tromaktiko: Ρίχνεται στη «μάχη» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος η εθνική πόλο – Βλάχος : «Με όπλο την ομαδικότητα και το …μαχαίρι στο στόμα»

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Ρίχνεται στη «μάχη» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος η εθνική πόλο – Βλάχος : «Με όπλο την ομαδικότητα και το …μαχαίρι στο στόμα»



Αποστολή: Πάνος Σαμαράς
Με ισχυρή παρακαταθήκη το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν το 2015, την τρίτη θέση στο  «World League» του 2016, την διόλου αμελητέα έκτη θέση στους...
Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέϊρο πέρυσι, και την πιστοποίηση της διαχρονικής  παρουσίας της (αδιαλείπτως) σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1980, η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών, με πίστη και υψηλές φιλοδοξίες, ρίχνεται αύριο (Δευτέρα, στις 10.50 π.μ.) στη μάχη του 17ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου της Βουδαπέστης. Πρώτη αντίπαλος μια παραδοσιακή δύναμη της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, η Ισπανία και ακολούθως η Νότια Αφρική (Τετάρτη) και η χρυσή Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Σερβία(Παρασκευή).

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Θόδωρος Βλάχος, στο τιμόνι της εθνικής από τον Δεκέμβριο του 2014, βάζει ψηλά τον πήχη των φιλοδοξιών  και με παραστατικό τρόπο δίνει το σύνθημα, και καταγράφει την αναγκαία συνθήκη της διάκρισης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα για να σταθεί όρθιο στη "μάχη" , στην ιστορική πισίνα «Άλφρεντ Χάγιος», θα πρέπει πέρα απ το σκουφάκι και το μαγιό,  να ενδυθεί στα χρώματα του …πολέμου και να έχει το "μαχαίρι στο στόμα"


Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η νίκη θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Πρoϋπόθεση ;  Να αποφύγουμε κατά το δυνατόν, το γκολ στην κόντρα…

Όλα προμηνύουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παγκόσμιο πρωτάθλημα, τόνισε ο Θόδωρος Βλάχος. Η διοργάνωση φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλή, ο χώρος είναι τρομερός, βγαλμένος απ τα παλιά, η πισίνα χρόνων, με μεγάλη ιστορία. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία το πρώτο παιχνίδι του ομίλου με τους Ισπανούς που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την έκβαση της θέσης που θα κατακτήσουμε στον όμιλο, αλλά και για μια καλή αρχή γιατί α μια νίκη σε πρώτο παιχνίδι επί ενός άξιου αντιπάλου θα σου δώσει άλλον αέρα για τη συνέχεια.

-Απέναντι σε έναν  αντίπαλο με μεγάλη ιστορία και με την παράδοση να μην είναι υπέρ μας, καθώς  σε 108 αγώνες έχουμε να επιδείξουμε μόλις 28 νίκες έναντι 73 ηττών και 5 ισοπαλιών.

Η Ισπανία είναι μια παραδοσιακή δύναμη στο χώρο με πολλές επιτυχίες και πρόσφατες μάλιστα. Απλώς τα τελευταία 2-3 χρόνια κάνουνε μια κοιλιά. Ήταν εξαφανισμένη απ το χώρο της υδατοσφαίρισης, δεν πήραν μέρος στο παγκόσμιο του Καζάν δεν είχαν προκριθεί, στο ευρωπαϊκό και στους ολυμπιακούς, για λεπτομέρειες, δεν προχώρησαν να κάνουν κάτι καλό. Αναζητούν τη διάκριση, ψάχνουν τα καλά αποτελέσματα, κι είναι πάντα μ ένα στυλ παιχνιδιού που δυσκολεύει κάθε αντίπαλο

–Στην τακτική προσέγγιση, τι πρέπει να προσέξουμε, ποιες θα είναι οι οδηγίες στους παίκτες ;

Βασικό είναι να μην δεχθούμε γκολ στην κόντρα. Προσπαθούν να βάλουν γκολ στον αιφνιδιασμό, είναι το χαρακτηριστικό τους. Αν το αποφύγουμε αυτό και το κρατήσουμε στο μηδέν, όλα τα άλλα σημεία του αγώνα και τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να τα ελέγξουμε και να είμαστε καλύτεροι.

