tromaktiko: Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος: "Για μια αποτελεσματική διαχείριση των απειλών που συνθέτουν την τρωτότητα της ασφάλεια της πατρίδας μας"

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος: "Για μια αποτελεσματική διαχείριση των απειλών που συνθέτουν την τρωτότητα της ασφάλεια της πατρίδας μας"



Την 11η Σεπτέμβρη του 2001, στο κέντρο της μητρόπολης της ανάπτυξης, της ασφάλειας...
της ευμάρειας, στο συμβολικό κέντρο «διοίκησης» του δυτικού πολιτισμού, στην Νέα Υόρκη, σημειώνεται μια από τις τραγικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην σύγχρονη ιστορία.

Το κτύπημα, σφοδρό, συμβολικό και σε κάθε περίπτωση τραγικό έπληξε τον πυρήνα του αστικού ιστού της Νέας Υόρκης και μάλιστα το πλέον εμβληματικό της σύμβολο, τους Δίδυμους Πύργους, του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Το τραγικό συμβάν ανέδειξε με τραγικό τρόπο, μια νέα εμβληματική έννοια, αυτή των ασύμμετρων απειλών, που ήρθαν να προστεθούν στις απειλές που συνθέτουν την τρωτότητα της ασφάλειας των σύγχρονων κοινωνιών μας.

Η ανθρώπινη διαστροφή και εγκληματικότητα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και αφοπλισμένη εν πολλοίς από αλτρουιστικά ή ουμανιστικά σημεία προσανατολισμού, μεταλλάσσει τον ορισμό του πολέμου και των απειλών. Η νέα αυτή ασύμμετρη απειλή, απαιτεί την μετάλλαξη του πλέγματος εθνικής άμυνας-δημόσιας τάξης-πολιτικής προστασίας.

Μπροστά στις νέες αυτές απειλές, το σημερινό εθνικό θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, απαιτεί μια αντίστοιχη δομή ώστε να καθίσταται επαρκώς αποτελεσματικός ο συντονισμός και η διαχείριση των διατιθέμενων πόρων.

Τόσο οι επιχειρησιακοί φορείς, παροχής υπηρεσιών, άμυνας, ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, όσο και οι κεντρικοί φορείς διακυβέρνησης, χρειάζεται να υπερβούν τα στενά όρια των επιμέρους αποστολών, κάνοντας γοργά βήματα προς την κατεύθυνση της διαφορετικότητας, της διακλαδικότητας και το σημαντικό της κοινής επιτελικής και επιχειρησιακής γλώσσας.

Η κοινή γλώσσα, ο κοινός σχεδιασμός και η κοινή επιχειρησιακή αντιμετώπιση των απειλών, φαίνεται ως ο επιχειρησιακός μονόδρομος. Τα αγαθά της άμυνας, ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, πρέπει να διαθέτουν ένα ενιαίο στρατηγικό πλαίσιο, προστασίας, του έθνους, της πατρίδας και του πολίτη, ώστε το Κράτος - Πρόνοιας να είναι ένα βήμα μπροστά από τους εχθρούς του και τις δυνητικές επιθέσεις τους.




Οι εκδόσεις της ΕΑΠΣ: "Νέα Υόρκη 11-9-2001 Πυροσβέστες ήρωες χωρίς σύνορα" και "Ασύμμετρες απειλές" βρίσκονται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της ΕΑΠΣ στις διευθύνσεις:

http://www.eaps.gr/wp-content/uploads/2014/09/2014-09-11-NEW-YORK.pdf
http://www.eaps.gr/wp-content/uploads/2015/09/2015-09-11-APEILES.pdf


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!