tromaktiko: Αυτές είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να μαυρίσεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα...

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Αυτές είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να μαυρίσεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα...



Στην καλοκαιρινή ατζέντα προστέθηκε και το μαύρισμα...


Ο μεγάλος πόθος που μας ομορφαίνει και καλύπτει κάποιες ατέλειες. Με τις ώωωωρες στον ήλιο...

Οτιδήποτε χρειάζεται για να μαυρίσουμε γρηγορότερα και περισσότερο. Επειδή όμως ο ήλιος κρύβει κινδύνους το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φερθείς έξυπνα. Να χρησιμοποιήσεις δηλαδή το στόμα σου. Και τι εννοώ; Να βάλεις στη διατροφή σου συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία φροντίζουν ώστε να παραμένει η επιδερμίδα σου σφριγηλή και νεανική, αλλά κάνουν και την υπόθεση μαύρισμα πιο απλή και πιο γρήγορη.

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη αποκαλύπτει τις δέκα τροφές που συμβάλουν στο να αναδείξεις το μαύρισμά σου. Ναι, ναι δεν είναι μόνο το καρότο λάτρης της ηλιοθεραπείας...

Οι βιταμίνες της τέλειας, μαυρισμένης επιδερμίδας
Όσο το σκέφτεσαι, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται. Εκείνες οι τροφές που αγαπούν τη γραμμή σου και προστατεύουν την υγεία του οργανισμού, είναι κι αυτές που σε βοηθούν να δείχνει πιο όμορφη με summer ηλικομμένο look. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας δίνει τις βιταμίνες που συμβάλλουν στο μαύρισμά σου:

- Βιταμίνη Α: πιο συγκεκριμένα το β-καροτένιο, ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και προφυλάσσει από την ξηροδερμία και τους ερεθισμούς του δέρματος που προκαλεί ο ήλιος.

- Βιταμίνη Ε: προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος, την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας.

- Βιταμίνη C: συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας και του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Η ανεπαρκής πρόσληψή της οδηγεί στην αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων και στη ρήξη των τριχοειδών που βρίσκονται στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος.

- Χαλκός και ψευδάργυρος: ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας αφού διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας σε αυτό. Η έλλειψη τους εγκυμονεί κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το σύμπλεγμα βιταμινών Β βοηθά στην εξισορρόπηση του σμήγματος καθώς και στην λίπανση του δέρματος. Ειδικότερα η βιταμίνη Β12 διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθά σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος.

Top 10! Τα δέκα τρόφιμα που λατρεύουν την ενυδατωμένη, μαυρισμένη επιδερμίδα
Καλά όλα αυτά με τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά. Σε τι τρόφιμο όμως μεταφράζεται η βιταμίνη Α ή τα καροτινοειδή (εκτός βέβαια από το καρότο που μπορείς να το μαντέψεις); Η διαιτολόγος σου δίνει τα δέκα πιο σημαντικά τρόφιμα αν θέλεις να μαυρίσεις πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Θαλασσινά και οστρακοειδή
Διαθέτουν αυξημένη περιεκτικότητα σε σελήνιο και ψευδάργυρο. Ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας αφού διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας σε αυτό. Η έλλειψη τους εγκυμονεί κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Ξηροί καρποί (ανάλατοι)
Πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν και ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Ε, η οπόια όχι μόνο προλαμβάνει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, αλλά ενισχύει την υγεία και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Γάλα και τυριά
Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και Β2. Βέβαια καλό είναι να προτιμούνται τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (1,5% - 2%) για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους.

Ακτινίδια και λεμόνια
Αποτελούν σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών και να επαναδομούν το κολλαγόνο.

Ψάρια
Είναι πλούσια σε σελήνιο και βιταμίνες Α και Β2 που προστατεύουν την επιδερμίδα και ευνοούν την παραγωγή κολλαγόνου! 

Δημητριακά ολικής αλέσεως
Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.

Ροδάκινα
Εκτός από καροτινοειδή, περιέχουν και φλαβονοειδή, που ευνοούν το μαύρισμα.

Smart Tip: Τα ροδάκινα με κίτρινο χρώμα μπορεί να είναι λιγότερο νόστιμα από τα λευκόσαρκα, αλλά προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το δέρμα.

Καρότα
Πλούσια σε β-καροτίνη και δεν είναι ευεργετικά μόνο για την αντιοξειδωτική τους δράση, αλλά συντελούν στη διατήρηση ενυδατωμένου και ελαστικού δέρματος.

Βερίκοκα
Αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή β-καροτίνης και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Health Tip: Θα πρέπει όμως να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, διότι είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ, που προκαλεί πέτρες στα νεφρά.

Αυγά
Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα.

Diet tip: Είναι τα αυγά "βασικοί ύποπτοι" για τη χοληστερίνη; Tα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Άτομα όμως που έχουν τάση για υπερ-χοληστεριναιμία καλό είναι να αποφεύγουν τα αυγά τελείως ή αντ’ αυτού, να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι (λεύκωμα) του αυγού.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!