–Ακολουθεί το παιχνίδι με την Νότια Αφρική.

Είναι μια αξιόμαχη ομάδα, δεν έχει όμως την ποιότητα τη δική μας καθώς και της Ισπανίας και της Σερβίας. Δεν την γνωρίζουμε την βλέπουμε κάθε δυο χρόνια που αγωνίζεται σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Δεν έχει καταφέρει κάτι, δεν νομίζω ότι πρέπει να την υποτιμήσουμε, αλλά πρέπει να δούμε και σε αυτό το παιχνίδι τι έχουμε κάνει ήδη με την Ισπανία και τι πρέπει να κάνουμε απέναντί της. Το θεωρούμε κερδισμένο, έτσι θα είναι, απλώς χρειάζεται προσοχή.

-Η ιστορία πάντως λέει ότι σε 5 αγώνες έχουμε 3 νίκες και δύο ήττες. Οπότε είναι καιρός να βελτιώσουμε την παράδοση…

Αυτό δεν το ήξερα(σ.σ. γέλια). Πάντως το μυαλό μου δεν πάει καθόλου στις ήττες να ξέρετε.

– Ολοκληρώνουμε τους αγώνες στον όμιλο με αντίπαλο μια υπερδύναμη. Τη Σερβία. Κι εδώ πάντως οι φιλοδοξίες είναι υψηλές…

Τι να πούμε για τη Σερβία. Έχει κατακτήσει τα πάντα τα τελευταία χρόνια. Σε όποια διοργάνωση συμμετέχει, έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Αλλά καθώς είμαστε μια ομάδα με φιλοδοξίες, υψηλούς στόχους  και δυνατότητες και θέλουμε να φτάσουμε ψηλά, θα παίξουμε με τους Σέρβους και για τη νίκη. Δεν είναι ανίκητοι, έχουν υποστεί και ήττες, έ και από εμάς σε επίσημο τουρνουά. Θυμηθείτε ότι το τελευταίο αποτέλεσμα που φέραμε ήταν ισοπαλία  στους Ολυμπιακούς αγώνες.  Αυτό δείχνει ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο , οπότε το μόνο που πρέπει να βλέπουμε μπροστά μας είναι πως θα τους κερδίσουμε.

–Η ιστορία λέει ότι σε 24 αγώνες έχουμε 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 15 ήττες. Αξίζει μια μικρή αναφορά στον ισόπαλο αγώνα του Ρίο. Τελικό σκορ 9-9, με την εθνική να προηγείται 5-1(!!!) με εξαιρετική απόδοση.

Φέραμε σε πολύ δύσκολη θέση εκείνη την ημέρα τη Σερβία, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βέβαια στα παιχνίδια του ομίλου δεν ήταν πολύ καλή, όμως έτσι συνήθως παρουσιάζεται. Στα παιχνίδια του ομίλου παίζει συνήθως στο ρελαντί  κι όταν πάει στα χιαστί ανεβάζει ρυθμούς. Ας ελπίσουμε να το κάνει και τώρα. Τότε το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά. Προηγηθήκαμε 5-1, ελέγχαμε τα πάντα, δεν μπορούσαν να βάλουν γκολ οι Σέρβοι, κάτι πολύ σπάνιο. Γενικά όλοι εκπλαγήκανε από την απόδοσή μας και πως πήγε το παιχνίδι. Όμως στην πορεία οι Σέρβοι βρήκαν λύσεις, έχουνε πολλές λύσεις και τους καλύτερους παίκτες σε κάθε θέση , παίκτες οι οποίοι ακριβοπληρώνονται σε ξένους συλλόγους. Επαναλαμβάνω ότι καμιά ομάδα δεν είναι ανίκητη . Αν δεν ελπίζεις και δεν στοχεύεις να κάνεις το τέλειο παιχνίδι και να πιέσεις τον αντίπαλο, τότε καλύτερα να μην κατεβείς να παίξεις.

