tromaktiko: Αυτό το εκκλησάκι βρίσκεται στην Αθήνα και θεωρείται κόσμημα: Οι σπάνιες αγιογραφίες του Κόντογλου που το στολίζουν

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Αυτό το εκκλησάκι βρίσκεται στην Αθήνα και θεωρείται κόσμημα: Οι σπάνιες αγιογραφίες του Κόντογλου που το στολίζουν



Ένας μικρός «θησαυρός» που περιστοιχίζεται από αιωνόβια πεύκα και κυπαρίσσια κρύβεται στο βορειοδυτικό λόφο του...
πάρκου Τρίτση. Πρόκειται για τον ναό του Απoστόλου Παύλου που χτίστηκε περίπου το 1960.

Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη έγιναν από ομάδα αρχιτεκτόνων με εποπτεύοντα τον Δημήτρη Πικιώνη και τον συνεργάτη του Θανάση Κουτσογιάννη.

Το όνομά του το οφείλει στον τότε βασιλιά Παύλο αφού το σημερινό πάρκο ήταν πρώην βασιλικό κτήμα που ανήκε στο κτήμα Τατοϊου.



Έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αισθητική αξία. Μάλιστα, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», Γιάννης Πολύζος «έγινε μια συνάντηση με εκπροσώπους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών και συναποφασίσαμε να ετοιμαστεί ένας φάκελος για να χαρακτηριστεί το εκκλησάκι ως διατηρητέο κτίριο, αλλά παράλληλα και ως έργο τέχνης, καθώς στο εσωτερικό του υπήρχαν καταπληκτικές εικόνες με υπογραφή Φώτη Κόντογλου».

Αυτές οι αγιογραφίες, αυτήν την στιγμή, φυλάσσονται στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) μιας και το Ίδρυμα ήταν ο τελευταίος διαχειριστής του χώρου.

«Αυτές οι αγιογραφίες του Κόντογλου θα πρέπει να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Αν κάποιες κριθούν πολύ σημαντικά έργα τέχνης τότε το υπουργείο έχει το δικαίωμα αυτές οι αγιογραφίες να μεταφερθούν στο Βυζαντινό Μουσείο και στο εκκλησάκι να τοποθετηθούν πιστά αντίγραφα. Βέβαια, από Σεπτέμβρη θα καταμετρηθούν και θα κριθεί κι η τύχη τους» τονίζει ο κ. Πολύζος.

Από Σεπτέμβρη και τέλεση μυστηρίων

Το εκκλησάκι άρχισε να λειτουργεί ξανά από τον Φορέα Διαχείρισης και εγκρίθηκε στο προηγούμενο ΔΣ και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η τέλεση μυστηρίων. Όπως επισημαίνει στο Πρακτορείο ο γενικός διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου, Τάσος Λύτρας «έγιναν οι απαιτούμενες επισκευές και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση, έγινε πλέον λειτουργικό το εκκλησάκι και μάλιστα μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 20 αιτήματα από όλη την Αττική.
Ακόμη και από την Αμερική έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να τελεστεί κάποιο μυστήριο».


Υπεύθυνοι για παραχώρηση άδειας ή απόρριψης είναι μια τριμελής επιτροπή που έχει οριστεί από τον Φορέα Διαχείρισης και θα εξετάζει τις αιτήσεις καθώς υπάρχουν προϋποθέσεις χρήσης. «Ο χώρος είναι δασικός, προστατευμένος αλλά και το κτίριο δεν επιδέχεται ταλαιπωρίας. Καθαρίστηκε ο χώρος και έγιναν κάποιες παρεμβάσεις.

Το εκκλησάκι ήταν για δέκα χρόνια κλειστό και τώρα με προσεκτικές κινήσεις επαναλειτουργεί» προσθέτει ο κ. Πολύζος και συμπληρώνει «χρειάζεται προσοχή και σεβασμός καθώς και στον προαύλιο χώρο του μικρού ναού εντοπίστηκαν ευρήματα από αρχαία μνημεία, τα οποία θα εξεταστούν αναλυτικά από την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!