tromaktiko: Οι μαχήτριες της ελευθερίας: Οι πέντε αξιοθαύμαστες γυναίκες της Νοτιοανατολικής Ασίας

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Οι μαχήτριες της ελευθερίας: Οι πέντε αξιοθαύμαστες γυναίκες της Νοτιοανατολικής Ασίας



Σίγουρα γνωρίζετε τον Mahatma Gandhi, τον άντρα με το λιτό ντύσιμο που ηγήθηκε του αγώνα της Ινδίας για ανεξαρτησία από τους...
Βρετανούς. Ωστόσο, πίσω από αυτόν καθώς, και από πολλούς άλλους ηγέτες, υπήρξαν γυναίκες που οι ζωές τους αν και εξίσου συναρπαστικές δεν προσέλκυσαν τόσο τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι αγώνες τους ξεκίνησαν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν κάποιες συμμετείχαν στις μάχες που διεξάγονταν εκείνη την εποχή. Μία βασίλισσα μάλιστα ηγήθηκε μάχης κατά των Βρετανών.

Πολέμησαν, επίσης, κατά των εγχώριων καταπιεστικών παραδόσεων όπως το sati, στο οποίο η γυναίκα καιγόταν στην πυρά του άνδρα της κατά την διάρκεια της κηδείας του καθώς και των γάμων ενηλίκων με παιδιά.

Οι γυναίκες υπήρξαν από τα χειρότερα θύματα τραγικών γεγονότων που συνέβησαν στην Νότια Ασία στα μέσα του 20ου αιώνα. Μάλιστα, 75,000 γυναίκες απήχθησαν και έπεσαν θύμα βιασμού κατά την διάρκεια της διχοτόμησης, της διαίρεσης που χώρισε το Πακιστάν από την Ινδία, που πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο με την ανεξαρτησία τον Αύγουστο το 1947.

Από το να στήσουν κρυφό σταθμό ραδιοφώνου μέχρι το να διεκδικήσουν την Προεδρία όταν αυτός ο ρόλος προοριζόταν μόνο για άντρες, οι παρακάτω είναι μερικές μόνο από τις συναρπαστικές "γυναικείες" ιστορίες που συχνά δεν αναφέρονται.
Kasturba Gandhi (1869 - 1944)

“Έμαθα την αξία της μη χρήσης βίας από την γυναίκα μου» είπε κάποτε ο Mahatma Gandhi. Ειδικότερα, η Kasturba Gandhi λέγεται πως επηρέασε τον άντρα της που υπήρξε ο πατέρας του ειρηνικού κινήματος του έθνους.

Παντρευτήκανε όταν και οι δύο ήταν μόλις 13 ετών ενώ η Kasturba έγινε μία ενεργή ακτιβίστρια στην 3η δεκαετία της ζώης της με πιο ενεργό ρόλο στην Νότια Αφρική όπου φυλακίστηκε για τρεις μήνες λόγω της διαμαρτυρίας της στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι Ινδοί μετανάστες στην χώρα.

Παρά του ότι ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας, όταν επέστρεψε στην Ινδία συνέχισε το ακτιβιστικό της έργο, για το οποίο ξαναφυλακίστηκε αρκετές φορές. Το 1942, φυλακίστηκε παράλληλα με τον άντρα της που πολεμούσε για την ελευθερία μαζί και με άλλους ηγέτες γιατί πήρε μέρος στην Κίνηση του Gandhi, Quit India, που αποτελούσε μία προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι Βρετανοί να αφήσουν την χώρα ανεξάρτητη. Η υγεία της ωστόσο επιδεινώθηκε και πέθανε στην φυλακή το 1944.

Τέλος, όπως η ίδια είχε πει «Είναι οι γυναίκες που πρέπει να ενθαρρύνουν τους άνδρες να πολεμήσουν για την ελευθερία. Οι γυναίκες αντιλαμβάνονται καλύτερα το πνεύμα του αγώνα από τους άνδρες».



Source: CNNi

Fatima Jinnah (1893 - 1967)

Αποφασιστικά στο πλευρό του Muhammad Ali Jinnah, ιδρυτή του Πακιστάν, η αδελφή του Fatima Jinnah θεωρείται για τη χώρα ως Madar-i Millat, δηλαδή η μητέρα του έθνους.