–Συνήθως εσείς οι προπονητές λέτε , πάμε παιχνίδι, παιχνίδι… Στόχος προφανώς είναι να τερματίσουμε στον όμιλο όσο ψηλότερα γίνεται..

Αν δεν έρθουμε πρώτοι στον όμιλο και τερματίσουμε δεύτεροι ή τρίτοι, τότε στο πρώτο χιαστί θα αντιμετωπίσουμε δύο αντιπάλους σχεδόν ίδιους, ή τη Ρωσία, ή τις ΗΠΑ, για να περάσουμε στην οκτάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εύκολος ο δρόμος για τα προημιτελικά. Δεν είναι σίγουρος και δεν είναι εύκολος. Μετά για το θέμα της τετράδας θα ήταν καλύτερα να τερματίσουμε δεύτεροι στον όμιλο για να αντιμετωπίσουμε το Μαυροβούνιο , το οποίο έχει ελλείψεις και δεν είναι στο επίπεδο της Σερβίας, της Ιταλίας,  της Ουγγαρίας. Οπότε παίζει τελικά ρόλο και η δεύτερη θέση. Αν δεν βγούμε πρώτοι, είναι καλύτερη η δεύτερη θέση… Ότι και να συμβεί στον όμιλο θα έχουμε ένα δύσκολο χιαστί παιχνίδι για την οκτάδα.

–Είχατε ένα πολύ καλό στάδιο προετοιμασίας. Είσαστε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παιδιών ;

Η ολοκλήρωση της προετοιμασίας ήταν καλή, γιατί δεν είχαμε τραυματισμούς και αρρώστιες, και μπορέσαμε στο τουρνουά των Συρακουσών να παίξουμε καλά και να βγάλουμε συμπεράσματα, ενώ στο προηγούμενο στην Αθήνα, δυστυχώς δεν κερδίσαμε τίποτε , γιατί παίξαμε με τρεις βασικές απουσίες , πρωί – απόγευμα, ήταν επικίνδυνο να τραυματιστούν κι άλλοι. Δεν ήταν κάτι που με άφησε ικανοποιημένο. Αλλά τελειώσαμε καλά. Έχουμε ηθικό, νοιώθουμε ότι είμαστε σε καλή κατάσταση, έχουμε κίνητρο.

Για μένα ένα ερωτηματικό είναι πως θα παρουσιαστεί η ομάδα με νέα πρόσωπα Είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που η ομάδα θα έχει αλλαγές. Χαλάει δηλαδή η συνοχή και η ομοιογένεια. Είμαι αισιόδοξος σ αυτό το κομμάτι , αλλά αυτό θα βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι και από διοργάνωση σε διοργάνωση. Έτσι θα κυλίσει η ζωή από εδώ και πέρα.

–Είναι νομοτέλεια άλλωστε αυτό. Αναφέρεστε στην αποχώρηση των Χρήστου Αφρουδάκη και Μανώλη Μυλωνάκη, όμως ήρθαν νέα παιδιά, φερέλπιδα που έχουν προοπτικές και μέλλον, όπως ο Ζερδεβάς και ο Αργυρόπουλος – Κανακάκης …

Βεβαίως. Κανένας δεν παίζει για πάντα. Ιδίως στις εθνικές ομάδες συνήθως  κάθε τέσσερα χρόνια υπάρχουν κάποιες ανανεώσεις, μικρές ή μεγάλες. Τα παιδιά αυτά αποφάσισαν να σταματήσουν , η εθνική όμως θα προχωρήσει. Προφανώς μπορεί να γίνει και καλύτερη στα επόμενα χρόνια. Θέλει χρόνο αυτό, αλλά εμείς είμαστε εδώ, για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό. Είμαι αισιόδοξος ότι στη Βουδαπέστη μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα πολύ δυνατό και αξιόμαχο σύνολο. Είμαι σίγουρος ότι η ομάδα αυτή, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, θα βελτιώνεται…

–Όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Η τρίτη θέση στο Καζάν μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα βήμα παραπάνω, ή να αποβεί βάρος , υπό την έννοια ότι θα πρέπει να διατηρήσεις κάποια κεκτημένα ;

