα Upeneus moluccensis και Upeneus pori.

Χαρακτηριστικά μορφολογικά γνωρίσματα του πετρομπάρμπουνου είναι η πλευρική σκούρα λωρίδα που ξεκινά από το ρύγχος και φθάνει, μέσω του ματιού, μέχρι και το τέλος του δεύτερου ραχιαίου πτερυγίου, καθώς και η σκούρα κηλίδα στον μίσχο της ουράς (βλ. εικόνα). Η κατανάλωσή του είναι ασφαλής και, όπως και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, η σάρκα του είναι πολύ καλής ποιότητας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!