Ειδικότερα, η ίδια από νωρίς εκδήλωσε ενδιαφέρον για την πολιτική και έπαιξε ενεργό ρόλο στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών. Μάλιστα, η ίδια αντιπροσώπευσε την πρόοδο της κοινωνικής θέσης των γυναικών πολύ πριν το Πακιστάν «γεννηθεί» όπως έγραψε ο M. Reza Pirbhai. "Είχε αγγλική εκπαίδευση, ήταν επαγγελματίας οδοντίατρος, και κοινωνική λειτουργός πολύ πριν η λέξη Πακιστάν επινοηθεί το 1930".

Όπως είπε ο Muhammad Ali Jinnah «κανένα έθνος δεν μπορεί να φθάσει στο υψηλότερο σημείο της δόξας του εκτός και εάν οι γυναίκες είναι στο πλάι μας».

Το 1964-5 όταν η Jinnah ήταν στα 70 της διεκδίκησε την προεδρία της χώρας, ρόλος που θεωρούταν αντρική υπόθεση. Παρά την ήττα της, η τολμηρή κίνησή της επικροτήθηκε από τους Πακιστανούς, όπως αναφέρει ο Pirbhai.

Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας και του Πακιστάν, η Jinnah πήρε επίσης μέρος σε κίνηση για την ανακούφιση μεταναστών και δημιούργησε το Women's Relief Committee κατά την διάρκεια της μεταφοράς εξουσίας, το οποίο εξελίχθηκε στο All Pakistan Women's Association.

"Θυμηθείτε πως οι γυναίκες είναι εκείνες που πλάθουν τους χαρακτήρες των νέων του έθνους".



Source: CNNi
Kamala Nehru (1899 - 1936)

Μιλώντας σε μία συγκέντρωση γυναικών στην πόλη Allahabad, η οποία βρίσκεται βόρεια της Ινδίας, η γυναίκα του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας, Jawaharlal Nehru είπε: "Ο δικός μας είναι ένας ειρηνικός αγώνας. Δεν χρειάζεται την χρήση σπαθιών ή ράβδων». Επίσης, ενθάρρυνε τις γυναίκες να συμμετάσχουν στην Κίνηση του Gandhi, Civil Disobedience, που αποτελούσε παθητική ανυπακοή στους Βρετανικούς νόμους και κανόνες.

Η Nehru παντρεύτηκε τον Jawaharlal Nehru της 8 Φεβρουαρίου του 1916 στην ηλικία των 17 ετών ενώ εκείνος ήταν 26 ετών.

Τον υποστήριξε στην μάχη του για ανεξαρτησία και έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, στήνοντας κλινική στο σπίτι της για τους τραυματίες αγωνιστές της ελευθερίας και των υπερασπιστών της εκπαίδευσης των γυναικών.

Φυλακίστηκε την 1η Ιανουαρίου του 1931 για τον ρόλο της στην κίνηση Civil Disobedience. Κατά την διάρκεια της σύλληψής της είπε στον δημοσιογράφο «Εύχομαι οι άνθρωποι να συνεχίσουν να κρατούν την σημαία να κυματίζει».

Η Nehru ήταν η μητέρα της Indira Gandhi, η οποία υπήρξε η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της χώρας το 1966. Η ίδια, πέθανε από φυματίωση στην Λωζάνη της Ελβετίας το 1936.

«Όταν ο πατέρας μου,Jawaharlal Nehru, ασχολήθηκε με την πολιτική, υπήρξε αντίδραση από την οικογένεια... Νομίζω πως τότε ήταν που η επιρροή της μητέρας μου, Kamala Nehru, μέτρησε καθώς τον υποστήριξε με όλη της τη δύναμη».είχε δηλώσει η Indira Gandhi, η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ινδίας.



Source: CNNi
Begum Ra'ana Liaquat Ali Khan (1905 - 1990)

Γεννημένη στο κάστρο μίας οικογένειας Ινδουιστών, η Begum Ra'ana Liaquat Ali Khan αλλαξοπίστησε όταν παντρεύτηκε τον μουσουλμάνο δικηγόρο Liaquat Ali Khan, που αργότερα έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός του Πακιστάν.

