tromaktiko: Τα μυστικά ευτυχίας από τους… αρχαίους που θα διαβάσεις πρώτη φορά

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Τα μυστικά ευτυχίας από τους… αρχαίους που θα διαβάσεις πρώτη φορά



Ήξερες ότι οι στωικοί ήταν οι πρώτοι που σκέφτηκαν τον τρόπο για να βγάλεις κάθε αρνητισμό από τη ζωή σου, ενώ...
χρησιμοποιούσαν ακόμα και ψυχολογικά τρικ για να ξεπεράσουν κάποια ψυχολογικά εμπόδια; Πού συμφωνούν, όμως, οι νέες επιστήμες με τους αρχαίους φιλοσόφους;

1. Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;

Αν έχεις κάνει στον εαυτό σου αυτή την ερώτηση, συγχαρητήρια, ανήκεις στους στωικούς, που χρησιμοποιούσαν την «αρνητική οπτικοποίηση». Το να σκέφτεσαι το χειρότερο κάθε περίπτωσης έχει το ειρωνικό αποτέλεσμα του να συνειδητοποιείς ότι δεν είναι τόσο τρομερό. Σε τυχαίες στιγμές μέσα στη μέρα μάθε να σκέφτεσαι την απώλεια οτιδήποτε αξίζει στη ζωή σου. Μπορεί να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις, έστω και για λίγο, πόσο τυχερή είσαι και για πόσα είσαι ευγνώμων – και οι ερευνητές συμφωνούν.

2. Σιγά μη θυμώσω

Οι στωικοί θεωρούσαν ότι ο θυμός είναι σπατάλη χρόνου. «Όταν είσαι θυμωμένη, κάνε κάθε βήμα για να αντιστρέψεις κάθε εκδήλωση θυμού στο αντίθετό της» είπε ο Σένεκας. Σύμφωνα με έρευνες, απλά ένα χαμόγελο μπορεί να αυξήσει την αίσθηση ευτυχίας και να μειώσει το θυμό. Γι’ αυτό, λοιπόν, χαλάρωσε το πρόσωπό σου, μαλάκωσε τον τόνο της φωνής σου, επιβράδυνε το ρυθμό κίνησής σου.

3. Κάν’ το ξεχωριστό

Έχουμε μάθει να τα θέλουμε όλα τώρα. Οι στωικοί, από την άλλη, περπατούσαν χωρίς παλτό σε κρύες ημέρες ή άφηναν κάποιο γεύμα για να πεινάσουν. Γιατί; Το να αρνείσαι κάτι στον εαυτό σου σε κάνει να εκτιμάς αυτά που έχεις και τα θεωρείς δεδομένα. Ακούγεται σαν κάτι που θα έλεγε ο παππούς μας, αλλά η επιστήμη συμφωνεί. Ο συγγραφέας του βιβλίου Happy Money και καθηγητής του Χάρβαρντ, Michael Norton, τονίζει ότι το να αρνείσαι κάτι στον εαυτό σου σου δίνει τεράστιο boost ευτυχίας, σε κάνει πιο δυνατή και με μεγαλύτερη θέληση.

4. Δεν πειράζει αν το… χάσεις λίγο

Σου φαίνεται δύσκολη η στωικότητα; Δε θες να αρνηθείς το παγωτό σου; Οι στωικοί το σκέφτηκαν κι αυτό. Γι’ αυτό και ο Επίκτητος, αφού δίδασκε τους μαθητές του, τους έλεγε και τι να κάνουν αν δεν τα καταφέρουν – γιατί όλοι το χάνουμε. Συγχώρεσε τον εαυτό σου και προχώρα. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η σκληρή αυτοκριτική μειώνει την κινητοποίηση και τον αυτοέλεγχο, ενώ είναι και από τους πιο ισχυρούς δείκτες κατάθλιψης. Σήκω και ξαναπροσπάθησε, ξανά και ξανά – και να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!