tromaktiko: Πόσα κοινόχρηστα θα πληρώνετε αν «αυτονομηθείτε»

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Πόσα κοινόχρηστα θα πληρώνετε αν «αυτονομηθείτε»



Αν θέλετε να εγκαταστήσετε αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά σας προκειμένου να μην περιμένετε την γενική συνέλευση της... πολυκατοικίας να αποφασίσει την αγορά πετρελαίου ή την εξόφληση των οφειλών στην εταιρεία αερίου έχετε κάθε δικαίωμα. Να ξέρετε όμως ότι οι δαπάνες για τα κοινόχρηστα θα μειωθούν μεν, δεν θα μηδενιστούν δε.

Με βάση τη λύση που μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα ενόψει και της έναρξης της χειμερινής περιόδου –αλλά και της γκρίνιας που θα την συνοδέψει λόγω και της επικείμενης νέας μείωσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης- προκύπτουν τα εξής: Η διάταξη που μελετάται, προβλέπει πως η αυτονομημένη κατοικία θα απαλλάσσεται από το κόστος κατανάλωσης καυσίμου της κεντρικής θέρμανσης. Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να επιβαρύνεται από τις λοιπές δαπάνες του συστήματος, όπως είναι η συντήρηση του καυστήρα ή οι έκτακτες όπως για παράδειγμα οι αντικαταστάσεις σωληνώσεων κλπ.

Τον Δεκέμβριο του 2016, άνοιξε ο δρόμος για την αυτονόμηση μεμονωμένων διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση των υπόλοιπων ιδιοκτητών. Έως τότε, για την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης, ήταν απαραίτητη η απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, με ποσοστό τουλάχιστον 50% συν ενός συνιδιοκτήτη. Ωστόσο, ο νόμος 4447 δεν καθόριζε αν (και με ποιον τρόπο) το διαμέρισμα θα συνέχιζε να επιβαρύνεται από τα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης. Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη διάταξη στον νόμο για το δομημένο περιβάλλον δημιουργείται ένα πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο για το θέμα. Έτσι, στη διάταξη επαναλαμβάνεται πως μεμονωμένες ιδιοκτησίες μπορούν να αυτονομηθούν χωρίς την έγκριση του 50% συν ενός συνιδιοκτήτη, με τον όρο όμως ότι βελτιώνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηρίου.

Για τη μόνιμη αποσύνδεση ενός διαμερίσματος από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτηρίου, προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση ενός ενεργειακά αποδοτικότερου συστήματος από το υπάρχον δίκτυο. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες που θα αυτονομήσουν το διαμέρισμά τους προφανώς θα αναλάβουν οι ίδιοι τη σχετική δαπάνη, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να μονώνουν τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που τυχόν διέρχονται από αυτό, ώστε να μην επηρεάζεται η θέρμανση των υπόλοιπων διαμερισμάτων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!