tromaktiko: Κραυγές στο Μαξίμου! Ποιοι υπουργοί στο «κόκκινο» – Τι ετοιμάζουν για Καμμένο, Τσακαλώτο, Αχτσίογλου

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Κραυγές στο Μαξίμου! Ποιοι υπουργοί στο «κόκκινο» – Τι ετοιμάζουν για Καμμένο, Τσακαλώτο, Αχτσίογλου



Τι ετοιμάζουν για Καμμένο, Τσακαλώτο, Αχτσίογλου στον επερχόμενο ανασχηματισμό;

«Τα ψέματα τελείωσαν. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, η συμφωνία έκλεισε και ήρθε η ώρα να κυβερνήσουμε».

Η φράση περιγράφει με τον πλέον σαφή τρόπο τις διαθέσεις του Μαξίμου για ανασχηματισμό το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο προειδοποίησε τους υπουργούς του ότι «όλοι κρίνονται από τα έργα και όχι από τα λόγια», προειδοποίηση πίσω από την οποία πολλοί είδαν… το μπλοκάκι της πρωθυπουργικής αξιολόγησης.

Οραματιζόμενος… restart

Με «χαρτί και μολύβι ή σε μορφή Εxcel», όπως χαριτολογώντας τονίζει στενός του συνεργάτης, ο Αλέξης Τσίπρας βαθμολογεί τα στελέχη τα οποία εμπιστεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια και έχει πλήρη εικόνα για δυσλειτουργίες μεταξύ τους, για το ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να… σύρουν το κάρο στη «νέα εποχή» που οραματίζεται και στο «restart» με ανασχηματισμό που επιδιώκει να κάνει, καθώς και για το ποιοι είναι αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του.

«Οφείλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ήδη ώριμων επενδυτικών σχεδίων, χωρίς κωλυσιεργίες και γραφειοκρατίες», ήταν το πρώτο «καρφί» του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήρθε ως συνέχεια της δήλωσης του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι «δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει πλήρως το πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι καλό για την εμπιστοσύνη».

Οι συμβασιούχοι θα κρίνουν πολλά

Οι «κακές γλώσσες» μιλούν για προβληματική συγκατοίκηση στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και της Όλγας Γεροβασίλη. Το δε μείζον θέμα των συμβασιούχων φαίνεται πως θα κρίνει πολλά για τις όποιες αλλαγές στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι δύο νυν υπουργοί και ο πρώην, Χριστόφορος Βερναρδάκης, θα πρέπει το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, οι χειρισμοί στο θέμα θα βαρύνουν στις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη και κάποιοι συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα δεν βλέπουν με καλό μάτι την κριτική που ασκεί συχνά-πυκνά ο Πάνος Σκουρλέτης, στον οποίο «χρεώνουν» προσωπικές στρατηγικές.

Τα «άβατα»… του Τόσκα



Εξάρχεια, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο «πάρτι» μολότοφ, παρόμοιες εικόνες και έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

Μενίδι, τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου: Είναι μερικά από τα τελευταία γεγονότα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, προκαλώντας νέους «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο αρμόδιος υπουργός δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο στόχαστρο έντονης κριτικής για κακούς ή ελλιπείς χειρισμούς.

Η κριτική σε πολλές περιπτώσεις προέρχεται και εκ των έσω, κάτι που δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου για την αποτελεσματικότητά του.

Το «πουλέν» Αχτσιόγλου

Η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται το «πουλέν» του Μαξίμου και περιβάλλεται από ένα δίχτυ προστασίας, όταν είναι να μπει σε διακεκαυμένη ζώνη. Επιλέχτηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωσε χωρίς να ανοίξει μύτη.

Η επιλογή της είχε προκαλέσει τη δυσφορία της Θ. Φωτίου, η οποία μάλιστα μετακόμισε σε άλλο κτίριο και από την οδό Σταδίου έχει πλέον έδρα το κτίριο της οδού Σολωμού. Έτσι, γίνεται προφανές πως οι σχέσεις τους θα μετρήσουν στις τελικές επιλογές του πρωθυπουργού και μάλλον όχι υπέρ της κας Φωτίου.

Όσο για τον Τ. Πετρόπουλο, αν και το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα είναι εύκολο να βρει αντικαταστάτη, «χρεώνεται» δηλώσεις που θεωρούν στο Μαξίμου πως εκθέτουν την κυβέρνηση, ενώ του καταλογίζουν καθυστερήσεις στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και λάθη στην εφαρμογή του ΕΦΚΑ.

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας «χρεώνονται» και στη Ρ. Αντωνοπούλου. Ενδεικτικό το πρόγραμμα για 10.000 ανέργους που είχε αποσυρθεί και επανασχεδιαζόταν επί οκτώ μήνες.

Επενδύσεις: Κάτω από τη βάση

Κάτω από τη βάση φαίνεται να βαθμολογείται ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς συνομιλώντας κανείς με κυβερνητικά στελέχη αντιλαμβάνεται πως δεν ήταν αυτό που ενδεχομένως πολλοί περίμεναν για ένα τέτοιο κρίσιμο πόστο, όπως αυτό της ανάπτυξης. Αντιθέτως, προάγονται και μάλιστα με καλό βαθμό τόσο ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης όσο και ο υφυπουργός, Αλ. Χαρίτσης και Στ. Πιτσιόρλας, αντίστοιχα.

Ο γρίφος του «τσάρου»

Ερώτημα παραμένει τι θα πράξει τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αν θα συνεχίσει μέχρι τέλους στη θέση του «τσάρου». Στη «ζυγαριά» από τη μία βαραίνουν οι σχέσεις του με το Μαξίμου και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, που περνούν διά πυρός και σιδήρου.

Από την άλλη όμως, αν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει να παίρνει τα εύσημα και να πιστωθεί την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο κάποιος άλλος. Επιπλέον, κανείς δεν παραγνωρίζει το γεγονός, ειδικά στο Μαξίμου, πως ο Ευ. Τσακαλώτος χαίρει πλέον της εκτίμησης των συνομιλητών-διαπραγματευτών της Αθήνας.

Οι ΑΝΕΛ και ο Καμμένος

Απρόβλεπτο, αλλά όχι επικίνδυνο χαρακτήρισε τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση «Noor 1», αλλά και την ανάρτηση της περιβόητης γραβάτας, μετά τη συμφωνία του Eurogroup.

Κομματικά κυρίως στελέχη τονίζουν πως υπάρχει μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και δεν είναι λίγες οι αφορμές που έχει δώσει. Από την κόντρα του με τον Νίκο Φίλη, μέχρι ψηφοφορίες σε θέματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης.

Όμως, αυτή η δυσαρέσκεια δεν διαφαίνεται πως θα κλονίσει σε καμία περίπτωση τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ήταν αποστομωτική, άλλωστε, η απάντηση συνεργάτη του πρωθυπουργού στο ερώτημα εάν η φράση του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε η Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις» ενέχει αιχμή για τον Π. Καμμένο: «Επ’ ουδενί».

Πάντως, όποιες και αν είναι οι αλλαγές που θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν πρόκειται να γίνουν καταμεσής του θέρους. Το ισχυρό «χαρτί» του ανασχηματισμού δεν θα… καεί τώρα, αλλά θα βγει από το μανίκι του πρωθυπουργού από Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσουν πάλι τα ζόρια.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!