tromaktiko: Εκπληκτικό: Δείτε τι απίστευτο κάνουν στο Νευροκόπι - Παράγουν ρεύμα από...

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Εκπληκτικό: Δείτε τι απίστευτο κάνουν στο Νευροκόπι - Παράγουν ρεύμα από...



Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από...
φλούδες ξύλου δημιουργήθηκε στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, με σκοπό να αξιοποιούνται τα υπολείμματα που προκύπτουν από την επεξεργασία για την παραγωγή πέλετ παρακείμενης μονάδας.

Έτσι, τίποτα δεν πάει χαμένο, ενώ η μονάδα παραγωγής ρεύματος από το συγκεκριμένο είδος βιομάζας έχει ως στόχο να συμβάλει και στην αποπληρωμή του κόστους κατασκευής του εργοστασίου πέλετ.


Στο εργοστάσιο παραγωγής πέλετ χρησιμοποιούνται τα ξύλα από τους κορμούς των δέντρων, τα οποία αποφλοιώνονται, θρυμματίζονται, ξεραίνονται, δηλαδή γίνονται σκόνη σαν πριονίδι και στη συνέχεια πρεσάρονται για να γίνει το πέλετ. Το υπόλειμμα αυτής της διαδικασίας είναι οι φλούδες, ο φλοιός του ξύλου. Το υλικό αυτό καιγόταν και τα καυσαέρια που παράγονταν οδηγούνταν στον ξηραντήρα, για την ξήρανση του ξύλου, αλλά με την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας ρεύματος, προστέθηκε στον κύκλο λειτουργίας των μονάδων μία επιπλέον παραγωγική δραστηριότητα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Από τις φλούδες παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τα καυσαέρια που προκύπτουν οδηγούνται και πάλι στον ξηραντήρα για την αφαίρεση της υγρασίας από το ξύλο. Μάλιστα, η απορριπτόμενη θερμότητα που προέρχεται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα, χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του εργοστασίου, με αποτέλεσμα ο βαθμός απόδοσης των μονάδων που δημιουργήθηκαν να προσεγγίζει το 95%. Με την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται, η νέα μονάδα που παράγει ρεύμα μπορεί να αποπληρώσει το κόστος κατασκευής της αλλά και το δάνειο που έχει πάρει η βιομηχανία για την κατασκευή του εργοστασίου πέλετ.
Όσον αφορά σε περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία των μονάδων, αυτά δεν υπάρχουν, καθώς η βιομάζα δεν περιέχει στοιχεία, από την καύση των οποίων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ενώσεις του άνθρακα που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το μονοξείδιο ή το διοξείδιο του άνθρακα. Το μόνο που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η διαφυγή των στερεών σωματιδίων στον αέρα, κάτι που αντιμετωπίζεται με ειδικά φίλτρα.



Οι κατασκευαστές αντίστοιχων μονάδων παραγωγής ρεύματος επισημαίνουν ότι η βιομάζα παράγεται σε μεγάλη ποσότητα στην Ελλάδα και μπορεί να αντικαταστήσει το 20% των συνολικών εθνικών ενεργειακών αναγκών, κάτι που ισοδυναμεί με τέσσερα εκατομμύρια τόνους πετρελαίου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!