tromaktiko: Τα ελικόπτερα «Χιούι» και ο μακρύς κατάλογος των νεκρών από πτώσεις

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Τα ελικόπτερα «Χιούι» και ο μακρύς κατάλογος των νεκρών από πτώσεις



Στα 37 χρόνια που το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Χιούι» UH-1H της Αεροπορίας Στρατού χρησιμοποιείται από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σημειωθεί...
πολλές αιματηρές πτώσεις με αρκετούς νεκρούς. Το σημερινό θανατηφόρο δυστύχημα στο Σαραντάπορο Ελασσόνας ήταν η αφορμή για το ρεπορτάζ του ANT1 όπου κατέγραψε τις ιστορικές πτώσεις των «Χιούι».

Η πρώτη πτώση σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1980, στον Κορινθιακό κόλπο με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους ο κυβερνήτης και ένας πολίτης.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου του 1994 σημειώθηκε το δεύτερο δυστύχημα. Το «Χιούι», στο οποίο επέβαιναν επτά άτομα, κατέπεσε στη λίμνη της Καστοριάς. Νεκροί εντοπίστηκαν ένας αξιωματικός και ένας πολίτης, ενώ ως εκ θαύματος γλίτωσαν οι υπόλοιποι πέντε επιβάτες.

Λίγους μήνες μετά συμβαίνει ακόμη ένα δυστύχημα. Επτά δασοκομάντος που συμμετείχαν σε κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή Περιστέρια Δράμας επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο.

Κατά την επιστροφή του στη βάση του, βρίσκει σε πυλώνα της ΔΕΗ και στη συνέχεια πέφτει σε βραχώδη περιοχή. Από τα συντρίμμια ανασύρονται νεκροί οι δασοκομάντος, αλλά και τα τρία μέλη του πληρώματος.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2006 το ελικόπτερο που επιβαίνουν 4 στρατιωτικοί απογειώθηκε από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας για νυκτερινή εκπαιδευτική πτήση. Στις 22:00 το βράδυ βρέθηκαν τα συντρίμμια του «Χιούι» με τους επιβαίνοντες νεκρούς.

Δύο χρόνια μετά και στις 18 Μαρτίου του 2008 ελικόπτερο «Χιούι» απογειώθηκε πάλι από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας με προορισμό τη Ρεντίνα. 28 λεπτά μετά χάθηκε το σήμα του και κατέπεσε στο Βασιλούδι Θεσσαλονίκης. Οι τρεις στρατιωτικοί επιβαίνοντες ανασύρονται νεκροί.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!