tromaktiko: Φωτιά έβαλαν τα λόγια του Σουλτς για τη Μέρκελ

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Φωτιά έβαλαν τα λόγια του Σουλτς για τη Μέρκελ



Η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία κυλούσε μέχρι στιγμής ήσυχα, όμως η ένταση έχει ανέβει...
μετά την επίθεση του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Αλαζονεία της εξουσίας», «επίθεση ενάντια στη δημοκρατία» είναι μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν από το στόμα του Μάρτιν Σουλτς στη διάρκεια του συνεδρίου του SPD στο Ντόρτμουντ.

Σήμερα ήρθε η αντίδραση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«"Επίθεση ενάντια στη δημοκρατία" (…) μια τέτοια φράση είναι ανάρμοστη για τον υποψήφιο του SPD για την καγκελαρία», σχολίασε στο Twitter ο Πέτερ Άλτμαϊερ, δεξί χέρι της Μέρκελ.

«Είναι λέξεις που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε για τρομοκράτες», επέκρινε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του CDU Γιούλια Κλέκνερ.

Ανάλογη η αντίδραση και από τους Βαυαρούς συμμάχους της καγκελαρίου, με τον γενικό γραμματέα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αντρέας Σόιερ να εκτιμά ότι «οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον της καγκελαρίου είναι μάταιες και δείχνουν την τεράστια αδυναμία του SPD».

Το ύφος που υιοθέτησε ο Σουλτς, ο οποίος είχε μέχρι τώρα αποφύγει οποιαδήποτε προσωπική επίθεση εναντίον της Μέρκελ, εξέπληξε λόγω της δηκτικότητάς του.

Όταν ανέλαβε την προεδρία του SPD στις αρχές του έτους ο Σουλτς είχε αποφύγει να καταφερθεί εναντίον της καγκελαρίου, φοβούμενος ότι θα γίνουν συγκρίσεις με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), του οποίου αγαπημένος στόχος είναι η Μέρκελ κυρίως για την πολιτική της των ανοικτών θυρών της Γερμανίας στους πρόσφυγες το 2015 και το 2016.

Μιλώντας για «επίθεση στη δημοκρατία», ο Σουλτς αναφερόταν στη στρατηγική που ακολουθεί η Μέρκελ να αποφεύγει τις συγκρούσεις, γεγονός που της έχει χαρίσει πολλές νίκες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αναγάγει σε τέχνη το να αποφεύγει τις συγκρούσεις, προκειμένου να μην δίνει λαβές στους αντιπάλους της και να προάγει την εικόνα μιας σταθερής ηγέτιδας: Η Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και διεκδικεί τέταρτη θητεία στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τώρα το κόμμα της αποφεύγει να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία, προτιμώντας να αφήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας να μιλήσει.

Η αντεπίθεση των Σοσιαλδημοκρατών έχει στόχο να δώσει ώθηση στην εκστρατεία τους, που βρίσκεται σε άσχημο σημείο, απέναντι σε μια καγκελάριο που βρίσκεται πολύ μπροστά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με προβάδισμα 15 μονάδων.

Αναμένοντας μια αντίδραση από την ίδια τη Μέρκελ, η οποία αναμένεται σήμερα το απόγευμα, ο εκπρόσωπός της ανέλαβε να απορρίψει τις επικρίσεις του SPD.

«Είναι ξεκάθαρο για την κυβέρνηση ότι εργαζόμαστε όλοι μαζί για τη δημοκρατία», σχολίασε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εξάλλου και ο πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και πιθανών μελλοντικών συμμάχων του CDU, ο Κρίστιαν Λίντνερ, επέκρινε τον Σουλτς, εκτιμώντας ότι η χρήση τέτοιων εκφράσεων κινδυνεύει «να οδηγήσει στην υποτίμηση των πραγματικών εχθρών της δημοκρατίας».

Και πολλές γερμανικές εφημερίδες εμφανίστηκαν διστακτικές απέναντι στη σφοδρότητα της επίθεσης του Σουλτς.

Με «την κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Μέρκελ» ο επικεφαλής του SPD βλάπτει την «καθαρή» στρατηγική του, εκτιμά η Fraqnkfurter Allgemeine Zeitung.

«Οι δημοκράτες δεν θα πρέπει να μιλούν με αυτό τον τρόπο σε άλλους δημοκράτες», τονίζει η Die Welt.

Ενώ η Bild σχολιάζει ότι «όταν ο Σουλτς κατηγορεί για "επίθεση ενάντια στη δημοκρατία" την καγκελάριο αυτό μοιάζει περισσότερο με πανικό παρά με στροφή» στην προεκλογική εκστρατεία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!