tromaktiko: Καταιγιστικές εξελίξεις στη ΝΔ: Ποιους απειλεί ο Μητσοτάκης με διαγραφές

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Καταιγιστικές εξελίξεις στη ΝΔ: Ποιους απειλεί ο Μητσοτάκης με διαγραφές



Με απειλές για καταστατικά μέτρα (διαγραφές) επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να…
καταπνίξει εν τη γενέσει τους τα υπό εκκόλαψη «αντάρτικα» στο εσωτερικό της παράταξης. Δείγμα της έλλειψης συνοχής και του συναισθηματικού χάσματος που διαμορφώθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά κυρίως του χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης σημαντικής μερίδας στελεχών προς την ηγεσία.

Αν και μέχρι πρότινος η πάγια θέση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ήταν υπέρ των διακριτών σχέσεων κόμματος και θεσμών, οι κινήσεις του υποδηλώνουν στροφή 180 μοιρών προς την κατεύθυνση της πλήρους ταύτισης.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την Πειραιώς είναι διττό:

Πρώτον, ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιλέξει δικούς της (κομματικούς) υποψήφιους για κάθε είδους εκλογική αναμέτρηση. Παντού. Σε Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, επαγγελματικά σωματεία ή συλλόγους, ακόμα και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι, ειδικά για τις τελευταίες, απέχουμε σχεδόν δύο χρόνια.

Δεύτερον, ότι από τη στιγμή που η παράταξη θα έχει δώσει το χρίσμα σε συγκεκριμένα πρόσωπα, κανένα άλλο στέλεχος δεν θα δικαιούται να κατέλθει υποψήφιος, σε αντίθετη περίπτωση θα υφίσταται τις προβλεπόμενες από το καταστατικό συνέπειες. Ήτοι, διαπόμπευση και εξοστρακισμός.

Η απόφαση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει γραμμή και να ακολουθήσει σκληρή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα αποδίδεται στα μηνύματα που φθάνουν καθημερινά στα κεντρικά γραφεία και κάνουν λόγο για πλεόνασμα φιλοδοξιών από στελέχη της παράταξης. Φιλοδοξίες που απειλούν να θέσουν εκτός τροχιάς τις προσπάθειες της ηγεσίας να δώσει την εικόνα μιας ενιαίας και ισχυρής παράταξης, αλλά και να κυριαρχήσει στις εκλογές συλλόγων και φορέων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν προανάκρουσμα για τις εθνικές εκλογές. Η αρχή θα γίνει το προσεχές φθινόπωρο, οπότε και πρόκειται να εκλεγούν νέες ηγεσίες στα Επιμελητήρια, τους δικηγορικούς συλλόγους κ.ά., όπου ανέκαθεν τα αποτελέσματα των εκλογών διαμόρφωναν κλίμα.

Ενδεικτικό των προβλημάτων που καλείται να διευθετήσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι το γεγονός ότι την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έχουν εκφράσει τέσσερα τουλάχιστον πρόσωπα προερχόμενα από την παράταξη. Μεταξύ αυτών, οι γόνοι πρώην βουλευτών, οι Μιχ. Ζαφειρόπουλος και Ιωάννα Καλαντζάκου. Από την Πειραιώς οι πληροφορίες όσον αφορά το πρόσωπο που θα πάρει το χρίσμα παραμένουν αντικρουόμενες, με συνέπεια να υπάρχουν τριβές και παρασκηνιακές διεργασίες. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στα επιμελητήρια, όπου οι γαλάζιες υποψηφιότητες στις εκλογές μπορεί να είναι περισσότερες από μία. Εκτός κι αν πιάσουν τόπο οι «απειλές» από τα κεντρικά ή κάποιοι το «παζαρέψουν» με μια θέση όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Όμως, και στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνη. Όχι τόσο σε επίπεδο Περιφερειών, όπου αυτόνομες υποψηφιότητες έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αλλά στους δήμους. Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να διαμορφώσει τις συνθήκες ούτως ώστε να κερδίσει τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Γνωρίζει ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση για να επιτύχει κάτι τέτοιο είναι η Νέα Δημοκρατία να κατέβει στις εκλογές ενωμένη και προπάντων με έναν μόνο υποψήφιο. Σε αντίθετη περίπτωση οι όποιοι σχεδιασμοί κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα. Τα μηνύματα πάντως κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν. Η πρόθεση του Γ. Πατούλη να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων ως αυτόνομος, ανεξάρτητος υποψήφιος ναρκοθετεί τον στόχο της Πειραιώς να διεκδικήσει με αξιώσεις και να κερδίσει τον πρώτο δήμο της χώρας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!