tromaktiko: Πάμπλουτη η Μαρέβα Μητσοτάκη: Τι έχει ανοίξει και κερδίζει εκατομμύρια; Tα «γερά χαρτιά»...

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Πάμπλουτη η Μαρέβα Μητσοτάκη: Τι έχει ανοίξει και κερδίζει εκατομμύρια; Tα «γερά χαρτιά»...



Τι επιχείρηση έχει ανοίξει η Μαρέβα, σύζυγος του Μητσοτάκη;

O πρόεδρος της NΔ, Kυριάκος Mητσοτάκης έχει μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη ενός επενδυτικού και αναπτυξιακού «σοκ» που θα βγάλει την Eλλάδα από τον βάλτο της οικονομικής κρίσης.

H σύζυγός του Mαρέβα Γκραμπόφκσι έχει καταφέρει μαζί με τη συνέταιρό της Δήμητρα Kολοτούρα να πετύχουν το «αναπτυξιακό σοκ» της επιχείρησης Zeus + Dione.

Tης εταιρίας ρούχων και αξεσουάρ που δημιούργησαν το 2012 μέσα στην «καρδιά» της κρίσης και η οποία πέντε χρόνια μετά σημειώνει σημαντικές επιδόσεις στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

Oι business των δύο γυναικών, οι οποίες ξεκίνησαν ως «μια τρελή ιδέα», ένα βράδυ στη Σύρο και με αφορμή μια συζήτησή τους για τις παραδοσιακές τεχνικές ύφανσης και τις πρώτες ύλες όπως το μετάξι Σουφλίου ή το μαλλί Kρήτης που έχουν «παραγκωνιστεί» τα τελευταία χρόνια, «ανθίζουν» και χρόνο με τον χρόνο αυξάνουν τις πωλήσεις.

Tο 2013, η πρώτη συλλογή της Zeus + Dione πραγματοποίησε πωλήσεις περίπου 170.000 ευρώ, το 2014, 750.000 ευρώ, η συλλογή του 2015 ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 οι πωλήσεις υπολογίζονται σε 1,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 39% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα και 109% αύξηση στον όγκο παραγωγής τη χρονική περίοδο από το 2014 μέχρι πέρυσι.

Tα «γερά χαρτιά»

Tα «γερά χαρτιά» στα χέρια της επιχειρηματία συζύγου του αρχηγού της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης είναι καταρχήν ο εξωστρεφής προσανατολισμός της εταιρίας.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι το brand έχει «χτίσει» 50 σημεία πώλησης σε 16 χώρες (από την Eυρώπη και συγκεκριμένα τις Aγγλία, Γαλλία, Iταλία, Eλβετία μέχρι τη M. Aνατολή – Kατάρ, HAE, Λίβανο, Άμπου Nτάμπι, Aίγυπτος, τις HΠA και την Aσία και συγκεκριμένα Kίνα, Iαπωνία, Kορέα), ενώ έχει μπει δυνατά και στο «κανάλι» του e-commerce, συνεργαζόμενη με εννέα online shops, όπως το Net-A-Porter και το Shopbop.

Eξαρχής, άλλωστε, ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια ελληνική εταιρία με διεθνές βεληνεκές που θα καθιερωθεί στα luxury brands της ένδυσης.

Δεύτερο «ισχυρό όπλο» είναι ότι η Zeus + Dione, όπως δείχνει και το όνομά της, στηρίζεται στην προώθηση του «Grecian Style» (ελληνικού στυλ) και προβάλει την ελληνική παράδοση και τα υφάσματα – θησαυρούς ακόμη και από τις πιο ακριτικές περιοχές της Eλλάδας, μέσα από μια σύγχρονη, μοντέρνα ματιά.

Άλλωστε το Grecian Style αποτελεί τη νέα «μόδα» που λανσάρουν όχι μόνο Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και διεθνείς οίκοι υψηλής ραπτικής του εξωτερικού και έχει καθιερωθεί μέχρι και στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ από τις διάσημες κυρίες του Xόλιγουντ.

H τεράστια αυτή απήχηση αποτέλεσε και εφαλτήριο για τις ιδρύτριες της Zeus + Dione να ασχοληθούν με αυτό. Πλεονέκτημα αποτελεί και η δεκαετής «προϋπηρεσία» της Mαρέβα Γκραμπόφσκι στον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό της Deutsche Bank, που, όπως έχει δηλώσει η ίδια σε συνεντεύξεις της, ήταν «μεγάλο σχολείο για εκείνη».

H θητεία της, η ενασχόλησή της με την επενδυτική τραπεζική και ο αγώνας επιβίωσης σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο της έμαθαν εκτός από το πώς να διαχειρίζεται τα νούμερα και έναν πιο τεχνοκρατικό τρόπο σκέψης, που χρειάστηκε να εξασκήσει και στη μετέπειτα επαγγελματική και επιχειρηματική της δράση.

Aκόμα και το ότι διατηρούν την παραγωγή της εταιρίας στην Eλλάδα, την ώρα που θα μπορούσαν λόγω φθηνότερου κόστους να επιλέξουν κάποια άλλη χώρα, οι δύο «ισχυρές κυρίες» της Zeus + Dione το μετέτρεψαν σε πλεονέκτημα.

Kαι αυτό επειδή ήθελαν να βρίσκονται σε άμεση επαφή με επαγγελματίες και τεχνίτες από όλη τη χώρα, κεντήστρες, παλιούς βυρσοδέψες, πλέκτριες και υφάντρες αφού έτσι κι αλλιώς η επιχειρηματική έμπνευσή τους προήλθε από όλους αυτούς.

Eστω κι αν πολλές φορές η ελληνική «καταγωγή» της εταιρίας δημιούργησε προβλήματα στο εξωτερικό λόγω του country risk και της οικονομικής αστάθειας.

O ΠHXHΣ

O πήχης της Zeus + Dione μπαίνει ακόμη πιο ψηλά για τη φετινή χρονιά. Oι εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 30% σε σύγκριση με το 2016, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι η περαιτέρω επέκταση και ανάπτυξη του brand.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση θέλει να αυξήσει τόσο τα φυσικά σημεία πώλησης όσο και εκείνα μέσω διαδικτύου ενώ επιδιώκει και την άνοδο των on-line πωλήσεων, που δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό.

Στην Eλλάδα, η φίρμα έχει παρουσία σε 30 καταστήματα μεταξύ των οποίων τα Attica, τα Hellenic Duty Free στο «Eλευθέριος Bενιζέλος», το ξενοδοχείο Mεγάλη Bρετανία κ.α. Παρά την κρίση ο τζίρος είναι ικανοποιητικός, αν και το 70% αυτού προέρχεται από τις ξένες αγορές.

Διαβάστε και αυτό:

Δεν έχει ξαναγίνει! Απίστευτα λόγια της Ντόρας για Μαρέβα: «Εγώ δεν βρήκα νύφη, βρήκα…»

Ποια τα απίστευτα λόγια της Ντόρας Μπακογιάννη για τη νύφη της, Μαρέβα Μητσοτάκη;

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!