Η Khan και ο σύζυγός της γνώρισαν τον Muhammad Ali Jinnah, αρχηγό της Μουσουλμανικής Λίγκας,κατά την διάρκεια του μήνα του μέλιτος στο Λονδίνο. Τον έπεισαν να γυρίσει στην Ινδία και να συνεχίσει την ηγεσία της κίνησης και ένωσαν τις δυνάμεις τους στον αγώνα τους να απελευθερώσουν την Ινδία από το Πακιστάν.

Η Khan βοήθησε τους πρόσφυγες από την Ινδία κατά την διάρκεια της διχοτόμησης και επίσης οργάνωσε τον σύνδεσμο All Pakistan Women's το 1949,δύο χρόνια μετά την δημιουργία της χώρας της.

Παρατηρώντας πως δεν υπήρχαν αρκετές νοσοκόμες στο Karachi, μία παράκτια πόλη στα νότια, η Khan ζήτησε από τον στρατό να εκπαιδεύσει τις γυναίκες να κάνουν ενέσεις και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Το παραπάνω οδήγησε σε παρα-στρατιωτικές δυνάμεις για γυναίκες. Παράλληλα, λόγω αυτού, η νοσηλευτική αποτέλεσε επαγγελματική διέξοδο για πολλές αυτές.

Συνέχισε την αποστολή της ακόμα και μετά την δολοφονία του άντρα της το 1951, ενώ έγινε η πρώτη μουσουλμάνα αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη το 1952.



Source: CNNi
Usha Mehta (1920 - 2000)

Εμπνευσμένη από τον Mahatma Gandhi, η Usha Mehta έφτιαξε έναν κρυφό ραδιοφωνικό σταθμό με τους φίλους της κατά την διάρκεια της κίνησης του Gandhi, Quit India, τον Αύγουστο του 1942, παρά την αντίδραση του πατέρα της που εργαζόταν ως δικαστής κάτω από την διακυβέρνηση των Βρετανών.

"Όταν ο τύπος φιμώνεται και όλα τα νέα απαγορεύονται, ο ραδιο-πομπός ασφαλώς και βοηθά αρκετά στην ενημέρωση του κοινού με γεγονότα και συμβάντα και στην μετάδοση του μηνύματος της εξέγερσης στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας» είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της το 1969.

Ωστόσο τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η Mehta και οι φίλοι της συνελήφθησαν, ένα γεγονός που η ίδια περιγράφει ως την «καλύτερή της στιγμή».

Ωστόσο τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η Mehta και οι φίλοι της συνελήφθησαν, ένα γεγονός που η ίδια περιγράφει ως την «καλύτερή της στιγμή».

Η ένθερμη άρνησή της να απαντήση στις πολύμηνες ανακρίσεις της αστυνομίας οδήγησαν στην φυλάκισή της το 1942 και για τέσσερα χρόνια στην φυλακή Yerwada, στα δυτικά της Ινδίας, εκεί όπου ο Gandhi φυλακίστηκε δύο φορές, στο πλευρό 250 γυναικών που αποτελούσαν πολιτικές κρατούμενες.

Όταν απελευθερώθηκε είπε: «Έρχομαι από την φυλακή χαρούμενη και έως έναν βαθμό περήφανο άτομο, επειδή έχω την ικανοποίηση πως κουβαλώ το μήνυμα του Gandhi «πράξε ή πέθανε» και πως έχω συνεισφέρει ταπεινά ίσως στον λόγο για την ελευθερία».

Άλλωστε όπως η ίδια είπε " Είναι κρίμα το ότι η νέα γενιά πολιτικών ακτιβιστών και ηγετών δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον και σεβασμό στις ιδέες του Gandhi , η κυρίαρχη των οποίων ήταν η μη χρήση βίας".Εάν δεν διορθώσουμε τον δρόμο μας μπορεί να βρούμε τους εαυτούς μας πάλι πίσω στο παρελθόν".



Source: CNNi
Wonder women: South Asia's female freedom fighters
By Monica Sarkar, CNN
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!