Σε μας μπορούν να συμβούν και τα δύο. Ως Έλληνες δεν διαχειριζόμαστε πολλές φορές μια επιτυχία πολύ σωστά. Στο Καζάν είχαμε πάει με το μαχαίρι στο στόμα και βαμμένοι με τα χρώματα του πολέμου…

–Και οφείλουμε να το κάνουμε και τώρα ;

Αν δεν το έχουμε κάνει ήδη , δεν προλαβαίνουμε να το κάνουμε. Αν έχουμε έρθει εδώ μόνο με την αίγλη της τρίτης ομάδας του προηγούμενου παγκοσμίου πρωταθλήματος, δεν θα καταφέρουμε κάτι. Αντιλαμβάνεστε τι πρέπει να κάνουμε… Αυτά είναι μέσα στο μυαλό του καθενός και δύσκολα αλλάζουν. Είναι αυτό που λέμε τι προετοιμασία έχει κάνει από μόνος του ο κάθε αθλητής, τι υψηλούς στόχους έχει, και πόσο θέλει ακόμη μια διάκριση. Στην πορεία θα το δούμε και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας στο τέλος…

–Ποιό είναι το κυρίαρχο στοιχείο της εθνικής ομάδας ;

Η ομαδικότητα και η ομοιογένεια. Ότι κατάφερε η εθνική ομάδα, το κατάφερε γιατί είχε ένα πολύ ομαδικό παιχνίδι, κυρίως στην άμυνα, με θυσίες από παίκτες για να γλυτώσουμε το κάθε γκολ και με φαντασία στην επίθεση με ταλέντο , όχι τόσο όσο μπορεί να έχει μια σέρβικη , μια ουγγρική , μια κροατική. Διότι αυτοί έχουν ατομικά πολύ πιο καλούς παίκτες και πιο  ποιοτικούς, αλλά στη δική μας ομάδα δουλέψαμε σκληρά όλοι μαζί μέχρι τώρα και αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

–Που βρισκόμαστε στον παίκτη παραπάνω και στον παίκτη λιγότερο ;

Στα τελευταία τουρνουά πήγαμε καλά. Ο «παίκτης λιγότερο», είναι για μας σημείο αναφοράς γιατί συνήθως κάνουμε πιο πολλές αποβολές από τους αντιπάλους μας. Οπότε χρειάζεται να παίξουμε «ένα καλό λιγότερο». Όταν το κάνουμε αυτό έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε κάθε αντίπαλο. Όταν το « λιγότερο μας» ,δηλαδή « το παραπάνω του αντιπάλου » είναι καλύτερο –  γιατί υπάρχει δράση και αντίδραση, δεν παίζουμε μόνο εμείς παίζει και ο αντίπαλος – τότε είναι όλα οριακά και πρέπει να έχουμε κι εμείς ένα τέλειο παραπάνω για να ανταπεξέλθουμε…

–Για να επιστρέψουμε εκεί που ξεκινήσαμε. Είναι φαβορί η Σερβία. Τι ακολουθεί ;

Είναι φαβορί η Σερβία, αλλά επειδή όλες οι ομάδες έχουν κάνει είτε μικρή είτε μεγάλη ανανέωση, δεν είναι εύκολο να μιλήσεις  με ασφάλεια για πιθανά αναμενόμενα. Οι Ούγγροι έχουν μια χαρισματική ομάδα και μέσα στην έδρα τους θα προχωρήσουν. Οι Ιταλοί παραδοσιακά είναι καλοί σε κάθε διοργάνωση και οι Κροάτες είναι αυτοί που έχουν κάνει μόνο μια αλλαγή κι αυτό θα παίξει το ρόλο του. Θα παρουσιάσουν ένα πολύ ομοιογενές σύνολο και ίσως είναι έτοιμοι να νικήσουν και τους Σέρβους.

Θέλω να ευχηθώ όλοι οι παίκτες  να είναι υγιείς σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, να μην  έχουμε τραυματισμούς και απώλειες . Τότε όλα θα είναι οριακά κι εμείς θα πρέπει να έχουμε ένα τέλειο παίκτη παραπάνω για να ανταπεξέλθουμε…

–Καλή επιτυχία…

– Ευχαριστώ…

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!