tromaktiko: Χανιά - Έκλεψαν αποτυπώματα από τα ίχνη των εκατομμυρίων χρόνων στην Κίσσαμο

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Χανιά - Έκλεψαν αποτυπώματα από τα ίχνη των εκατομμυρίων χρόνων στην Κίσσαμο



Απίστευτο κι όμως αληθινό! Έκλεψαν αποτυπώματα από το εύρημα 5,3 εκατομμυρίων χρόνων στην περιοχή της Κισσάμου...


Το περιστατικό σύμφωνα με την ιστοσελίδα sadentrepese.blogspot.gr διαπιστώθηκε από πολίτη που επισκέφθηκε το συγκεκριμένο σημείο ο οποίος έκπληκτος είδε πως έλλειπαν 8 αποτυπώματα από τα ίχνη δίποδης βάδισης (δείτε εδώ) που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski και τα οποία άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου.

Πάντως σύμφωνα με τις αναφορές της ιστοσελίδας το συμβάν έχει καταγράφει τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στο σημείο και αναμένονται εξελίξεις.

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε πως ήταν αρχικά:


Η ιστόρια των απολιθωμένων αποτυπωμάτων και η ανακάλυψή τους από Πολωνό
Έρευνες δυο χρόνων, από το 2010 μέχρι το 2012, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παλαιότερα ίχνη προγόνων του ανθρώπου στον κόσμο, είναι αυτά που ανακαλύφθηκαν στην Κίσσαμο από ένα Πολωνό.

Σε μια πολύ σπουδαία διαπίστωση προχώρησαν εξεδικευμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσον αφορά ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν αποτυπωθεί σε κάποιο μαλακό υλικό ή σε κάποια όχθη ποταμού ή θάλασσας 5.7 εκαττομύρια χρόνια πριν.

Τα ίχνη ανακάλυψε κοντά στο λιμάνι του Καστελίου ένας Πολωνός παλαιοντολόγος το 2002,ο Gerard Gierlinski, ο οποίος 8 χρόνια αργότερα επέστρεψε στα Χανιά με ένα μαθητή του για να τα μελετήσει πιο συστηματικά και έπειτα να συσταθεί μια ερευνητική ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων.

Στην ερευνητική ομάδα, συμμετείχε ο Φασουλάς Χαράλαμπος,Υπεύθυνος τμ. Γεωποικιλότητας Μ.Φ.Ι.Κ., Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης με τον οποίο συνομιλήσαμε.

Όπως είπε στο Flashnews.gr, ο κύριος Φασουλάς μετά από μελέτη διατυπώθηκε η άποψη ότι πρόκειται για ίχνη βάδισης προγόνων του ανθρώπου, και μάλιστα τα παλαιότερα στον κόσμο.

"Συστάθηκε μια ερευνητική ομάδα, με την συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημών που μελετήσαμε την περιοχή για δύο χρόνια. Έγινε εκτεταμένη ανάλυση και σάρωση με λέιζερ της επιφάνειας, έγιναν μελέτες στα χαρακτηριστικά του τρόπου που έγινε η βάδιση κτλ. και ξεκίνησαν οι συγκρίσεις με γνωστά είδη θηλαστικών. Ξεκινήσαμε από αυτή τη σειρά καθώς από μερικούς επιστήμονες αμφισβητήθηκε το γεγονός ότι μπορεί να επρόκειτο για ίχνη πρωτευόντων όντων. "

Όπως μας είπε ο κ.Φασουλάς, μέσα από την συγκριτική ανάλυση με όλα τα γνωστά δίποδα θηλαστικά, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται ούτε για αρκούδα, ούτες για πιθήκους, καθώς τα ίχνη των ποδιών ταίριαζαν μόνο με αυτά των ανθρώπων.

Μια πολύ σπουδαία διαπίστωση των επιστημόνων είναι ότι η  ηλικία των ευρημάτων ήταν πάρα πολύ παλιά,πρόκειται για τα παλιότερα ίχνη ανθρώπινης βάδισης που έχουν βρεθεί στον κόσμο και χρονολογούνται 5,7 εκατομμύρια χρόνια πριν. 

Αν και η ανακάλυψη έγινε μόλις το 2012 πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να γίνει γνωστό και να πάρει δημοσιότητα το θέμα.Ένας βασικός λόγος αυτής της καθυστέρησης ήταν διότι ερευνητικές ομάδες αμφισβητούσαν αυτή την ανακάλυψη.

Απολιθώματα προγόνων του ανθρώπου έχουν βρεθεί στην Βουλγαρία και στην Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα για την άποψη ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε πρώτα στην Αφρική και μετά μετανάστευσε στην Ευρώπη.

"Αξίζει επίσης να τονιστέι το γεγονός ότι  στην ευρύτερη περιοχή της Κισάμου έχουν βρεθεί και άλλα απολιθώματα ζώων, όπως ύαινας νότια του Καστελίου και προς την περιοχή της Φαλάσαρνας ίχνη βοοειδών."  μας είπε κλείνοντας ο κ. Φασουλάς.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!